Ahi Evran esnaf teşkilatlanmasına 'uzun çarşı'da başladı

çarşı görünüm
Uzunlu Restorasyon Nitelik Kervan 

-detay
-arkeolog röportaj
-detay
-esnaf röportaj

( KIRŞEHİR ) KIRŞEHİR

- Ahi Evran'ı Veli, Kırşehir'de esnaf teşkilatlanmasına uzun çarşı da başladı.
Arkeolog Mehmet Göktürk, şimdilerde Kırşehir Belediyesi tarafından restore edilen uzun çarşıda Ahi Evran'ı Veli'nin esnaf teşkilatlanmasını başlattığını söyledi.

Göktürk, "Kırşehir'de uzun çarşı esnafı diğer esnafa göre daha örgütlü buda bir geleneğe bağlı, esnaf ve sanatkarın kendi içerisinde daha örgütlü olması ve geleneğe dayalı olması nedeniyle Ahilerin bu çarşıda daha örgütlü esnaf ve sanatkarlık yaptığını söylemek yerindedir" dedi.
"Esnafın malını dışarı çıkartması bir gelenek" Tarihi çarşıda yapılan restorasyon çalışmalarıyla nitelikli hale getirilmesi çalışmalarıyla bölgede bulunan esnafın ürünlerini dışarı çıkartmasının bir gelenekten geldiğini belirten Göktürk, "Uzun çarşı, Kırşehir'in tarihi merkezi. Bu çarşılar eskidir. Geçmişi Osmanlı Devletine, Selçuklulara hatta daha da geriye gidebilir. Anlatılanlara göre çarşının üstü kurşun levhalarla kapalıymış. Kırşehir Belediyesi çarşıyı bu eski tarihi niteliğini bilerek çarşının üstünü kapatma işlemini gerçekleştiriyor. Kırşehir'de bu uzunlukta bir çarşı olmadığından adını da o dönemlerde 'uzun çarşı' denilmiş. Çarşı Kırşehir'in geleneksel esnaf ve sanatkarlığını devam ettiriyor. Esnaf, hala çarşıda mallarını satmak için dükkanlarının önüne çıkartıyor. Bu da sağlam bir gelenek olarak devam ediyor. Türkiye'nin çarşılarında ise bu gelenek hala var. Diğer çarşılarda görülmeyecek şekilde insanlar, dedelerinden yada babalarından aldığı mesleği sürdürüyor. İstanbul'a kervanlar uzun çarşıdan geçerek gidiyorlardı. Çarşıda esnafın net olarak örgütlendiğini tarihsel süreç gösteriyor. Şehrin diğer esnaf ve sanatkarına göre daha ileri birlikteliği var. Ahilerin bu çarşıda örgütlü bir esnaf ve sanatkarlık yaptığını söylemek yerinde olur" diye konuştu.
"Esnaf yapılan restorasyondan memnun" Kırşehir'de yer alan tarihi çarşıda en ciddi restorasyon çalışmasının yapılmasını da değerlendiren bölge esnafı yaşadığı memnuniyeti şöyle anlattı: "Yapılan çalışmaları daima Belediye Başkanlarına söylüyorduk. Hizmetin kötüsü olmaz. Uzun çarşı eski haline göre daha görkemli oldu. Çarşı tarihi bir eser, dedelerimizden aldığımız mesleği bu tarihi alanda icra ediyoruz. Restorasyon da çarşı için gerekliydi mutlaka çarşı tarihteki halini almalı" Kırşehir Belediyesi tarihi uzun çarşıda 107 cephe düzenlemesi yapıyor. Yapılan çalışmalarda çarşının tarihi dokusu korunarak nitelikli hale getirilmesi amaçlanıyor.
5 Mart 2018 Pazartesi günü yayınlandı