Anneler Gününün Onlar İçin Anlamı Yok

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık ve Akdere beldelerinde yaşamlarını sürdüren ve Türkiye'nin son Yörük göçerleri olan Sarıkeçililer, zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışıyor. 'Anneler Günü'nün kendileri için hiçbir anlam taşımadığını belirten Yörük kadınları, yaşam şartlarının her geçen gün daha da ağırlaşmasına isyan etti.
Mersin Yeşilovacık Anneler Günü Hayvancılık 


Yarın, Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de 'Anneler Günü' coşkusu yaşanacak. Silifke ilçesine balı Yeşilovacık ve Akdere beldelerinin sahile yakın bölgelerinde aileleri ile birlikte yaşamlarını sürdüren Yörük kadınlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da 'Anneler Günü'nü keçi sağla, keçi otlatma, yemek yapma, çay pişirme, bulaşık ve çamaşır yıkamanın yanı sıra odun toplama gibi işlerle uğraşarak geçirmeye hazırlanıyor. 43 yaşındaki Hanife Yagal, 'Anneler Günü'nün kendileri için hiçbir anlam taşımadığını belirterek, zorlu yaşam koşullarından dert yandı.

Yagal, “Yaşam şartları son derece zorlaştı. Geçim sıkıntısı ve eğitim başta olmak üzere birçok sorunla mücadele ediyoruz” dedi. Hayvancılık dışında geçim kaynakları olmadığını ve bu yüzden sürekli göçer bir hayat yaşadıklarını dile getiren Yagal, “Yarın 'Anneler Günü' olmasına rağmen, biz Yörük kadınları, kıl çadırda çocuklarımızın bakımının yanı sıra yemek, bulaşık, çamaşır, hayvanların bakımı ve otlatılması, bazlama yapımı gibi işlerin hepsi bizim elimizden geçiyor. Gündelik yaşamdaki zorluklarla uğraştığımız için 'Anneler Günü'nün bizim için bir anlamı yok. Yaylalara göç zamanı geldi. Çocuklarımla birlikte 45 gün dağ bayır yürüyerek hayvanlarımızı yaylalara çıkaracağız” diye konuştu.

Sarıkeçilili Yörüklerin temsilcisi olan İbrahim Yagal da, Yörük kadınlarının 'Anneler Günü'nden hiçbir zaman haberinin olmadığını dile getirdi. Kadınların sorumluluğunun fazla olduğunu anlatan Yagal, “Şafak vakti kalkar, gece geç saatlere kadar çalışırlar. Zor şartlarda yaşam mücadelesi verirler ama hiçbir zaman bundan şikayet etmezler. Bu nedenle de anneler günü, sevgililer günü gibi özel günleri bilmezler. Ancak yerleşik düzene geçersek o zaman belki özel günlerini hatırlarlar ve kutlarlar” ifadesini kullandı.

Mayıs ayının ilk haftasında yaylalara göç ettikleri bilgisini de veren Yagal, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Sonbaharda Akdeniz sahillerine iniyoruz. Yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarında, kış mevsimini Silifke, Gülnar ve Aydıncık ilçelerinde geçiriyoruz. At, deve, eşek ve keçilerimizle birlikte sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek Yörük geleneğini sürdürüyoruz. Bu sürece kadınlar önemli katkı sağlıyor. '

13 Mayıs 2012 Pazar günü yayınlandı