AİHM kararları konferansta konuşuldu - ANKARA

- Toplantıdan detay - Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil'in konuşması - Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın konuşmasıTürkiye Adalet Akademisi Başkanı Akçil: - "Ülkemizin terörle mücadelesi, sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da güvenliğini sağlamaktadır. Türkiye, terörle mücadele ederken özgürlüklerin kalkmadığı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yürürlükte olduğu ender ülkelerden biridir"ANKARA (AA) - Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, Türkiye'nin terörle mücadelesinin sadece ülkenin değil, Avrupa'nın da güvenliğini sağladığını belirterek, "Türkiye, terörle mücadele ederken özgürlüklerin kalkmadığı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yürürlükte olduğu ender ülkelerden biridir." dedi.
Türkiye Adalet Akademisince, Anayasa Mahkemesinin konferans salonunda düzenlenen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Türkiye açısından değerlendirildiği konferansta konuşan Akçil, Türkiye'nin, demokrasinin yaygınlaşması, insan hakları kavramının kökleşmesi ve kültürler arası yakınlaşmanın gerçekleşmesi açısından son derece önemli bir örgüt olan Avrupa Konseyi'nin hem kurucu hem de en aktif üyelerinden biri olduğunu söyledi.

"Son birkaç yıldır ülkemiz çok zor günlerden geçiyor." diyen Akçil, şunları kaydetti:"Devletimiz, bir yandan FETÖ'ye mensup hainlerce 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişiminin açtığı yaraları sarmaya çalışırken bir yandan da PKK, YPG, PYD, DHKP - C ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle kararlı bir şekilde mücadele yürütmektedir. Ülkemizin terörle mücadelesi sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da güvenliğini sağlamaktadır. Türkiye, terörle mücadele ederken özgürlüklerin kalkmadığı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yürürlükte olduğu ender ülkelerden biridir.Türkiye'nin içinde bulunduğu zor koşullara rağmen dünyanın en tehlikeli terör örgütleriyle mücadelede elde ettiği başarıların yanı sıra demokratik hak ve özgürlükleri korumak için gösterdiği gayret de maalesef görmezden gelinmektedir."Akçil, akademi olarak hakim ve savcıların yetiştirilmesine ilişkin temel görevlerinin yanı sıra dış ilişkiler bağlamında mesleki ve bilimsel ilişkiler geliştirdiklerini, Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Konseyi başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluş ve 100'e yakın ülkeyle iş birliği yaptıklarını dile getirdi.Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Akçil, konferansa katılan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın Avrupa Konseyi'nin yeniden yapılandırılmasına öncülük ettiğini anlattı.Jagland'ın 15 Temmuz darbe girişimini ilk kınayanlardan olduğunu ve darbe girişiminden sonra Türkiye'yi ilk ziyaret edenlerin başında geldiğini vurgulayan Akçil, Türkiye'nin içinde bulunduğu zor dönemde gösterdiği dostane tavrı dolayısıyla kendisine teşekkür etti. - "Anayasa değişikliği ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru imkanı getirilmiştir"Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanı Hacı Ali Açıkgül de 1949 yılının mayıs ayında kurulan Avrupa Konseyi'nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü temel alan önemli bir uluslararası kuruluş olduğunu söyledi.

Türkiye'nin aynı yıl ağustos ayında konseyin 12 kurucu üyesinden biri olduğunu belirten Açıkgül, AİHM'in de 1959'da Avrupa Konseyi bünyesinde kurulduğunu hatırlattı.Açıkgül, Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin tamamının AİHM'in yargı yetkisini tanıdığına dikkati çekerek, "Ülkemiz de 1987'den itibaren AİHM nezdinde bireysel başvuru hakkını kabul etmiştir. 2004'te Anayasamızın 90. maddesinde yapılan değişiklikle temel hak ve özgürlüklere ilişkin ulusal sözleşmelerin kanunlardan üstün olduğu ilkesi benimsenmiştir. 2010'da yaptığımız anayasa değişikliği ile de Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru imkanı getirilmiştir." ifadelerini kullandı. - "Üst üste iki kez seçilen ilk genel sekreter"Açıkgül, Jagland'ın üst üste iki kez seçilen ilk genel sekreter olduğunu belirterek, Jagland'ın 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece henüz darbe teşebbüsünün akıbetinin belli olmadığı ilk dakikalarda, "Avrupa Konseyi'ne üye bir ülkede, demokratik seçimle iş başına gelen hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik her türlü çaba, kabul edilemez." şeklinde Twitter hesabından paylaşımda bulunduğunu hatırlattı.Darbeye karşı net tavrı dolayısıyla Jagland'a teşekkür eden Açıkgül, sözlerini şöyle tamamladı:"Tabii tüm Batı, Jagland'ın gösterdiği bu tavrı maalesef gösteremedi. Bu durumun, Avrupa Konseyi'nin de temel değerlerinden biri olan ortak demokrasi kültürünün gelişmesindeki en önemli engellerden biri olduğunu düşünüyorum. Sayın Jagland'ın bu kapsamdaki duruşu çok farklıdır. Popülist yabancı düşmanı ve İslamofobik politikaların yükseldiği günümüz dünyasında Jagland, Avrupa'nın sessiz ve makul çoğunluğunun sesi olan sağduyulu karakteriyle bilinen biridir."
Terörle Mücadele Bireysel Başvuru Temel Hak ve Özgürlükler Darbe Girişimi Anayasa Değişikliği 

16 Şubat 2018 Cuma günü yayınlandı