Başkentte Taksicilere Standart Geliyor

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, taksi sürücülerine uyarılarda bulunarak “Görev sırasında sigara içmeyiniz ve hiçbir şekilde işinizin akışı içerisinde cep telefonu ile müşterinizi rahatsız edecek şekilde tutum ve davranışlardan kaçınınız. Yüksek sesli konuşmayınız. Yüksek sesle müzik dinlemeyiniz” dedi.
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel Esnaf Odası Başkanı 


Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası ' nda taksi şoförleri için düzenlenen açılış programına katıldı.

Yaptığı konuşmada eğitimin önemine dikkat çeken Vali Yüksel, taksi sürücülerine şu uyarıları yaptı:

“Havaalanında inen bir yabancı aldığımızda ona iyi davrandığımızda, ona iyi muamele ettiğimizde, nezaket kurallarını en iyi noktada tuttuğumuzda eminim ki gittiğinde anlatacağı 3 kişiden 2 kişisi sizin şehrinizi görmek isteyecektir. Ama onu alır, 3 kuruş fazla para kazanacağım diye 3 dakikada gideceğiniz yere şehir turu attırır, onu istediği yere götürürseniz, araba içerisinde yüksek sesle konuşma, radyoyu açma, kaba davranma gibi bir takım davranışlar bu şehirde bana göre yapılabilecek en yanlış hareketlerdir. Siz bu kentin kültür simgelerisiniz. Bizi önümüzdeki kısa bir süre sonra çok daha kentin yaşayacağı turizm hareketinde tam bir elçisiniz. '

Kılık kıyafet konusunun da önemli olduğunu vurgulayan Vali Yüksel, “Görev sırasında sigara içmeyiniz ve hiçbir şekilde işinizin akışı içerisinde cep telefonu ile müşterinizi rahatsız edecek şekilde tutum ve davranışlardan kaçınınız. Yüksek sesli konuşmayınız. Yüksek sesle müzik dinlemeyiniz” şeklinde konuştu.

Yüksel, taksi sürücülerinin trafik ışıklarına uymalarını isteyerek ' Müşterilerinizle selamlaşmayı, gönül bağı kurmayı alışkanlık haline getirin. Selamlaşmak çok önemli bir beşeri bir buluşmadır. Otomobillerinizde unutulan eşyaların taksi duraklarına, Odalara teslimini sağlayın” dedi.

Ankara ' da parklar turizmini başlatmak istediğini ve taksicilerinde bundan para kazanmalarını istediğine dikkat çeken Vali Yüksel, görgü kurallarının bütün ilişkilerde önemli rol oynadığını belirterek, kılık-kıyafet, hareketler ve konuşmanın altını çizdi. Yüksel, “Bana yapılmazsını istemediğimi şeyleri, bende başkasına yapmamalıyım. İşin esası bu. Hem nazik davranma, hem görgü kurlarına uygun davranma hem size dost kazandırır, hem de size güven terkin eder” şeklinde konuştu.

Yüksel, şoförlerin olumsuz yanlarına da işaret ederek, “Bana göre şoför esnafının en kötü profili saldırgan sürücülük başlığıdır. Saldırgan sürücülük genel itibarıyla tüm batı ülkelerinde kötü araç kullanma diye tabir edilen, taksi şoförlerinde ortaya çıkar. Duygusal saldırganlık he önünden geçene eliyle, koluyla hareket eder. Şoförlük güne başlarken, kontak anahtarını çevirmeden başlar. Bir maça çıkan oyuncular gibi psikolojik hazırlığınızı yapacaksınız. Kent halkına olan duygularınızı gözden geçireceksiniz” diye konuştu.
Kurallara uymanın önemine işaret eden Yüksel, taksi şoförlerinin dostluğun ve güvenin tam eseri olduğunu ifade ederek“Bu kentin aynası taksi şoförleridir. Bu kenti tanıtacak, bu kenti dünya ile buluşturacak önemli buluşma noktalarından biri sizsiniz. Bu kente gelenler ilk önce sizi tanırlar, sizinle buluşurlar” ifadesini kullandı.

Ankara Umumi Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, görevlerinin Ankara ' ya gelen yerli ve yabancı turiste en iyi şekilde hizmet edebilmek olduğunu kaydederek hedeflerinin meslek standartlarını en üst seviyesine çıkarmak olduğuna dikkat çekti.

Yiğiner, şunları dedi:

“Türkiye ' ye örnek olacak bir sistem getireceğiz. Ankara ' dan binlerce kilometre uzakta bir ilden ehliyet alarak, Ankara ' da çalışan veya eşinin, dostunun arabasında çalışan arkadaşlarımız var. Hiçbir belge istenmiyor. Ehliyeti olan herkes arabalarda çalışıyor. Bu amaçla belli kurallar getirdik. Buna göre, taksilerde çalışacak arkadaşlarımızın minimum 10 saat eğitim alması lazım. Eğitimlerde halkla ilişkiler, iletişim, stres yönetimi, Ankara için kültür ve turizm dersleri. Kültür varlıklarını Ankara dışından gelen, yurt dışından gelen turistlere tanıtmak. '

Taksilere de standart getirdiklerini belirten Yiğiner, taksilerin 10 yaşından büyük olmayacağını, araçların klimalı olacağını söyledi. Yiğiner, “Araçlarda çalışan dedelerimiz var. Dedelerimizi çalıştırmayacağız. 65 yaş üzeri bizim Ankara ' daki taksilerde çalışan olmayacak. Sağlık raporu ve en önemlisi sabıka kaydı. Taksicilik yapacak arkadaşlarımızdan kesinlikle sabıka kaydı arayacağız. Umut ediyorum ki, bu yıl 15 bin şoför arkadaşımızın eğitimini tamamlayacağız” diye konuştu.

250 taksicinin eğitiminin tamamladıklarını söyleyen Yiğiner, “Mehmet Yiğiner de olsa bu kartları, ticari taşıt kullanma belgesini alamayacaklar. Bu belge olmadan hiçbir arkadaşımız çalışmayacak” dedi.

Etkinliğin sonunda Vali Yüksel ve Başkan Yiğiner birbirlerine plaket verdi.
14 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı