Anadolu ezgilerini sahnede hayat buluyor

Röportajlar
Yarış Öğretmen Şili Öğrenciler Kışla 

-Öğrencilerin hazırlığı
-Detaylar

( SİVAS -ÖZEL-HD)- Sivas’ta Muzaffer Sarısözen Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri Anadolu ezgilerini sahnede canlandırmaya hazırlanıyor. SİVAS

- Sivas’ta Muzaffer Sarısözen Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri Anadolu ezgilerini sahnede canlandırmaya hazırlanıyor. Öğrencilerden oluşan 30 kişilik ekip yaklaşık iki aydır süren proje kapmasında, İhsan Öztürk’ün “Bedir” türküsünü anlatım ve canlandırma ile sahnede sergileyecek. Projenin yönetmenliğini yapan Güzel Sanatlar Lisesi müzik Öğretmeni olan Yunus Yapalı, yaparak, yaşayarak öğretmeyi hedeflediklerini belirtip, “Milli Eğitim Bakanlığının en prestijli yarışmalarından biri olan ‘Eğitimde Yenilikçilik’ ödülleri kapsamında bir çalışma yapmaya karar verdik. Türkülerimizi geleneksel tavırlarla ve geleneksel çalgılarımızla seslendirmek, zaten güzel sanatlar lisesinin müfredatında öğrencilere vermek istediğimiz kazanımlarımızdan bir tanesi. Ama biz bunu çağımızın; yaparak- yaşayarak ilkesi doğrultusunda, müzikli dramatizasyon yöntemini kullanarak öğretmeye karar verdik. Geleneksel türkülerimizi, geleneksel kıyafetlerimizle yaşadığı yöreye ait gerçek hikayesiyle birlikte sahne üzerinde müzikli dramatizasyon yöntemini kullanarak canlandırmayı düşündük. Bu şekliyle türküyü hem oynayan hem seslendiren hem de geleneksel çalgısıyla çalan öğrenciler olarak kazanım alanını daha genişletmeyi hedefledik. ”dedi.
Öncelikle Sivas Yöresine Ait Türküler Güzel Sanatlar Lisesi Keman Öğretmeni Pınar Dağdeviren önceliği Sivas türkülerine verdiklerini belirtip, “Öğrencilerin araştırdıkları ödevleri kontrol ettik, süzgeçten geçirdik. Kendimiz literatür taraması yaptık. En sonunda üç tane türkü belirledik Sivas yöresine ait ‘Bedir’ türküsünü seçtik. İhsan Öztürk’ün derlemesi Bedir türküsü, Sarkışla yöresine ait bir türkümüz. 30 kişilik bir ekibimiz var. Öğrenciler 30 kişi beş tane de öğretmenimiz görev aldı. Kimimiz drama bölümünde kimimiz araştırma bölümünde kimimiz kostüm bölümünde kimimiz öğrencilerin müzik çalıştırılması konusunda, türkü söylemesinde, saz ekibinin oluşturulup çalıştırılmasında görev aldık. ”şeklinde konuştu.

29 Nisan 2018 Pazar günü yayınlandı