Abhazlar Kafkas Sürgünü’nü andı

Törenden görüntüler
Anma Töreni Karya Sürgün Allah Irak 

-Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Atanur Aksoy'un konuşması
-Baba Adnan Bayram'ın konuşması
-Detay

( KOCAELİ -HD)- Nart ateşi yakan gençler, ataları için sabaha kadar nöbet tuttular KOCAELİ

- Türkiye’nin farklı şehir ve bölgelerinde yaşayan Abhazlar, büyük Kafkasya sürgününün 154. yılında Kocaeli’de bulunan Babalı sahilinde anma töreni gerçekleştirdi. Bundan tam 154 yıl önce yaşanan trajedide, Ruslarla savaşan Kuzey Kafkas halkları, savaşı kaybedince Çarlık Rusyası tarafından başta Anadolu toprakları olmak üzere birçok Osmanlı toprağına sürgün edilmişti. Gemilerle sürgün edilen Çerkes ve Ahbazlar’ın ilk sürgün edildikleri topraklar olan Kocaeli’nin Kandıra ilçesi Babalı Köyü sahilinde anma töreni gerçekleştirildi.
Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bursa, Eskişehir, Zonguldak, Samsun, Ankara, İzmir gibi birçok ilden sahile gelen Abhazlar, Kuranı Kerim tilaveti ile başlayan anma töreninde sahile çelenk ve karanfiller bıraktı. Abhaz Dernekleri Genel Başkanı Atanur Aksoy ve Abhazya’nın Türkiye Temsilcisi Vadim Haraziya başta olmak üzere dernek başkanları ve çok sayıda vatandaş, Karadeniz’e karanfiller bırakarak atalarını andı. Gerçekleşen törenlerin sonunda ise meşaleler yakan Ahbazlar, sahil boyunca yürüyüş yaparak büyük halkalar oluşturdu. Son olarak anmalarda her yıl yakılan nart ateşi meşalelerin atılmasıyla yakıldı. Gerçekleşen törenler, sabahın erken saatlerine kadar sürerken özellikle gençler “Sürgün Nöbeti” tutarak sabahın erken saatlerine kadar sahilden ayrılmadı. Törende konuşan Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Atanur Aksoy, “Bu yaşanan büyük sürgünde atalarımız yaşamını yitirdi. Bizler Kafkasyalılar’ın torunları olarak bu anma geleneğini her yıl sürdürüyoruz. Bu acıyı her zaman kalbimizde yaşamayı sürdüreceğiz ve sürgünü unutmayacağız” dedi.
Tören sırasında konuşan Baba Adnan Bayram ise, “Bizde sevinçliyiz. Recep Tayyip Erdooğan’a çok teşekkür ediyoruz. Hep gençler gençler dedi.
Kızımda zaten hep istiyordu. Biz sadece ona destek olduk. O da ben bu yolda varım dedi.
Böyle bir sonuç bekliyorduk. Gençler inşallah Cumhurbaşkanımızı mahcup etmeyecek” diye konuştu.

22 Mayıs 2018 Salı günü yayınlandı