Ali Bayramoğlu’ndan Bayan Gazeteciye Hakaret

Gazeteci Yazar Ali Bayramoğlu, katıldığı bir programda kendisine soru soran Zaman Gazetesi Yargı Muhabiri Büşra Erdal'a hakaret etti. Bayramoğlu'nun kendisine, ' Sen cemaatin tetikçisisin. ' dediğini belirten Erdal, ' Herhangi bir kurum ya da cemaatin temsilcisi değilim. Bir muhabir olarak soru sordum. Bayramoğlu'nun bu tahammülsüzlüğü neye dayanıyor? Çözemedim. ' dedi.
Cumhuriyet Büşra Ersanlı Cumhuriyet Savcısı Zaman Gazetesi İbrahim Okur 


TESEV'in düzenlediği bir programda Gazeteci-Yazar Ali Bayramoğlu, kendisine soru yönelten Zaman Gazetesi Yargı Muhabiri Büşra Erdal'a hakaret dolu sözler sarf etti. Kendisine edilen hakaretlere tepki gösteren Erdal, salonu terk etti. Bu arada Bayramoğlu, olaya müdahale eden eski Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek ile de tartıştı.

Toplantı sırasında Büşra Erdal, Bayramoğlu'na, ' Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması tartışmalıydı. Daha önce bir sürü önemli işler yapan hakim ve savcıların görevden alınması yargıda bir tramvaya neden olduğu hepimiz tarafından biliniyor. Ergenekon ve Balyoz gibi soruşturmaları yürüten mahkemelerin kaldırılmasının bundan sonra yürütülecek soruşturmalara etkisi olabilir mi? Bu görevliler yine taşın altına elini koyabilir mi? Bu konuda HSYK'nın yaklaşımı nedir? Bunu sorun olarak görüyor musunuz? ' şeklinde bir soru sordu.

Bunun üzerine Bayramoğlu, ' Sizinki bir görüş. Ben sizin görüşlerinizi biliyorum ayrıca o konuda çok angaje bir gazetecisiniz. Herkes böyle düşünmüyor. Özellikle İbrahim Okur ve arkadaşları dahil olmak üzere Türkiye'nin son 10 yılda siyasi anlamda bir iddianame çöplüğü haline geldiği kanaatini taşıyorum. Hakikaten önümüzdeki yıllarda hukuk tarihçileri bütün hazırlanmış olan iddianamelerin içeriğini, polis fezlekeleri ile iddianameler arasındaki paralelliklere, delilerin niteliğine baktıkları zaman ciddi sorunlarla karşılaşacaklar.
Türkiye'de adliye son derece önemli bir fonksiyon yapmıştır. Benim kişisel kanaatimi soruyorsanız Türkiye'nin değişiminde özel yetkili mahkemlere ve savcılıkların girişimlerini takdirle karşılıyoruz. Şahsen… Fakat bu politik fonksiyon, hukuki ve etik sorunlar yaratmaya başladığı andan itibaren sorun olarak karşımıza çıkar ve siz demokratsanız, liberalseniz, hukuk devletine inanıyorsanız önce bu soruları sorarsınız.
Savcıların ve hakimlerin motivasyonu meselesi Fatih Terim tarzı bir meseledir. O başka bir şey. ' dedi.

Bayramoğlu, ' Onun için özel yetkili mahkemelere yandaş olmak, onlara karşı olmak, yada onlara karış olanlara sizin tweetlerinizde olduğunuz gibi karalamak işlerine soyunmayın biraz daha gazetecilik yapın, kardeşim. Bu arada size cevap verme fırsatım oldu, hakkımda yazdığınız yüzlerce sevimli…. ' diyerek sözlerine devam etti.

Bunun üzerine Reşat Petek ortamı yumuşatmak isteyince Bayramoğlu, ' Bunun öncesi sonrası yok. Kişisel değerlendirmeler filan da değil bunlar. Bunlar cemaat adına tetikçilik yapılan arkadaşlarla bizler arasındaki bir mesele burada soru soruluyorsa bu arkadaşlar da cevaplarını alır lütfen siz bu konuya müdahale etmeden cevap verin. ' dedi.

