'Balıkesir kuzu eti'nin tespiti için protokol imzalandı - BALIKESİR

" Balıkesir kuzu eti"nin tespiti için protokol imzalandı - BALIKESİR

: - Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu'nun açıklaması - Borsa Başkanı Faruk Kula'nın açıklaması" Balıkesir kuzu eti"nin tespiti için protokol imzalandıBALIKESİR (AA) - Balıkesir Ticaret Borsasının girişimleriyle coğrafi işaret alan " Balıkesir kuzu eti"nin sürdürülebilirliği için Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Balıkesir Ticaret Borsası arasında ortak protokol imzalandı.Protokol imza töreni, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık katındaki Karesi Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, törende yaptığı konuşmada, amaçlarının Balıkesir li üreticiye hak ettiğinden daha fazla kazanç sağlamak olduğunu söyledi.

Kafaoğlu, Balıkesir 'in tarım ve hayvancılığın başşehri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:" Balıkesir kuzu etine coğrafi işaret alarak tescillenmesi çok anlamlı. Bundan sonra bu coğrafi işaretin damgasının vurulduğu etler, daha bir değerli olmalı. Başka yerlerde kesilerek Balıkesir kuzusu diyerek satışlar olmamalı. Haksız kazanç elde edenler olmamalı. Gerçek kazancı coğrafi işareti almış ve basılmış etlerdeki Balıkesir li yetiştiriciler alması lazım. Şimdi sıra coğrafi işareti alan Balıkesir kuzusunu üretmeye geldi. Bununla ilgili kararlar aldık, meclisten geçirdik yer tahsisi yaptık, damızlık üretme merkezi kuruyoruz. Balıkesir kuzusunu orada yetiştirip çiftçilerimize dağıtacağız. Bu konuda güçlerimizi birleştiriyoruz." Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula da protokol kapsamında kentte hayvan varlığını tespit edeceklerini belirterek, "Ondan sonra bu hayvanlardan olan kuzulara Balıkesir kuzu eti belgesi vereceğiz. Her kuzu Balıkesir kuzusu olamayacak. Bunun içinde bu konunun düzenli olarak takip edilmesi lazım. Balıkesir kuzusu Kıvırcık koyun ile Merinos koyunun melezi olan bir ırktır. Yani her koyun Balıkesir koyunu olamaz, her koyunun kuzusu da Balıkesir kuzusu olamaz." diye konuştu.
Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürlü Lokman Gültekin de bu projeye dahil oldukları için mutlu olduklarını ve devlet olarak he zaman üreticinin yanında yer aldıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından protokol metni imzalandı.
İmza Töreni Kazancı Tarım Gesi Hayvan 

22 Ekim 2018 Pazartesi günü yayınlandı