Avrupa Birliği'nden Nizip’e eğitim atağı…Mülteci kampında okul sevinci

Konuşmalar
Hatıra Fotoğrafı Milyar Dolar Eğitim Hayatı Okul Projesi Mülteci Kampı 

-Açılış töreni
-Detaylar

( GAZİANTEP )-Avrupa Birliği’nin Milli Eğitim Bakanlığıyla ortak inşa ettiği okullardan ilki Nizip Mülteci Kampı’nda açıldı GAZİANTEP

- Avrupa Birliği ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak hayata geçirdiği proje ile mülteci kampındaki çocukların eğitim hayatı başlayacak. AB'nin Türkiye'de eğitim altyapısına destek programı kapsamında Nizip mülteci kampındaki Suriyeli çocukların eğitime erişimini sağlamak üzere inşa edilen okullardan ilki bugün açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yapılan okul projesi ile mülteci kampında yaşayan savaş mağduru çocuklar eğitim hayatına başlayacak. Açılış programı Nizip mülteci kampında gerçekleşirken, Programa AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ve KfW Yönetim Kurulu Üyesi Roland Sıller ve Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya katıldı.
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, "Bugün burada Nizip mülteci kampında, kısa bir süre içinde Türkiye’nin farklı köşelerindekilerle birlikte toplam sayısı 200’ü bulacak okullarımızın ilkinin açılışını yapmak üzere bir araya geldik. AB’nin Suriye Güven Fonunu tamamlayacak şekilde oluşturduğu Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) tesis edildiğinden bu yana Suriyeli çocukların eğitime hızlı bir şekilde erişimini kolaylaştırmak adına Türk makamlarınca sarf edilen muazzam çabalara destek olabildiğimiz için gurur duyuyoruz. Bugün artık 600 binden fazla Suriyeli çocuk burada, Türkiye’de okula gidebiliyor. Bu çabalara katkıda bulunmak üzere 475 milyon Avro bütçesi olan projeler yoluyla, ortağımız olan KfW ve Dünya Bankası ile birlikte, 19 kentte 200’den fazla yeni okul inşa edilecek ve bu sayede 150 bin Suriyeli ve Türk öğrenci, gayet iyi donanımlı okullarda eğitimlerini tamamlayabilecektir" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ise Türkiye’nin savaşın ilk gününden itibaren kendi ayrım gözetmeksizin Suriyelilerle kucak açtıklarını söyledi.

Tekin, "Şu an İçin konuştuğumuz fonlar, Suriyeli çocukların okullara devam edebilmesi için gereken bütçenin sadece yüzde 15-20'sini oluşturuyor. Şu an biz Suriyeli çocuklarımız yüzde 65’ini okullaşıyormuş konumdayız. Yerinden yurdundan edilen yaklaşık 7 milyon Suriyeli’nin yarısı Türkiye’de misafir ediliyor. Bu da Türkiye’nin misafirperverliğinin en güzel örneğidir" şeklinde konuştu.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise bugüne kadar kente gelen yabancı misafirlerin hemen hepsinin Türkiye’nin yaptıklarını takdirle karşıladığını vurguladı. Yerlikaya, “Düşünün 33 milyar dolara yalın bir harcama yapmışız. Gaziantep olarak Suriyelilerle okulumuzu, hastanemizi,ekmeğimizi ve içtiğimiz suyu paylaştık. Aklınıza gelen her şeyi karşılık beklemeden paylaştık" diye konuştu.
Öte yandan kurdele kesim törenin ardından sembolik olarak ilk ders zilini açılışı yapan heyet çaldı. Okulun içerisini gezen heyet okul sıralarına oturarak hatıra fotoğrafı çektirdi.
26 Mayıs 2018 Cumartesi günü yayınlandı