'Bacıyan-ı Rum' diyarında kadın çalıştayı - KIRŞEHİR

"Bacıyan - ı Rum" diyarında kadın çalıştayı - KIRŞEHİR - Çalıştaydan görüntüler - Vatan Karakaya'nın konuşması - Yaşar Bahçeci'nin konuşması - Seher Ünsal'ın konuşması - Saygı duruşundan görüntü - İstiklal Marşı okunması"Bacıyan - ı Rum" diyarında kadın çalıştayı - Ahilik Teşkilatı'ndaki kadın örgütlenmesi Bacıyan - ı Rum Teşkilatı'nın kurulduğu Kırşehir 'de, kadın kuruluşları çalıştay düzenledi - Kırşehir TSO Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Ünsal: - "Yüzyıllar öncesinden Ahi Evran - ı Veli'nin eşi Fatma bacının öncülüğünde kurulan ve Anadolu topraklarından doğan, birçok araştırmacı tarafından dünyanın ilk kadın teşkilatlanması olarak adlandırılan Bacıyan - ı Rum Teşkilatı örneğini yüzyıllar sonra bugün de yaşatmak adına kadınlar olarak hep birlikte çalışma yapıyoruz"KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Seher Ünsal, Ahi Evran - ı Veli'nin eşi Fatma Bacı'nın öncülüğünde kurulan ve birçok araştırmacının dünyanın ilk kadın teşkilatlanması olarak adlandırdığı Bacıyan - ı Rum Teşkilatı örneğini yüzyıllar sonra yaşatmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Ahilik Teşkilatı'ndaki kadın örgütlenmesi Bacıyan - ı Rum Teşkilatı'nın kurulduğu Kırşehir 'de, kadın kuruluşlarınca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Kadının Güçlendirilmesi Çalıştayı" gerçekleştirildi.
Ünsal, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Anadolu'dan dünyaya örnek olan Bacıyan - ı Rum Teşkilatı'nın kurulduğu kentte farklı dünya görüşüne sahip kadın kuruluşlarıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Bacıyan - ı Rum'un yüzyıllar öncesinden Anadolu kadınının sosyal hayatta, ticarette, savaşta, barışta her zaman ön planda olduğunu gösterdiğini vurgulayan Ünsal, şunları dile getirdi:"Yüzyıllar öncesinden Ahi Evran - ı Veli'nin eşi Fatma Bacı'nın öncülüğünde kurulan ve Anadolu topraklarından doğan, birçok araştırmacı tarafından dünyanın ilk kadın teşkilatlanması olarak adlandırılan Bacıyan - ı Rum Teşkilatı örneğini yüzyıllar sonra bugün de yaşatmak adına kadınlar olarak hep birlikte çalışma yapıyoruz. Kırşehir 'de hangi kurumda olursa olsun, hangi dünya görüşüne sahip bulunursa bulunsun, bu çalışmayı bütün kadınlarla yürütmeyi planladık. Konuyu paylaştığımız kadın temsilcilerimiz de düşüncemize destek oldular. Bugün burada Kırşehir li kadınlar olarak ortak etkinlikler düzenliyor ve ebedi istirahatgahındaki Fatma Bacı'nın ruhunu şad ediyoruz. Yüzyıllar öncesinden yakılan bu meşaleyi taşımak da bugün Anadolu'da biz kadınların görevidir."Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da kadın elinin topluma değmesi gerektiğine dikkati çekerek, Bacıyan - ı Rum Teşkilatı'nın buna en güzel örnek olduğunu anlattı.Kadının merhameti, inceliği ve şefkatinin topluma yansımasının önemine işaret eden Karakaya, şu değerlendirmede bulundu:"Kadının nezaketini, letafetini topluma yansıtmak lazım. Bunu yaparken de Bacıyan - ı Rum'daki anlayışla Anadolu kadınını yeniden Anadolu'da diriltmek gerekiyor. Batı tipi akımların taşeronu değil, kendi değerlerimizi, Anadolu topraklarında şefkati, inceliği, merhameti kadın eliyle yeniden topluma taşımak en büyük idealimiz olmalı." Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de son zamanlarda yaşanan kadın cinayetlerinin üzüntü verici olduğunu belirterek, bunun mutlaka önlenmesi gerektiğini söyledi.

Bahçeci, " Kırşehir li ozanımız Neşet Ertaş, 'Kadınlar insandır, erkekler insanoğlu' diyerek aslında kadınlara verilmesi gereken değeri özetliyor." dedi.
Çalıştaya, Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından kadınlar ve çok sayıda kişi katıldı.

Kadın Cinayetleri Dünya Görüşü Sivil Toplum Sosyal Hayat Araştırmacı 

7 Mart 2018 Çarşamba günü yayınlandı