Avustralya’da Türk Tarihi Sergisi'ne yoğun ilgi - MELBOURNE

- Törenden detay görüntü - Victoria Eyalet Hükümeti Turizm ve Spor Bakanı Hamdi Eren'in açıklaması - İşçi Partisi Milletvekili Nazlı Süleyman'ın konuşmasıAvustralya’da Türk Tarihi Sergisi'ne yoğun ilgiMELBOURNE (AA) – Avustralya’nın Victoria Eyalet Parlamentosunda, aralarında 800 yıllık Kur’an - ı Kerimlerin de yer aldığı "Türk Tarihi Sergisi" milletvekilleri ve Avustralyalılar tarafından yoğun ilgi gördü.Victoria Parlamentosu Türkiye’nin Dostları Grubu’nun desteği ile Avustralya Türk Müzesi tarafından düzenlenen ve üç gün boyunca çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilen Türk Tarihi Sergisi’nin son gününde kapanış töreni düzenlendi.
Törene, Victoria Eyalet Hükümeti Turizm ve Spor Bakanı Hamdi Eren, Tüketici İşleri Bakanı Marlene Kairouz, Victoria Parlamentosu Türkiye’nin Dostları Grubu Başkanı Liberal Parti Milletvekili David Hodgett, İşçi Partisi milletlilikleri Frank McGuire, Nazlı Süleyman ve Melbourne Başkonsolosluğuna vekalet eden Osman İlhan Şener’in yanı sıra çok sayıda siyasetçi ve davetliler katıldı.
ATM Başkanı Kemal Benli’nin şahsi koleksiyonları arasında yer alan Kabe’nin örtüsünden, hat eserlerine, Çanakkale Savaşları’nda kullanılan üniformalardan bayraklara, kıyafetlerden el dokuması halılara, Selçuklu askerlerin kullandığı zırhlara ve eyerlere kadar çok sayıda eserin yer aldığı sergide iki adet 800 yıllık Kur’an - ı Kerim de bulundu.Victoria Parlamentosunda Türk kökenli üç milletvekili bulunduğunu hatırlatan Bakan Hamdi Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk tarihine ait eserleri mecliste sergilemekten gurur duyduklarını söyledi.

Sergideki eserleri gördükten sonra tüylerinin diken diken olduğunu vurgulayan Eren, ‘‘Bizim tarihimiz bin senelik tarih. Bu, hem Türk toplumu hem de genel toplumlar için çok önemli.’’ dedi.
- Eserler için müze kurulmasına milletvekillerinden destek geldiSerginin düzenlenmesine destek veren Victoria Parlamentosu Türkiye’nin Dostları Grubu Sekreteri ve İşçi Partisi Milletvekili Nazlı Süleyman da bin yıllık tarihi eserlerin milletvekilleri için sürpriz olduğunu ifade etti.
Bu kadar yıllık tarihi eserlerin Melbourne ’da var olduğuna inanamayan çok sayıda meslektaşının kendisine gelerek söz konusu eserler için müze kurulması yönünde destek verdiğini dile getiren Süleyman, ‘‘Milletvekilleri çok mutlu oldular, çok fazla ilgi ve destek aldık.’’ şeklinde konuştu.
Avustralya Türk Müzesi yetkileri ve Türk kökenli milletvekillerinin eserlerin kalıcı olarak sergilenebilmesi için eyalet hükümeti ile yürüttüğü görüşmeler devam ediyor.
Kapanış Töreni Muhabir Akkale Hükümet Milletvekili 

20 Eylül 2018 Perşembe günü yayınlandı