Afrika'da su kıtlığı çeken ülkeler için pedal çeviriyorlar - BİLECİK

- Genel detaylar - İrfan Seyaz ile röportaj - Detaylar BİLECİK (AA) - Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan ve Uluslararası İslami Yardım Kuruluşu aracılığıyla bir araya gelen 42 kişi, Afrika'da suya ulaşımda güçlük çeken ülkeler konusunda farkındalık yaratmak için pedal çeviriyor.Eskişehir'den İstanbul'a bisikletle seyahat etmeyi planlayan grup, Bilecik 'in Söğüt ilçesinde Ertuğrul Gazi Türbesi ile tarihi mekanları ziyaret etti.Tura Turizm Genel Müdürü İrfan Seyaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD, İngiltere, İspanya ve İtalya başta olmak üzere farklı ülkelerde yaşayan Müslümanlar tarafından kurulan Uluslararası İslami Yardım Kuruluşunun, özellikle suya ulaşımı olmayan ülkelerde su bulunması ve onlara su sağlanması konusunda yardım toplamaya çalıştığını anlattı.Seyaz, bu çerçevede 42 kişilik grubun Türkiye'de olduğunu belirterek, şöyle konuştu:''Farklı ülkelerde farklı kültürleri tanımaya yönlendiriliyorlar. Somali, Çad ve Nijer gibi ülkelerde su bulunması ve suya muhtaç insanlara su sağlanması için bir organizasyon içerisindeler. İspanya'da bunu hep yapıyorlardı. İlk defa İspanya dışında bir ülkede bunu gerçekleştiriyorlar. Bunu nisan ayında planladık ve şimdi gerçekleştiriyoruz. Eskişehir'den başladık, Söğüt ilçesinde Ertuğrul Gazi Türbesi ilk durağımız oldu. Müthiş derecede etkilendiler ve memnunlar.''Kuruluşun yaklaşık 24 bin üyesi bulunduğunu aktaran Seyaz, şunları kaydetti:''24 bin kişiye bir anda ulaşabiliyorlar. Türkiye'yi tanıtan canlı yayınlar yapıyorlar. Derneğin merkezi İngiltere; ABD, İspanya, İtalya ve Türkiye dahil birçok ülkede şubeleri ve kuruluşları var. Hızlı bir şekilde organize olup, bu tarz organizasyonlara katılım sağlayabiliyorlar. Şu an 42 kişi olarak buradalar ve üç etabı da üç gündür bisiklet kullanıyorlar. Günde yaklaşık 40 - 45 kilometre bisiklet kullanıyorlar. Hedefimizin devamında İznik, Bursa ve İstanbul olarak devam edeceğiz.''Yemenli Fatımah Aulaqı de Söğüt'te bir imparatorluğun, büyük bir kültürün nasıl yeşerdiğini öğrendiğinde duygulandığını dile getirerek, bisikletle bu tarz noktalara ulaşıp geziyor olmanın ayrı bir maneviyat kattığını söyledi.

ABD'li Shad Imam da Somali, Çad ve Nijer gibi ülkelere su sağlamak amacıyla manevi bir hisle organizasyona katıldıklarını ifade etti.
İtalyan Mohammed Ibrahım de İtalya'da yaşayan bir Müslüman olarak buradaki kültürel zenginliği görmenin kendisini mutlu ettiğini dile getirdi.İspanyalı Hana El Abdallaouı Flıhı da Afrika'da suya ulaşımı zor olan ülkelere yardım edebildikleri için mutlu olduğunu belirterek, ''Ama asıl Türkiye'ye geldiğimde, buradaki kültürel zenginliği gördüğümde müthiş etkilendim. Türkiye'yi düşündüklerimden çok daha muazzam bir ülke olarak tanımış olmaktan mutlu oldum.'' diye konuştu.

İngiltere Canlı Yayın Farkındalık Farkındalık Yaratma Tarihi Mekan 

18 Eylül 2018 Salı günü yayınlandı