- Başbakan Binali Yıldırım: “Enerji Güvenliği Avrupa İçin Terörden De Daha Önemli Bir Konu” - “biz Azerbaycan’ın Haklı Davasında Yanındayız” - “türkiye 40 Yıldan Beri Terör Örgütü İle Mücadele Veriyor”

Yıldırım, Az tv konuşma

( BAKÜ ) - Başbakan Binali Yıldırım: “Enerji güvenliği Avrupa için terörden de daha önemli bir konu” BAKÜ
Başbakan Terörle Mücadele Güzergah Yatırımcı Enerji Güvenliği 


- Başbakan Binali Yıldırım, “Enerji güvenliği Avrupa için terörden de daha önemli bir konu” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Azerbaycan Devlet Televizyonunda (AZTV) Günün Nabzı programına katıldı.
Canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Binali Yıldırım, “Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasından itibaren çok hızlı bir gelişme görüyoruz. Ekonomik, siyasi açıdan, kültürel açıdan gelişmeleri burada söyleyebiliriz. İki ülke arasındaki yatırımlar karşılıklı olarak artıyor. Azerbaycan’ın 10 milyarın üzerinde Türkiye’de yatırımı var. Aynı şekilde Türk yatırımcılarının da bir o kadar Azerbaycan’da yatırımları var. Sadece Azerbaycan ve Türkiye’nin geleceğini ilgilendirmeyen aynı zamanda bütün Kafkas bölgesini, hatta Orta Asya’yı, Balkanlar ve Avrupa’yı da yakından ilgilendiren önemli projeler var. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis Kars, TANAP projesi bunlar çok önemli projeler. Yüz yıllar boyunca doğu ile batı arasında ticaret yollarının geçtiği bu güzergahın yeniden hayata geçirilmesidir. Bunu kim yapıyor tabii Türkiye-Azerbaycan ve Gürcistan’da bu projede yer aldı. Aynı şekilde TANAP projesi de aynı şekilde hem Kafkas bölgesinin, Türkiye’nin ve bütün Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlayan çok büyük bir proje. Daha fazla potansiyelimiz var, imkanlarımız var” dedi.
Yarın Uluslararası Nizami Gencevi Toplantısı olduğunu belirten Yıldırım, “Dünyanın her tarafından Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar geliyor. Konu küresel, bölgesel barış, dünyanın çeşitli ülkeleri arasındaki uçurumun, refah, kalkınma uçurumunun ortadan kaldırılması, terörle mücadele ve dostluğun kardeşliğin ve istikrarın sağlanması” diye konuştu.
“TANAP projesinin Türkiye kısmı bu sene bitiyor” Binali Yıldırım, “2004 Bakü-Tiflis-Kars’ı ilk defa gündeme getirdiğimizde bu projenin gerçekleşeceğine inanan nerdeyse yoktu. Hayal gibiydi ama biz sabrettik, gayret ettik ve o hayal gerçek oldu. Burada Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları, dirayeti, liderliği çok önemliydi. Nihayet projeyi tamamladık. Daha şimdiden Avrupa’dan bu tarafa yük taşıtmak isteyenler var. Çin’den, Orta Asya’dan bu projeye katılmak isteyenler var. TANAP projesinin Türkiye kısmı bu sene bitiyor. Türkiye’den sonra TAP diye devam ediyor. Balkanlar ve Avrupa ülkelerine. Enerji güvenliği Avrupa için terörden de daha önemli bir konu. Bu ve buna benzer projeler Türkiye ve Azerbaycan’ın, hatta Gürcistan’ın bölgedeki önemini daha da ortaya çıkarıyor. Bölgenin istikrarı huzuru ve geleceği için ciddi bir imkan sağlıyor.” şeklinde konuştu.
(YK-
14 Mart 2018 Çarşamba günü yayınlandı