- ABD'de Anne Sorunları İçin Yürüyüş

Gösteri detayları

( LOS ANGELES ) - ABD'de anne sorunları için yürüyüş LOS ANGELES
Sağlık Hizmeti Ayrımcılık Anne Adayları Kadın Hakları Yoksulluk Sınırı 


- Anneler Günü’ne bir hafta kala kala ABD genelinde kadın hakları ve özellikle annelerin karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla gösteriler düzenlendi.
ABD’de Anneler Günü’ne bir hafta kala birçok eyalet ve şehirlerinde genelinde kadın hakları ve özellikle annelerin karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla gösteriler düzenlendi.
Californiya eyaletinin Los Angeles şehri dahil 50'nin üzerinde şehirde eş zamanlı olarak düzenlenen gösterilerde özellikle birçok gelişmiş ülkede bulunan maaşlı doğum izni, çocuk ve anneye ücretsiz sağlık hizmeti gibi talepler dile getirildi.
Gösterilerde, ABD’nin anne ve anne adaylarına sunduğu hizmetlerde diğer gelişmiş ve hatta gelişmekte olan ülkelere göre son sıralarda olduğunu, önlenebilir doğum ile ilişkili kadın ölümlerinde Kazakistan ve Suudi Arabistan’ın ardından 47. sırada olduğu belirtildi. Gösterinin organizatörlerinden Melanie Lubby, “Bugün burada ülke genelindeki 50 kardeş gösteri ile birlikte kötü durumdaki hamilelik kanunlarına dikkat çekmek için bulunuyoruz. Kadınlar ölüyor, kadınlar acı çekiyor ve bununla ilgili kimse konuşmuyor” dedi.
Kurulan kürsüden katılımcılara seslenen Los Angeles Kadınların Durumu Komisyonu Delegesi Maryam Zar, Los Angeles’ta kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapıldığını belirterek, “Her belediye biriminde en yüzde 50 kadın çalışan bulunması için kararname var, bu Los Angeles şehri için bir kazançtır” dedi.
Üç çocuk annesi olduğunu söyleyen Zar, kadınlar ve annelere destek veren herkese teşekkür ettiğini, kadınların ve özellikle annelerin topluma verdiği değeri toplumun annelere vermediğini söyledi.

Sadece Los Angeles’ta yaşayanların yüzde 20’sinin yoksulluk sınırında bulunduğunu bunun yaklaşık 470 bininin kadın olduğunu ve bunun değişmesi için sistemi değiştirmek gerektiğini ifade etti.
Zar’ın ardından konuşan oyuncu ve yönetmen Kamala Lopez, “Herkes tarafından bilinen hayatlarımızı annelerimize borçlu olduğumuz gerçeğine karşın, ABD’de bulunan sistem ve kurumlar onların ihtiyaçlarını görmezden geliyor veya reddediyorlar. Modern zamanın başlangıcından beri diğer tüm batı demokrasilerinin yaptığı maaşlı hamilelik izni ve çocuk desteği konularını görmezden geldik” diyerek bu duruma son verilmesi gerektiğinin altını çizdi. ABD’de hamilelik iznine ayrılan kadınlar bulundukları eyaletlerin “engelli” fonu üzerinden maaşlarının bir kısmını doğuma kadar almaya devam edebiliyorlar ancak firma ve kurumlar annelere izin vermek sorunda olsalar da verdikleri izinler ücretsiz. Yeterli geliri olamayan annelere ve çocuklara yapılan sağlık ve devlet desteği ise gene standartların altında.
7 Mayıs 2018 Pazartesi günü yayınlandı