Avustralya'da Türk yazara üstün hizmet ödülü - MELBOURNE

- Türklerin Avustralya'ya geliş anlaşmasının 50 yılı anma töreninden görüntüler - Avustralya Federal Parlamentosu ve Victoria Eyalet Parlementosu'nda yapılan konuşma - Yazar Hatice Hürmüz Başarın ve eşi tarihçi yazar Vecihi Başarın'dan detaylar - Hatice Başarı ile röportaj Avustralya'da Türk yazara üstün hizmet ödülü - Araştırmacı yazar Hatice Hürmüz Başarın, Çanakkale Savaşları hakkındaki kitapları ve toplumsal çalışmalarından dolayı Avustralya Üstün Hizmet Madalyası’na layık görüldü - Başarın: - "Ödülü, Atatürk ve toplumumuza armağan ediyorum’’MELBOURNE (AA) - RECEP ŞAKAR - Çanakkale Savaşları hakkındaki kitapları ve toplumsal çalışmalara katkılarından dolayı yazar Hatice Hürmüz Başarın, Avustralya Üstün Hizmet Madalyası'na layık bulundu.Her yıl 26 Ocak Avustralya Günü’nde, topluma katkı sunan başarılı kişilere verilen Avustralya Üstün Hizmet Madalyası'na bu yıl hak kazananlardan biri de Türk. Bu yıl ödüle layık görülen toplam 885 kişi arasında, eşi yazar Vecihi Başarın ile Çanakkale Savaşları ve Avustralya Türk toplumu hakkında yayımlanmış 7 kitabı bulunan yazar Hatice Hürmüz Başarın da yer aldı.İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’i temsilen Avustralya Genel Valisinin belirlediği ülkeye veya insanlığa katkıda bulunan kişilere 1975 yılından bu yana çeşitli kategorilerde verilen madalyaya layık bulunan Başarın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ödüle aday gösterildiğinden haberdar olmadığını, bu nedenle ilk duyduğunda doğruluğuna inanamadığını belirtti.
Eşi tarihçi yazar Vecihi Başarın’ın da 3 yıl önce aynı ödülü aldığını belirten Başarın, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bir hata var belki dedim, gerçekten çok şaşırdım, elbette çok sevindim, çok onur duydum. Uzun yıllardır toplumsal konularda çeşitli çalışmalarımız oldu, 7 kitap yayınladık. 30 yılı aşkın süredir yaptığımız çalışmalar var. Böyle bir süreçten geçtikten sonra ülke çapında bu şekilde ödüllendirilmiş olmam elbette ki büyük onur ve gurur. Çok mutluyum." - Çanakkale Savaşları kitaplarıOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Şehir Planlama Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1979'da Avustralya’ya gelen Başarın, Victoria eyaletinde 20 yıldan fazla süre şehir plancısı olarak görev yaptığını kaydetti.
Çanakkale Savaşları'nın Türkler açısından ne anlama geldiği ile savaş öncesi ve sonrasında yaşananlar ve iki ülke arasındaki ilişkileri konu alan ilk kitabı 1985'te yayımladıklarını dile getiren Başarın, "Elbette Çanakkale Savaşları hakkındaki çalışmalarımız yıllar boyu sürdü. Bu konuda 6 tane kitabımız var ama bir diğer övünç duyduğumuz kitabımız da 1993'te eşim Vecihi ile yazdığımız Türklerin Avustralya’ya göçmenlik anlaşması adı altında gelişlerinin öyküsüyle ilgili." diye konuştu.
Başarın, 25. yılını kutlamak amacıyla süreci "Avustralya’da Türkler" adı altında kitaplaştırdıklarını söyleyerek, "İlk gelenlerin öyküsünü araştırıp 25 yıl sonra bu konuda neler düşünüyorlar, ne aradılar, ne umdular burada, ne buldular, nasıl aileler yetiştirdiler... Bunları yansıttığımız bir kitap oldu. Toplam 7 kitabın 6’sı Çanakkale üzerine, bir tanesi de Türklerin buraya geliş öyküsü üzerine.’’ dedi.
- ‘‘Toplum üyelerimize şükran borçluyum’’Türkiye’den Avustralya’ya eğitimli göçmen olarak gelmelerinden dolayı her iki ülkenin değerlerini bir araya getirerek kitaplar yazmalarının yanı sıra ihtiyaç duyulan anlarda Türk toplumuna katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade eden Hatice Başarın, bu çalışmalar sırasında toplum üyelerinin kendilerine önemli destek verdiğini dile getirdi.Başarın, Avustralya’daki Türklerin ülkeye gelişlerinden itibaren yaşadıkları topluma çok önemli katkılar sunduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:‘‘Toplumumuz burada en başında bu yana son derece uyumlu, çalışkan, geldikleri ülkenin kıymetini bilip ona katkıda bulunmaya çalışan bir toplum olarak el üstünde tutulan sevilen bir toplum. Çalışmaları yaparken, bu onura layık görülmem sürecinde bana yardım etmiş olan toplum üyelerimize şükran borçluyum.’’ - "Ödülü Atatürk’e ve toplumumuza adıyorum’’Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ülkede aldığı çağdaş eğitimin verdiği öz güven sayesinde meslek sahibi bir Türk kadını olarak Avustralya’da hem mesleğini sürdürdüğünü hem de toplumsal çalışmalar yaptığını dile getiren Başarın, "Bu ödülü naçizane bir şekilde Mustafa Kemal Atatürk’e ve yıllardır burada bu ülkeye katkıda bulunmuş toplumumuza adıyorum." şeklinde konuştu.
Çalışmalarına Gelibolu Dostluk Derneği Başkanı olan eşi Vecihi Başarın ile devam eden Başarın'ın, İngilizce ve Türkçe "Gallipoli - The Invasion", "The Turks in Australia", "Çanakkale Boğazı’nın Derinliklerinde, Gelibolu 1915", "Gallipoli - The Turkish Story", "A Turkish View of Gallipoli" ve Beneath the Dardanelles" adlı kitapları yayımlandı.
İngiltere Tarihçi Anma Töreni Muhabir İngilizce 

31 Ocak 2018 Çarşamba günü yayınlandı