Bakan Eker: Zil Takıp Oynayacaklar, Bir Şey Çıksın Da Çözüm Süreci Bitsin Diye

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Diyarbakır Valiliği ' nde düzenlediği basın toplantısında 3 gündür devam eden olaylarla ilişkin değerlendirmede bulundu.
Hüseyin Aksoy Mehmet Mehdi Eker Ak Parti Hayvancılık Diyarbakır Valiliği 


IŞİD ' in Kobani ' ye saldırmasını protesto etmek amacıyla 3 gün önce başlayan sokak gösterileri devam ediyor. Diyarbakır ' a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Hüseyin Aksoy ile birlikte olayların bilançolarına ilişkin açıklamada bulundu. Diyarbakır Valiliği ' nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Eker, kentte üç gündür devam eden olaylarda 10 kişinin öldüğünü ve 45 kişinin de yaralandığını söyledi. Bakan Eker, dün akşam Diyarbakır Valiliği ' nin aldığı sokağa çıkma yasağı kararının yarın devam edip etmeyeceği konusunda bu akşam yapılacak toplantı sonrası belli olacağını aktırdı.

“DİYARBAKIR'A MİLLETİMİZE BU CAN KAYIPLARI SEBEBİYLE BAŞ SAĞLIĞI DİLEKLERİMİ İFADE ETMEK İSTİYORUM”

Çıkan olaylarda hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajını ileten Bakn Eker, ölenlerin 2 ' sinin kimliğinin henüz tespit edilemediğini dile getirdi. Bakan Eker, “Diyarbakır'da ikisinin ismi belirlenmeyen 10 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisi var elimizde. Bunların bir kısmının otopsisi yapıldı, bir kısmının devam ediyor. Öncelikle tüm Diyarbakır'a milletimize bu can kayıpları sebebiyle baş sağlığı dileklerimi ifade etmek istiyorum. Maalesef çok sayıda iş yeri saldırıya uğradı. AK Parti ilçe binası dahil olmak üzere Kayapınar ilçesi, bir çok yine gerek parti veya kamu binası ve özel sektöre esnafa ait iş yeri tahrip edildi. Marketler esnafa ait iş yerleri dahil olmak üzere Diyarbakır'da çok sayıda iş yeri de ya yakıldı ya tahrip edildi ya yağmalandı. Bu tür görüntülerde sizin bilginiz dahilinde oldu” dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Dün akşam saatlerinde ben Diyarbakır'a geldiğini kaydeden Bakan Eker, Vali, güvenlikle ilgili gerek emniyet müdürleri, jandarma komutanımız onlarla sabaha kadar süren toplantılar değerlendirmeler yaptıkların ifade ederek, kentte sükunetin sağlanması, can ve mal güvenliğinin sağlanması için de 22.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirterek, şunları söyledi: “Sokağa çıkma yasağını arkadaşlarımız bu akşam değerlendirecekler. Ona göre tekrar gözden geçirilecek. İnşallah devam etmesi gerekmeyecek bir sükûnet olur ve hayat normale döner. Tabi bizim ilk çağrımız bütün vatandaşlarımızın kesinlikle sokağa çıkma yasağına uyması yönünde. Amacımız bu şehirde yaşayan bir milyon insanın can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır.”

Bakan Eker, açıklamasında okulların 3 gün tatil olduğunu söyledi.

“BİZ MİLLETİMİZE HUZURU BARIŞI TESİS EDECEK MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİK PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEK BİR UYGULAMA İÇERİSİNDEYİZ”

Bölgede yaşanan olayları çözüm sürecini sabote etmeye yönelik girişimler olduğunu belirten Bakan Eker, bu olayları düzenleyenlerin kaos lobisi olarak değerlendirdi. Bakan Eker, “Güvenlik kuvvetleri tedbir olarak, can ve mal güvenliğini sağlamak için böyle bir kararın almasının doğru olduğunu düşündü ve bizde bu kararı onaylıyoruz. Sadece Diyarbakır'da değil bir kaç vilayette daha yasak ilan edildi .Burada bir kaos lobisi var. Bunu bilelim. Bunun hedefi Türkiye'de özellikle bölgemizde 30 yıldır unutulan son iki yıldır hatırlanan barış içinde yaşama duygusunu sabote etme, çözüm sürecini zehirleme teşebbüsü var. Onu bir kaos lobisi düzenliyor. Değişik zamanlarda değişik bahanelerle hayata geçirmeye çalışıyor. Bunun en az hasarla atlatılması ve milletimizle yaptığımız bir sözleşme var. Biz milletimize huzuru barışı tesis edecek milli birlik ve beraberlik projesini hayata geçirecek bir uygulama içerisindeyiz. Buna zarar vermeye çalışanlara da bu fırsatı vermeyeceğiz. Bir kere birinci hedef bu. Bunu yapmaya çalışıyorlar. Zil takıp oynayacaklar, bir şey çıksın da çözüm süreci bitsin diye. Muhatabımız burada millettir. İnsanların vatandaşların vicdanen rahatsız olduğu konular, Türkiye'yle ilgili olabilir. Farklı düşünebilirler. Meşru talepleri demokratik talepleri olabilir. Bu zemin içerisinde bu taleplerini dile getirirler. Eğer gösteri yapacaklarsa meşruiyet içerisinde yaparlar.Ama mala cana kast etmek bu şekilde bir tepkiyi hani herhangi bir eylem gibi meşru göstermek de takdir edersiniz ki asla tasvip edilmez, doğru değildir” şeklinde konuştu.

Bakan Eker, yaşanan olaylara karışan 36 kişinin de bu sabah düzenlenen operasyonla göz altına alındığını söyledi.
8 Ekim 2014 Çarşamba günü yayınlandı