Asırlık lezzet ‘Çağla dövmesi’ tadıyla mest ediyor

Çağla tarlasından drone görüntüsü
Parmak Yumurta Teknoloji Dövme Irak 

-Çağla bademinin toplanmasından görüntü
-Çağlaların havan içinde dövülmesinden görüntü
-Diğer malzemelerin hazırlanmasından görüntü
-Son halinden görüntü yenmesinden görüntü
-Röpler.

( DENİZLİ ) DENİZLİ

- Çağlalar dövülüyor, yeşil soğanlar doğranıyor, yumurtalar çatalla eziliyor. Denizli’nin Buldan ilçesinde yöreye has asırlık lezzet çağla dövmesi adeta parmak ısırtıyor. Denizli’nin Buldan ilçesine has çağla dövmesi nesillerden nesile aktarılarak günümüzde de büyük bir keyifle tüketiliyor. Yeşil soğan, maydanoz, marul, burç otu, yumurta ve çağlanın karışımıyla hazırlanan lezzet, geçmişten günümüzde Buldan’da sofraları süslüyor. Çağlanın hasat döneminde sıklıkla tüketilen bu lezzet damaklarda adeta iz bırakıyor. Metal dibek içinde dövülen çağlaya diğer otlar doğranmasıyla hazırlanan yemeğe çatalla ezilmiş yumurta ekleniyor. Ekşi, yağ ve tuz ile boca edilen lezzet, sofraların vazgeçilmezi haline geliyor. Hazırlanan nefis lezzet, yufkaların arasına katılarak tüketilebilirken, direk olarak kaşıkla da yenebiliyor. Bu lezzeti ninelerinden öğrenen bugünün anneleri, gelecek nesillere bu lezzeti taşımayı hedefliyor. “Atalarımızdan gelen geleneksel bir yemek” Bu lezzeti annesinden öğrendiğini kaydeden Nesibe Altuntop, “Çağla salatasının ben annemden öğrendim. Doğdum doğalı biliyorum. Annem annesinden öğrenmiş, atalarımızdan geliyor. Geleneksel bir yemeğimiz. Misafirlerimize hazırlıyoruz. İçerisinde marul, maydanoz, yeşil soğanı doğruyoruz. Çitlembik otu koyuyoruz, ayrı bir lezzet veriyor. Haşladığımız yumurtayı çatalla ezeriz. Yağ, nar ekşisi, tuzu karıştırırız. Çağla bademini de havanda döveriz. Kararmaması için tuz katarız” dedi.
Sevgimizi katıyoruz içerisine diyen Altuntop, “İçerisindeki ürünleri kendimiz yetiştiriyoruz. Lezzetli olmasının nedeni bu olabilir. Hasat döneminde daha lezzetli oluyor. Hasat döneminde iken ezip dolaba koyuyoruz. Daha sonra istediğimiz zaman yiyebiliyoruz” diye konuştu.
Ne zamandan beri yapıldığını bilmediğini belirten anne Münevver Karadağ, “Geleneksel bir yemek. Çok eskiden beri yapılır. Ne zamandan beri yapıldığı bilinmiyor. Buranın meşhur yemeğidir. Zahmetsiz yemek yok. Zahmet olacak ki yiyeceksin, emek olacak. Sevginin katacaksın içine” şeklinde konuştu.
“Buldan biliyor ama asıl amacımız Türkiye bilsin” Bu lezzeti tüm Türkiye’nin bilmesini istediklerini belirten Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, “Biz her sene bahar geldiğinde hazırlayıp yiyoruz. Günümüz teknolojisi ile dövüldükten sonra dondurucularda muhafaza edilebiliyor. Bir sonraki hasat dönemine kadar tüketilebiliyor. Yemek önceleri yiyoruz. Bu leziz ürünü bizde gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Buldan biliyor ama asıl amacımız Türkiye bilsin” ifadelerini kullandı. (FP-MB-
18 Nisan 2021 Pazar günü yayınlandı