Aladağ'daki yurt yangını davası (2) - ADANA

- Ailelerin mahkeme salonundan çıkarılışı - Tutuklu sanıkların cezaevi aracına bindirilişi ve aracın ayrılışıAladağ'daki yurt yangını davası - Adana 'nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016'da 10'u öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda öğrencinin yaralandığı yangınla ilgili yurt müdürünün de aralarında yer aldığı 2'si tutuklu 14 sanığın yargılanmasına devam edildi - İTÜ tarafından oluşturulacak teknik heyetten yeniden bilirkişi raporu tanzim edilmesine karar verildiADANA (AA) - Adana 'nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016'da 10'u öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda öğrencinin yaralandığı yangınla ilgili yurt müdürünün de aralarında yer aldığı 2'si tutuklu 14 sanığın yargılandığı davanın beşinci duruşması yapıldı.Kozan Ağır Ceza Mahkemesi salonundaki yer sıkıntısı nedeniyle Kozan Ticaret Odasının toplantı salonunda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar yurt müdürü Cuma Ali Genç, yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğinin Başkanı İsmail Uğur, tutuksuz sanıklar Mahir Kılıç, Mahmut Deniz, Mustafa Öztaş, Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mehmet İpek, Zeki Yılmaz, eski Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş, Davut Gökçeli, Ramazan Arı, Cihan Ünal ve Bayram Aydın ile müşteki aileleri, sanık yakınları ile taraf avukatları katıldı.
Mahkemede değerlendirmesi sorulan cumhuriyet savcısı, yeniden bilirkişi raporu istenmesinin takdirini mahkeme heyetine bırakarak, tutuklu sanıkların mevcut halinin devamı yönünde mütalaa verdi.Müşteki avukatları ise sanıkların "ikinci dereceden tali kusurlu" olduklarının belirtildiği rapora itiraz etti.Müşteki aileler adına savunma yapan Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, bu olayın basit bir yangın olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını savundu.İnsanların adalet beklediğini belirten Küçük, "Bu suçun ailede ve toplumda oluşturduğu infiale bakılınca 'kasten öldürme' suçuna sebebiyet verildiği için biz tüm sanıkların tutuklanmasını talep ediyoruz." diye konuştu.
- Sanıklar savunma yaptıTutuklu sanık Cuma Ali Genç, savunmasında yurdun elektrik tesisatında herhangi bir sorun olmadığını ve binanın resmi prosedürlerinin tam olduğunu öne sürdü.Daha önce yurttaki birkaç öğrenciyi elektrik çarpınca teknik inceleme yaptırdığını ve herhangi bir kaçağa rastlamadıklarını belirten Genç, şöyle devam etti:"Yangının başından sonuna kadar canhıraş çalıştım. Bu yavruları ben eğitmek ve aydınlatmak için topladım. Ben kendi yavrularımı ihmal ettim, bu öğrencileri ihmal etmedim. Bu olayın en ağır acısını ben yaşadım. Bu yangında kurtarıcı bir durum itfaiye açısından söz konusu olmamıştır. İtfaiye çok yetersizdir.Bunun dışında bir şey söylemek ciddi ispatı gerektirir. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum."Tutuklu sanık İsmail Uğur da sağlık sorunları olduğuna dikkati çekerek, tahliyesini ve beraatini talep etti.Sanık Mahir Kılıç da eğitime önem verdiği için Aladağ'daki yurdun bağlı olduğu derneğin yönetim kuruluna seçildiğini dile getirerek, "Benim amacım öğrencilerin eksikliklerini karşılamaktı. Hakkımda uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını ve beraatimi talep ediyorum." dedi.
Sanık Davut Gökçeli de yangın konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını ve kaymakamlığın yönlendirmesiyle denetimlere katıldığını anlattı.Yönetmeliğe istinaden denetleme yaptıklarını ifade eden Gökçeli, şunları dile getirdi:"Yurdun duvarlarında asılı halde yönlendirme levhaları mevcuttu. Ayrıca, yurtta yangın tüpleri de vardı. Biz de bunları görerek denetim formundaki işaretlemeleri yaptık. Bilirkişi raporlarını ve suçlamaları kabul etmiyorum. Adli kontrolümün kaldırılmasını talep ediyorum."Mahkeme heyeti, kusur durumunun tartışılmadığı hususunu dikkate alarak İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine müzekkere yazılmasına ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından oluşturulacak teknik heyetten tekrar bilirkişi raporu tanzim edilmesine karar verdi.Tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirleri ve tutuklu sanıkların mevcut halinin devamına hükmeden heyet, duruşmayı 24 Mayıs'a erteledi. - OlayAladağ ilçesinde 29 Kasım 2016'da özel öğrenci yurdunda çıkan yangında 10 öğrenci, yurt yetkilisinin 6 yaşındaki kızı ve bir eğitmen olmak üzere 12 kişi yaşamını yitirmiş, bazı öğrenciler yaralanmıştı.Yurt müdürünün de aralarında yer aldığı 6'sı tutuklu 7 sanık hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlarından 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.Soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, aralarında dönemin ilçe milli eğitim müdürünün de bulunduğu tutuksuz 7 sanığın dosyası da bu davayla birleştirilmişti.Tutuklu yargılanan 6 sanıktan 4'ü, yeni bilirkişi raporuna göre ikinci dereceden tali kusurlu sayılarak adli kontrol şartıyla tahliye edilmiş, yurt müdürü Cuma Ali Genç ile Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğinin Başkanı İsmail Uğur'un ise tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.
Cumhuriyet Savcısı Milli Eğitim Müdürü Bilirkişi Raporu İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahkeme Salonu 

26 Şubat 2018 Pazartesi günü yayınlandı