Atatürkçülere Kızdı!

Balıkesir ' in Ayvalık ilçesinde, 62 yaşındaki inşaat işçisi bir vatandaşın oğlu olan Adnan Şen, babasının yaptığı Atatürk heykeli, büstler ve masklara ilçede hiçbir kurumun ilgi göstermeyişine tepki göstererek, hobi olarak yaptıkları heykeltıraşlıktan soğuduklarını ve bir daha bu sanatla uğraşmayacaklarını kaydederek adeta isyan etti.
Atatürk Levent Semerci Hamdibey Mete Horozoğlu 


Ayvalık ' ta bir büyük bir hipermarket zincirinin mağazasında unlu mamuller ustası olarak çalışan Adnan Şen, 62 yaşındaki inşaat işçisi Azmi Öztürk ile birlikte içlerindeki Atatürk sevgisini dışa vurumu olarak yansıttıkları Atatürk heykeli ve büstlerini ücretsiz olarak ilçedeki bir meydan yada kavşakta değerlendirilmesi amacıyla Ayvalık ' taki resmi kurumlara bağışlamak istedi. Ancak baba oğulun bir yıl öncesinde yaptıkları bu eserlere şimdiye kadar hiçbir resmi kurum cevap vermeyerek, söz konusu heykel ve büstleri görmeye bile gelmedi.

Evlerinin bahçesinde hobi olarak yaptıkları Atatürk heykel ve büstlerine beklenen ilgiyi görmemesi baba oğlu hayal kırıklığına uğrattı. Bir inşaat işçisi olmak yerine, top sakallı, ağzında piposuyla entelektüel bir heykeltıraş olabilseydi, eserlerinin büyük ilgi görebileceğini düşünen baba Azmi Öztürk, hayal kırıklığı içinde büyük bir kırgınlıkla Ayvalık ' ı terk ederek, memleketi Bartın ' a döndü.

Atatürk ' ün 34 yaşındaki Afyon Kocatepe ' deki karlar üzerinde istirahat ettiği günlere ait bir görünümünden tasarlanan, 4,5 metre boyu ve 3,5 metrelik alt kaidesiyle toplam 8 metre yüksekliğindeki heykele Ayvalık ' ta uygun bir alanda yer verilmeyişine kırgın olan oğul Adnan Şen ' de oldukça tepkili.

Bir yıl önce büyük bir şevkle yaptıkları dev heykel ile büstleri hiçbir şekilde ücret talep etmeden ilçedeki resmi kurumlara bağışlamak istediklerini ancak başvuruda bulundukları kurumların hiçbirinden olumlu yada olumsuz yanıt alamadıklarını kaydeden Şen, “Atatürkçü geçinenler, Atatürk ' ün heykeline bile sahip çıkabilmekten aciz görünüyor. Sıkıştıklarında Atatürk ' ün ardına saklananlar, O ' nun manevi varlığına bile sahip çıkamıyorlar. Biz para istemedik, pul istemedik. Ama yüzümüze bakan olmadı. Atatürk ' e olan sevgimizle ilçemizin bir meydanın da ya da bir cadde yada sokağında, hatta bir okulunun bahçesinde yer alabilecek ve vatandaşlara ışık olabileceğine inandığımız heykel ve büstlere sahip çıkan bir tek kişi, kurum yada kuruluş çıkmadı” dedi.

“ATATÜRKÇÜYÜM DİYENLER SAMİMİ DEĞİL”

Ayvalık ' ın merkez mahallelerinden Hamdibey ' deki evinin bahçesinde adeta gözü gibi baktığı heykel ve büstleri her gün yıkayıp, sildiğini belirten Adnan Şen, Atatürk ' e, Atatürk düşmanlarından çok, Atatürkçü geçinenlerin zarar verdiğini belirterek, “2008 yılında gösterime giren yönetmenliğini Levent Semerci ' nin, başrollerini ise Mete Horozoğlu, İlker Kızmaz, Birce Akalay, Banu Çiçek, Barış Bağcı ' nın paylaştığı ' Nefes ' filminin bir çatışma sahnesinde, ağır yaralanan bir askerin, arkadaşlarınıni komutanlarının şehit olduğu bir ortamda, orada bulunan Atatürk büstünün çatışma sırasında yerinden düşmesi ve ağır yaralı olmasına rağmen o büstü şehit arkadaşlarının cenazeleri arasında Atatürk büstünü yerine yerleştirmesi inanılmazdı. Oysa Günümüzde Atatürkçüyüm ' diyen samimi değil. Atatürk siyasette kullanılmamalı. Çünkü o hepimizin ulu önderi. Yüzlerindeki Kemalist maske ile ortada Atatürkçüyüm dolaşanlar bazı zihniyetlerin samimiyetsizliğine inat, bende bu büst ve heykelleri bugünden itibaren hibe etmeyecek ve en azından maliyetini isteyenden talep edeceğim” diye konuştu.

Babasının ve kendisinin tek şansızlıklarının ünlü bir heykeltaş olmamak olduğunu belirten Şen, “Bu heykeli bir devlet sanatçısı yada tanınmış bir heykeltıraş yapmış olsaydı, bugün bu heykelin bedeli 200 ile 500 bin TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulabilirdi. Biz ise inşaat işçisi babamla birlikte tek kuruş para talep etmediğimiz halde adam yerine konulmadık. Madem öyle bende bundan sonra bu eseri benden hibe karşılığında isteyebilecek Kemalist maske taşıyanları adam yerine koymuyor ama gerçek Atatürkçülerin önünde saygıyla eğiliyorum” ifadelerini kullandı.

YAPTIKLARI HEYKELLER ARASINDA BORDO BERELİ BİR ASKERDE VAR

Adnan Şen ' in ikamet ettiği evin bahçesinde, yaptıkları eserler arasında, tamamlandığında 12 metrelik bir bordo bereli bir dağcı komando asker heykelinin de bulunduğu gözlenirken, söz konusu bordo bereli asker heykelini de tamamlandığında Genel Kurmay Başkanlığına bağışlamak istediklerini kaydeden Şen, “Babamla birlikte şu an için heykel yapma şevkimiz içimizde kalmadı. Umarım ileriki günlerde bu şevk yeniden alevlenirse, o zaman da bu asker heykelini tamamlayarak, Genel Kurmay Başkanlığına teslim edebiliriz” dedi.
Mete Horozoğlu Hakkında
Mete Horozoğlu ilkokulu, ortaokulu ve liseyi Ankara'da okudu. 2001 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. 2001/2003 yılları arasında Tiyatro Anadolu'da oyunucu olarak çalıştı. 2002 yılında İstanbul'a yerleşti. 2003/2004 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatrosu'da 2004/2005 sezonunda Çığır Sahnesi Oyuncuları'da 2005/2006 ve 2006/2007 sezonlarında Semaver Kumpanya okamak üzere Tiyatrolar da çalıştı. İstanbul'a ...
devamı
7 Mayıs 2012 Pazartesi günü yayınlandı