'Bayramda dünyalar benim oluyor' - KIRKLARELİ

"Bayramda dünyalar benim oluyor" - KIRKLARELİ - Çocukların komşularını gezerek şeker toplaması - Vatandaşlardan Ayşe Çekiç ve çocuklar ile röportaj"Bayramda dünyalar benim oluyor" - Modern kent hayatının artık yavaş yavaş unutturduğu eski bayram geleneklerinin hala yaşatılmaya çalışıldığı Kırklareli 'nde çocuklar, mahallelerinde kapı kapı dolaşarak hem büyüklerinin ellerini öpüyor hem de komşularının verdiği harçlık ve şekerlerle büyük sevinç yaşıyor - Şeker toplamaya çıkan Arda Yağız: - "Komşularımızı gezerek arkadaşımla harçlık ve şeker topluyoruz. Bana şeker veya harçlık verildiğinde dünyalar benim oluyor"KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli 'nde unutturulmamaya çalışılan eski bayram geleneklerini büyük bir heyecanla yaşayan çocuklar, mahallelerinde kapı kapı dolaşarak hem büyüklerinin ellerini öpüyor hem de komşularının verdiği harçlık ve şekerlerle büyük sevinç yaşıyor. Kırklareli 'nin Akalar Mahallesi'nde yaşayan Arda Yağız Çanlı (10) ile İzzet Batuhan İnal da (8) bayramın heyecanını yaşayan çocuklardan...Bir araya gelerek komşularını ziyaret eden ikili zaman zaman da topladıkları şeker ve harçlıkları sayarak tatlı rekabeti mutluluklarına ortak ediyor.Son yıllarda kaybolmaya başlayan "çocukların şeker toplaması" geleneğinin birkaç çocuğun zillerini çalmasıyla devam ettiğini gören büyükler de en az harçlık alan çocuklar kadar şenleniyor. - "Bayramda dünyalar benim oluyor"Arda Çanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramlarda çok heyecanlandığını söyledi.

Bayrama bir hafta kala ailesi tarafından yeni giysiler alınarak heyecan yaşamaya başladığını belirten Çanlı, babası ve dedesi ile bayram namazına gittikten sonra, ailesiyle kahvaltı yaptığını anlattı.Daha sonra arkadaşı ile komşuları kapı kapı gezdiklerini aktaran Çanlı, "Komşularımızı gezerek arkadaşımla harçlık ve şeker topluyoruz. Bana şeker veya harçlık verildiğinde dünyalar benim oluyor. Her çocuk gibi ben de bayramları çok seviyor ve heyecan yaşıyorum." dedi.
İnal ise bayram süresinde topladığı harçlıklar ile kendisine oyuncak alacağını ifade etti.
- "Çocukları görünce mutlu oluyoruz"Ayşe Çekiç ise eski bayramları özlediğini belirtti.
Yaklaşık 30 yıl önce evlerinin kapılarından eksik olmayan çocukların şu anda bir elin parmağını geçmediğinden dert yanan Çekiç, eski bayramları aradıklarını dile getirdi.Evlerinin kapısında çocuk gördüklerinde çok mutlu olduklarını anlatan Çekiç, "Biz evimizin kapısında çocuk sesi duyduğumuzda inanki çocuklar gibi seviniyoruz. Çok mutlu oluyor ve gururlanıyoruz. Eskiden bayramlarda herkes birbirini ziyaret ederdi. Şimdi ise herkes tatile gidiyor. Bu yüzden de çocuk sesine hasretiz diyebiliriz." ifadelerini kullandı.
Muhabir Bayram Namazı Uttu 

22 Ağustos 2018 Çarşamba günü yayınlandı