- 57'nci alay sancağı yıllarca Denizli'de bir camide saklandı

- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirele teslim fotoğrafları
Jandarma Kamulaştırma Çarıklar Milletvekili İngilizler 

-- Süleyman Çalışır detay
-- Röportaj

( DENİZLİ - DENİZLİ ) DENİZLİ

- Çanakkale Deniz Zaferi’nde destanlaşan ünlü 57. Alay’ın sancağı kendisine dedesinden miras kalan ve Denizli'nin Pamukkale İlçesinde yaşayan 77 yaşındaki Süleyman Çalışır, yıllarca bir camide saklanan sancağı 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e nasıl ulaştırdığını yaşlı gözler ile anlattı. 57. Alay’ın sancaktarlarından Süleyman Tatlıcı’nın torunu olduğunu söyleyen Çalışır, iddiasına göre dedesinin Çanakkale Savaşı’nda büyük destan yazan 57. Alay’ın çoğunluğu ölüp dağıldıktan sonra sancağın düşmanın eline geçmemesi için alarak Denizli’ye getirdiğini iddia etti. 57. Alay’da savaşan dedesinin Sancağı İngilizler’den kaçırmayı başardığı söyleyen Çalışır, ardından sancağın 1918’den, 1990’lı yıllara kadar dedesinin vasiyeti üzerine Kurtluca Camisinde saklandığını ifade etti.
Sancağın ortaya çıkması öyküsünü de anlatan Çalışır, kendisine ait tarlasının kamulaştırma yapılmasına kızdığını ve dedesinin ‘sancaktar’ olduğunu dönemin yetkililerine söylemesi ile sancağın ortaya çıktığını ve dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e kendisi ile birlikte eski Doğru Yol Partisi (DYP) Denizli Milletvekili Haluk Müftüler, muhtar ve gazeteciler eşliğinde Çankaya Köşkü’nde teslim ettiklerini ifade etti.
57'nci alay sancağının Çankaya Köşkü'ne teslim sırasında fotoğraf çekildiklerini belirten Süleyman Çalışır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmek istediğini yeniledi. Annesi'nden dedesi hakkında hep anılar dinlediklerini belirten Süleyman Çalışır "Annemiz bize anlatırdı, annem çocuk muş, sancak geldiğinde. Annemin babası tarafından getirilen sancak, camiye bırakıldı. Ordu (alay) dağılmış, İngilizlerin elinden kaçırıyorlar. Sancak yere düşünce, İngilizlerin eline geçmemesi için sancağı alıp köyümüze kadar getiriyor. Annem hep bize anlatırdı dedem ona ‘Kızım Buldan dağlarında çarıklarımı attım, yalın ayak geldim’ diyerek sancağı getirdiğini anlatırmış. Biz küçüğüz bilmiyoruz tabi, anlamıyoruz. Benim tarla hazineye geçtiğinde gelen yetkililere ben ‘şehit torunuyum’ dedim. Dedem sancak getirdi deyince basın peşimize takıldı. O zamanlar Denizli'de tugay yoktu. Sonra beni aradılar ‘hazır ol Çankaya Köşküne gideceksin’ dediler. Ne işim var orda dedim?" ‘sancağı Demirel istiyormuş’ dediler. ” şeklinde konuştu.
Davet üzerine dönemin milletvekili, muhtarı ve 2 basın mensubu ile Süleyman Demirel’in yanına gittiklerini kaydeden Çalışır, sancağı teslim sırasında Demirel’in kendilerine bir ihtiyaçlarının da olup olmadığını sorduğunu ve onlarında köylerine yol istediklerini söylediklerini belirtti.
Çalışır, “Bana ilk sorduklarında yani sancağı camide demiştim. Ertesi gün jandarma geldi, sancağı çıkardı. Annemin babası tekrar geri cepheye gidince bir daha geri dönmemiş. Künyesini getirivermişler dedemin. Kaç seneler o camide direğe sarılı durdu sancak, 57'nci Alayın sancağı. Annem hep anlatırdı ‘o sancağı babam’ getirdi, camide sarılı sancağı’ diye ama biz hiç kaaleye almadık. Böylelikle bizi götürdüler Demirel'in yanına yoksa biz köylüyüz Demirel'in yanına sokarlar mı bizi? Sancağın hürmetine gittik, dedem getirdiği için bana teslim ettirdiler ‘senin bu sancak dedenden sana intikal etmiş’ dediler. Bu yüzden sancağı götürenler arasında bende vardım” dedi.
Öte yandan, Süleyman Çalışır, kahraman dedesinin isminin kendisine de verildiğini sözlerine ekledi.
18 Mart 2018 Pazar günü yayınlandı