Bu sırada Bayramoğlu ile Petek arasında şu tartışma yaşandı:
Petek: Ben de görüşümü müsaade edin.
Bayramoğlu: Ama bizim üstümüzden olmasın.
Petek: Demokrat olacaksınız...
Bayramoğlu: Hakimlik yapmayın, kendi kanaatinizi söyleyin!
Petek: Müsaade edin ben sizden bahsetmiyorum. Demokratsak, hukukun üstünlüğünü savunuyorsak bu noktada elbette objektif kriterleri herkesin nazara alması lazım. Ben sayın Ali Bayramoğlu'na karşı yıkıcı bir takım yazılar yazıldığında da tepki için ortaya koyan ilk yazarlardan hukukçulardan biriyim. Bundan da onur duyarım çünkü doğrular bir noktada buluşur.
Bayramoğlu: Doğrular kimsenin tekelinde değil. Ama girmeyin bu konuya…
Petek: Ama otoriter bir yaklaşımla, sorulan soruyu kısıtlarsak böyle toplantıları zor yaparız.
Bayramoğlu: Efendim size ne bundan. Size ne bundan?
Petek: Niye davet ettiniz o zaman?
Bayramoğlu: Benim cevabımdan size ne? Sizi işinize bakın cevabınızı verin…
Petek: Bu yargısal bir tartışmaysa burada o zaman ben… Bunu açıklasaydınız o zaman davet ederken, 'Ali Bayramoğlu'nun müsaade etmediği şeyler konuşulmayacak' deseydiniz ona göre hazırlıklı gelirdiniz.
Bayramoğlu: Benim verdiğim cevap üzerine etik ve ahlaki yorum yapmayın. Kendi işinize bakın diyorum. Hanfendiye bir cevap verdim o benimle onun arasında size ne oluyor. Hakimlik yapmaya gerek yok ki…
Petek: Ben hakimlik yapmıyorum bende görüşlerimi açıklıyorum. Kusura bakmayın. Talimat verip de talimatla beni…
Bayramoğlu: Ben kimseye talimat vermiyorum.
Petek: Ama diyorsunuz ki 'bunu konuşamazsınız'. Ben konuşurum. Ben size şahsi bir şey söylemiyorum.

Programın sonunda Büşra Erdal, Bayramoğlu'nun ifadelerin cevap verdi. Bunun üzerine Bayramoğlu hakaret içeren sözlerine devam etti. Erdal ise salonu terk etti.

' BUGÜN ÇOK TAHAMMÜLSÜZDÜ '
Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na açıklama yapan Büşra Erdal, sorusu üzerine Bayramoğlu'nun kendisine, ' Sen angajesin. ' diye suçlayıcı bir şekilde konuştuğunu söyledi. Kendisinin böyle bir tepkiyi beklemediğini aktaran Erdal, ' Çünkü konumuzun bununla alakası yok. Sadece toplantı ile ilgili bir soru sordum. Bununla da kalsa sorun değil. Bunu tolere edebilirim. Arkasından bana 'Sen cemaatin tetikçisisin. Gazeteci değil, tetikçisin.' diyerek çok ağır hitapta bulundu. Onu karaladığımı söyledi. Karalama olayı da sosyal paylaşım sitesi Twitter'miş. Twitter'a çok sayıda yazarı eleştiren yazılar yazabiliyoruz. Ben de aylar önce Bayramoğlu ile ilgili Büşra Ersanlı'nın tahliyesi hakkında yazmıştım. ' ifadelerini kullandı.

Bayramoğlu'na, ' Ben ne köşe yazarıyım. Ne gazetede bir köşem var. Bu haber ile ilgili kendi gazetemde bir şey de yer almadı. Herhangi bir kurum ya da cemaatin temsilcisi de değilim. ' cevabını verdiğini dile getiren Erdal, ' Bayramoğlu bana tetikçi demeye devam etti. Ben de salondan ayrılmak zorunda kaldım. Bayramoğlu hak ve özgürlükler konusunda liberal bir isimdi. Kamuoyunda öyle olduğu bilinir. Ancak bugün çok tahammülsüzdü. En azından bir tweete bile 'Sen tetikçisin' diyerek böyle bir yaklaşım sergilemesi ilginç geldi. Neye dayanıyor bu tahammülsüzlük çözemedim. ' diye konuştu.

Ali Bayramoğlu'nun atılan tweet sebebiyle rahatsızlığını kendisine söyleyebileceğini dile getiren Erdal, ' Kendisi Twitter'da beni takip etmiyor diye biliyorum. TESEV gibi uluslararası saygınlığı olan kuruluşun HSYK gibi önemli bir konuda toplantısı var. Toplantıda kişisel bir sorun dile getiriliyor. Bence hem TESEV'in ortamına yakışmayan bir durum oldu, hem de bir köşe yazarının durumuna yakışmadı diye düşünüyorum. ' şeklinde konuştu.

20 Eylül 2012 Perşembe günü yayınlandı