Avrasya Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi

Avrasya Doğal 2018 Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Rüştü Karaman röportaj
Organik Ürün Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Yaşam Özel Sektör Gıda Güvenliği 

-Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak röportaj
-genel ve detay

( ANKARA -ÖZEL)- Avrasya Doğal 2018 Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Rüştü Karaman:- '' Her geçen gün yeni tekniklerin de çıkmasıyla yeni bilimsel çalışmalarla birlikte bu tür disiplinler arası birlikteliğe ihtiyacımız olduğu için bugün buradayız'' ANKARA

-'nde konuşan Avrasya Doğal 2018 Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Rüştü Karaman, ''Her geçen gün yeni tekniklerin de çıkmasıyla yeni bilimsel çalışmalarla birlikte bu tür disiplinler arası birlikteliğe ihtiyacımız olduğu için bugün buradayız'' dedi.
12-15 Temmuz tarihleri arasında Tarım Bakanlığı Ankara TAGEM Genel Müdürlüğü yeni kampüsünde kongre ve sergi etkinlikleri düzenleniyor. Etkinliklerde 20'ye yakın ülkeden konusunda uzman 726 konuşmacı yer alacak. Gıda güvenliği, iyi tarım uygulamaları, organik üretim, beslenme, apiterapi, ağlıklı yaşam, spor konularında seminerler verilecek olan zirvede aynı zamanda dünya markası firmalar stant açarak güvenilir ürünlerini servis ediyorlar. Zirveye dair detaylı bilgi veren Avrasya Doğal 2018 Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Rüştü Karaman, ''Zirvenin ilkini Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanım efendimiz öncülüğünde ve himayelerinde Sapanca'da 2015'te başlattık. Çok ciddi bir disiplinler arası toplantının ikincisini Antalya'da ve üçüncüsünü çok anlamlı bir haftada Ankara'da yapmış bulunuyoruz. Özellikle gıda, tarım, sağlık, beslenme, spor gibi insan sağlığını son derece yakından ilgilendiren ana disiplinleri ciddi platformda bir arada buluşturmanın memnuniyetini yaşıyoruz. Özellikle bu son derece anlamlı bir haftada, 15 Temmuz demokrasi şehitlerimiz ve gazilerimiz anısına bunu çok ciddi bir yelpazede hediye etmek istedik'' ifadelerini kullandı. Gerçekleştirilen zirveye özel sektörün çok ciddi destek verdiğini kaydeden Karaman konuşmasına şöyle devam etti: ''Yurt dışından toplamda 726 bildiri özeti geldi bu toplantıya. Toplantımızın ev sahipliğini ve eş başkanlığını Ankara Üniversitesi ile birlikte özellikle tıbbi aromatik bitkiler, sağlık konusundaki çalışmalarıyla tanınmış ve bu bağlamda çok ciddi çalıştay, kongre ve toplantılara ev sahipliği yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Solak hocamızla beraber toplamda 7 üniversite bu toplantının ev sahibi oldu. Toplantının başından itibaren çok ciddi destek ve katkılarını gördük. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp konusu olsun, organik ürünler olsun, apiterapi olsun bu tür konular hala tam olarak oturmamış, bilimsel temelli olarak hala üzerinde çalışmalar ve tartışmalar devam eden önemli konularımız. Her geçen gün yeni tekniklerin de çıkmasıyla yeni bilimsel çalışmalarla birlikte bu tür disiplinler arası birlikteliğe ihtiyacımız olduğu için bugün buradayız.'' Karaman, sonuç raporlarıyla birlikte toplantıdan alınan kararları çok ciddi geniş kitlelere bilimsel temelli olarak iletmek suretiyle tüm insanlığın, tüm dünyanın istifadesine sunacaklarını belirtti.
''Sadece beslenmek, düzenli diyet yapmak sağlığı beli bir düzeyde tutmaya yetmiyor. Fiziksel aktivitenin de belli düzeyde yapılması gerekiyor'' Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak sağlıklı yaşamın temel unsurunun beslenme ve fiziksel aktivite olduğunun altını çizerek, ''Beslenmenin tıbbi tarafı tarafı var, iyi tarım uygulamaları var. Yani fiziksel aktivite ve gıda güvenliği. Sağlıklı yaşam ağacının her biri burada dört gün boyunca tartışılacak, incelenecek ve değerlendirilecek. Kamuoyuna bu zirveyle vermek istediğimiz mesaj beslenme ve özellikle sağlıklı beslenme, sağlam yaşamanın temeli. Bunu da takip eden fiziksel aktivite. Dünyada ölümlerin yüzde 71'inden 3 hastalık sorumlu. Dolaşım bozuklukları, kanser ve beslenme bozuklukları. Bu zirvenin önemi bunun önüne geçmek, sağlıklı yaşama nasıl katkıda bulunuruz bilincinin geliştirilmesi. Sadece beslenmek, düzenli diyet yapmak sağlığı beli bir düzeyde tutmaya yetmiyor. Fiziksel aktivitenin de belli düzeyde yapılması gerekiyor. O nedenle uluslararası katılımı olan bu zirvenin bu yüzden faydası olacak. Multidisiplinel bilim insanları ortaya çıkacak rapora kendi bilimsel ispatlarını, verilerini sunacaklar. Genel bir rapor çıkacak. Önce bölgesel, ulusal ve uluslararası arenada da paylaşılacak'' açıklamalarında bulundu.
13 Temmuz 2018 Cuma günü yayınlandı