Berber makası bilemeye adanan bir ömür - MERSİN

- Makas bilemeden detaylar - Genel görüntüler - Sıtkı Gider ile röpörtaj - Dükkandan görüntülerBerber makası bilemeye adanan bir ömür - Mersin 'de çocukluğunda başladığı berberlik mesleğinde makaslar ve usturaları tıraş parasından daha fazla ücrete bilettiği için kendine özel bileme makinesi tasarlatan 76 yaşındaki Sıtkı Gider, 61 yıldır tüm Türkiye'den ve bazı Avrupa ülkelerinden gelen berber makasları ve makineleri biliyor - Sıtkı Gider: "Tüm Türkiye'nin yanında Fransa, İngiltere ve Almanya'dan da müşterilerim var. Yaptığımız işten müşterilerimiz çok memnun. Çünkü bütün bileyiciler bu işi taşla yapıyor ama ben taşla değil zımpara da bileği yaparım" - "Türkiye'de benden başka zımpara da bileme yapan yok. Zımparanın verdiği zevki en kral taş vermez"MERSİN (AA) - Mersin 'de 15 yaşında başladığı berberlikte mesleğinde, makas ve usturayı tıraş parasından daha fazla ücrete bilettiği için kendine özel bileme makinesi tasarlatan 76 yaşındaki Sıtkı Gider, 61 yıldır tüm Türkiye'den ve bazı Avrupa ülkelerinden gelen berber makası ve makinelerini biliyor.Tarsus ilçesinde 12 yaşında babasının yanında çırak olarak berberliğe başlayan ve 15 yaşında berber olan 76 yaşındaki Sıtkı Gider, o zamanlar her tıraşın ardından usturaları biletmeye götürdü.Makas ve ustura biletmenin tıraş parasından daha çok tutması üzerine bir müşterisine kendisine özgü bileme makinesi yaptıran Gider, bu makineyle 30 yıl tüm Türkiye'yi dolaşıp berberlerin makas ve makinelerini biledi. 30 yıl önce Mersin 'de dükkan açan Gider, burada da tüm Türkiye ve yurt dışından gelen makas ve makineleri bileyip mesleğini sürdürüyor.Gider, mesleğini asker emeklisi oğluna öğrettiğini, bu şekilde unutulmasının önüne geçileceğini bildirdi. - "Türkiye'de benden başka zımparada bileme yapan yok"Gider, AA muhabirine yaptığı açıklamada, makas bileyiciliği ve berberlik mesleğini 30 yıl birlikte yürüttüğünü, daha sonra sadece bileyicilik yaptığını söyledi.

Usturaların berberler için önemine dikkati çeken Gider, "İlk başlarda usturayı biletip getirirdim bir sakal aldıktan sonra yeniden bilemek gerekirdi. Ben usturayı bileği taşında bilerken müşteri koltukta uyurdu. Dışarıda yaptırsam bir saç sakal parası bir ustura biletmeye giderdi. Benim de zoruma gitti kendim bilemeye karar verdim. Bir tornacı müşterim vardı. Ona çark yaptırdım. Sonrasında kendi ustura ve makaslarımı bilemeye başladım." dedi.
Zamanla tüm Mersin ve çevre illerden berberlerin makaslarını bilemeye başladığını vurgulayan Gider, şöyle konuştu:"Uzun yıllar berberlik ve bileyiciliği birlikte yaptım. 1977 yılında berberliği bıraktım. Şimdi tek bileme işi yapıyorum. Şu anda berber ve terzi makası, manikür pensleri, berber makinelerini biliyorum. Müşterilerim çok memnun. Tüm Türkiye'den bana iş gelir. Kargoyla gönderirler. Fransa, İngiltere ve Almanya'dan da müşterilerim var. Yaptığımız işten müşterilerimiz çok memnun. Çünkü bütün bileyiciler bu işi taşla yapıyor ama ben taşla değil zımpara da bileği yaparım. Makas, makine, bıçak bunları hep numara numara zımparayla bilerim. Onun için müşterilerimiz çok memnun. Türkiye'de benden başka zımpara da bileme yapan yok. Zımparanın verdiği zevki en kral taş vermez."Gider, mesleği asker emeklisi oğluna öğrettiğini aktardı. Kendisinin ustası olmadığını, bu işi kendi kendine öğrendiğini bildiren Gider, "Bu bir Allah vergisi. Benim ustam yok. Ben kendi kendimi yetiştirdim. Berber oluşum bana bu mesleği öğretti. Berber olmasaydım bugün bileyici olmazdım. Berber, terzi makasının bütün inceliklerini bildiğim için bu işi en iyi şekilde yapıyorum." ifadelerini kullandı.Gider, halen Tarsus ilçesinde oturduğunu ve 31 yıldır Mersin 'deki dükkanına gelip gittiğini sözlerine ekledi.
İngiltere Muhabir Yurt Dışı Irak 1977 

8 Ekim 2018 Pazartesi günü yayınlandı