Başbakan Erdoğan AK Parti Kongresi'ne Geldi

AK Parti Kongresi'ni Hüseyin Çelik Yorumluyor. AK Parti'de kongre günü! AK Parti Kongresi için Ankara Spor Salonu'nda büyük güvenlik önlemleri alındı. AK Parti kongresinin nabzı Beyaz Gazete'de. AK Parti'de kongresi canlı yayın ve canlı anlatım. AK Parti kongresi canlı izle AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'nin yapılacağı Ankara Spor Salonu ve çevresi, kongre başlamadan saatler önce partililerce dolduruldu. 1490 delegenin katılacağı ve ana konsepti 'Büyük millet, büyük güç, hedef 2023 ' olan AK Parti, 4. Olağan Büyük Kongresi'ne katılım büyük oldu. Büyük katılıma karşın kaos yaşanmaması dikkat çekti
Başbakan Demokrat Parti Mesud Barzani Almanya Bulgaristan 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın son kez Genel Başkanlığa aday olacağı AK Parti ' nin 4.Olağan Büyük Kongresi saat 10.00 ' da Ankara Spor Salonu ' nda başladı.

Spor Salonu ' nun dışı ve içi bu konsepte uygun şekilde donatılırken, salon süslemelerinde partinin kurumsal renklerinden olan mavi renk ağırlıklı olarak kullanıldı. Salonun ortası delegeler için ayrılırken, Genel Başkan ve Erdoğan ' ın katılımcıları selamlaması için yerden 1,5 metre yükseklikte ve salonu çevreleyen bir de platform kuruldu. Salonda, “Her şey Türkiye için, bu ışık sönmeyecek”, “Şimdi Türkiye zamanı”, “Hayallerimiz var, sevdamız var”, “Durmak yok, yola devam” yazılı pankartlar yer aldı. Sahne tasarımında mavi zemin üzerine, mavi ışıklarla belirginleştirilen büyük bir dünya haritası kullanıldı.

Sahnenin sağ tarafındaki locada Bakanlar Kurulu üyeleriyle eski bakanlar, sol taraftaki locada ise Erdoğan ile AK Parti MKYK üyeleri kongreyi izleyecek. Salonda hazırlanan 9 locadan 7 ' si yabancı konuklara, 2 ' si ise siyasi parti temsilcilerine ayrıldı. Türkiye ' de ilk defa bir parti, kongre için şarkı ve klip hazırlattı. Sözleri ve bestesi Özhan Eren ' e ait şarkı için klip de çekildi. Klipte 81 il teşkilatından partililer rol aldı. Parti yetkilileri, ilk defa bir siyasi parti kongresinden full HD canlı yayın gerçekleştirileceğini belirtti. 12 kamerayla yapılacak canlı yayın, yurtiçi ve yurtdışındaki televizyonlara ücretsiz verilecek. Özel ışıklandırma sistemiyle görsel şovların da yapılacağı kongrede, salon içi ve dışına büyük LED ekranlar kuruldu. Kongre salonunda “Engelleri Aşan Büyük Güç, Hedef 2023” sloganıyla engelli vatandaşlar için de özel düzenlemeler yapıldı. Davetli engelliler, sahne önünde yer ayrılırken, kongreyi izlemeye gelen engelli vatandaşlar için de 3 özel loca düzenlendi. Erdoğan ' ın konuşması da 3 işaret dili tercümanı tarafından çevrilecek

AK Parti, yeniden şekillenecek yönetimin kadrosu ile hem yerel ve genel seçimlere giderken hem de ' Çankaya düğümü ' nü çözecek. Başbakan Erdoğan ' ın kongrede yapacağı konuşmada, Kürt sorunu ve Suriye konusu başta olmak üzere Türkiye gündeminin sıcak başlıkları ile ilgili önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan, konuşmasını salonun tabanından 16 basamakla çıkılan bir sahnede yapacak.

Son kez aday

14 Ağustos 2001 ' de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002, 22 Temmuz 2007 ve 12 Haziran 2011 seçimlerinde tek başına iktidar oldu. Tüzük gereği Erdoğan son kez Genel Başkanlığa aday olacak. Önceki kongrelerde olduğu gibi Erdoğan ' a rakip çıkmadı. Genel Başkan dışında, Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Kurulu üyeleri seçilecek. AK Parti ' de 3 dönem milletvekili seçilenler 4. dönem yeniden aday olamıyor. Bu nedenle özellikle MKYK ' da yapılacak görev dağılımı 3 dönemi dolduran 70 ' e yakın milletvekili için büyük önem taşıyor. 50 asil, 25 yedek üyeli MKYK ' nın yüzde 15 ' inin değişmesi öngörülüyor. Geçen günlerde partisini feshederek AK Parti saflarına katılan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile Demokrat Parti ' nin eski Genel Başkanı Süleyman Soylu ' ya parti yönetiminde görev verilip verilmeyeceği de merak konusu.AK Parti kongresine yabancı konukların ilgisi de çok büyük.

