Adıyaman'daki tarihi köprünün restorasyonu - ADIYAMAN

- Tarihi Kızılin Köprüsü'nden genel ve detay görüntüler - Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ile röportaj Adıyaman 'ın Besni ilçesinde Roma dönemine ait tarihi Kızılin Köprüsü'nde yaklaşık bir yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi köprünün Adıyaman merkeze 55, Besni ilçesine 44 kilometre uzaklıkta bulunduğunu ve ulaşımın çift yönlü sağlandığını söyledi.

Köprünün Roma yol haritası "Tabula Peutingeriana"da "Ad Pontem Singae", antik kaynaklarda "singas" olarak adlandırıldığını ifade eden Alkan, şöyle konuştu:"Kızılin Köprüsü, Roma Kommageriana"nın ihtişamlı köprülerinden biri olan Cendere Köprüsündeki yapı tekniklerindeki benzerliklerinden dolayı milattan sonra 2'inci yüzyıla dayanıyor. Köprüyü Orta Çağ'daki bazı Arap yazarlar, dünyanın harikalarından biri olarak tanımlamıştır. Köprünün ayakları çayın iki yakasındaki kayalıklara oturtulmuş, köprüde üç kemer bulunmaktadır. Köprünün orta kemeri, 19'uncu yüzyılın sonlarında çayın iki yakasında bulunan köylülerin anlaşmazlıkları nedeniyle yıkılmıştır."Köprünün öneminden bahseden Alkan, "Köprü, Göksu çayının iki ana yakasına ayakları dikilerek yapılmıştır. Üç kemere sahiptir. Orta ana kemer, 32 metre açıklığa sahiptir. Bu 32 metre açıklığı, restorasyon yapılmasıyla da daha da önemli hale gelecektir. Bin 800 yıl önce yapılmış köprünün uzunluğu 150 metre, genişliği ise 7.5 metredir. Burada kullanılan taşlar bir ton ile 1.5 ton arasındadır." dedi.
Alkan, köprünün restorasyon çalışmalarını Elazığ 8'inci Bölge Karayolları Müdürlüğü ekipleri tarafından yaptığını, restorasyonun 2017'de başladığı ve 2019'de bitirileceğini sözlerine ekledi.
Restorasyon Kayalı Aritas Benzerlik Yol Haritası 

3 Ekim 2018 Çarşamba günü yayınlandı