Başta Ortadoğu coğrafyası olmak üzere, dünyanın pekçok ülkesinden liderler, siyasi parti temsilcileri Ak Parti'nin Kongre davetini kabul edip, Ankara'ya geldi.En çok dikkat çeken isim Mısır'ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi. Mısır'da Mübarek rejiminin halk hareketi ile düşmesinin ardından serbest ve demokratik seçimlerle işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Mursi, seçildikten sonraki ilk Türkiye ziyaretini, AK Parti kongresi vesilesiyle yapmış oldu.Kongre'ye gelen bir başka Devlet Başkanı ise Kırgızistan'dan. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de kongreye katılıyor.Kongre'ye katılan bir başka önemli isim ise Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani. Iraklı Kürt lider, üstelik tek başına da gelmemiş. Kuzey Irak'taki Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden, selefi, Kuzey Irak bölgesel yönetimi eski başkanı Bahram Salih'i de beraberinde getirmiş .

TARIK HAŞİMİ SÜRPRİZİ

Öne çıkan bir başka isim ise, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi.Sunni kökenli Haşimi, Irak'ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki'nin suçlamalarının ardından gıyabında yargılanarak, ülkesinde idama mahkum edilmişti.Aleyhindeki suçlamalar üzerine önce Bağdat'tan Kuzey Irak'a geçen Haşimi, Kuzey Irak üzerinden Türkiye'ye geçmiş, bazı ülkelerde temaslarda bulunduktan sonra yine Türkiye'ye dönmüştü. Irak hükümeti, hakkındaki yargılama ve idam kararı üzerine Haşimi hakkında interpol aracılığıyla arama kararı çıkarmasına rağmen, Türk hükümeti Haşimi'nin iade edilmeyeceğini, istediği kadar Türkiye'de kalmasına izin verileceğini açıklamıştı.

IRAK'TAN YOĞUN KATILIM

Irak, AK Parti kongresine en yoğun katılımın olduğu ülkelerden biri oldu. Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Irak eski Başbakanı İyad Allawi ve Irak'taki pekçok partinin temsilcisi Ak Parti kongresine katılanlar arasında.

MALDİVLERDEN BİLE KONUK VAR

Kongre'ye en uzak yerden gelen konuk ise, dünyanın öbür ucundan, Maldiv adalarından Ankara'ya geldi. Maldivler Adhaalath Partisi Genel Başkanı Dr. Mohamed Muizzu da kongreye katılanlar arasında.

Bugün yapılacak olan Genel Kurulunu takip edecek yabancı temsilciler listesi şöyle:

* Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi
* Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev
* Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi
* Kazakistan Meclis Başkanı Yardımcısı Nurlan Nigmatulin
* Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Ali Osman Muhammed Taha
* Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi
* KKTC Başbakanı İrsen Küçük
* Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani
* Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic
* Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Tsvetan Tsvetanov
* Irak Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak
* Pakistan Eyalet Başkanı Shahbaz Sherif
* Bosna Hersek Eski Devlet Başkanı Haris Sladjzic
* Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder
* Pakistan eski Başbakanı Yousaf Raza Gilani
* Irak eski Başbakanı Iyad Allawi
* Irak eski Bölgesel Yönetim Başkanı Berham Salih
* Tunus Hareket Lideri Rashid Al-Ghannushi
* Filistin Harekat Lideri (HAMAS) Halit Meşal
* Bosna Hersek SDA Partisi Genel Başkanı Sulejman Tihiç
* Endonezya Prosperuos Justice Partiy (PJP) Genel Başkanı Luthfi Hasan İshaaq
* AB Parlamenteri Jan Zahradil
* Irak Ulusal Gelecek Topluluğu Genel Başkanı Rafi Isavi
* Irak İslami Partisi Genel Başkanı Ayad Samarrai
* Irak Kürdistan İslam Partisi Genel Başkanı Muhammed Faraj
* Asya Parlamentolar Assamblesi KAPP Başkanı Chung Eui-Yong
* KKTC Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu
* KKTC Demokrasi ve Güven Partisi Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu
* KKTC Özgürlük ve Reform Partisi Genel Başkanı Turgay Avcı
* Kosava Turkish Democratic Party of Kosovo Genel Başkanı Mahir Yağcılar
* Libya Justice and Construction Party Genel Başkanı Mohammed Hasin Sowan Elmkrish
* Lübnan Fature Movement Genel Başkanı Ahmed Hariri
* Maldivler Adhaalath Partisi Genel Başkanı Dr. Mohamed Muizzu
* Mısır Wasat Parti Genel Başkanı Abou Elela Mady
* Mısır Wafd Parti Genel Başkanı El-Sayyid el-Badawi
* Sırbistan Democratic Action Party of Sanjak Genel Başkanı Sulejman Ugljanin
* Somali Daljir Partisi Genel Başkanı Hassan Moallim Bin Abdullah Al-Yadomi

30 Eylül 2012 Pazar günü yayınlandı