4 yaşındaki İrem Su, 3 yıldır kalp nakli bekliyor

İrem Su’nun oyuncaklarıyla oynaması
Hastane Organik Ürün Yurt Dışı Alabalık Kalp Yetmezliği 

-Babasıyla konuşması
-Savaş Ekti’nin konuşması
-Fatma Ekti’nin konuşması
-İrem Su’nun konuşması
-İrem Su’nun raporu
-Genel ve detay

( DİYARBAKIR -ÖZEL)- Ailesi, kalp ritmi her geçen gün düşen İrem Su için yardım bekliyor DİYARBAKIR

- Diyarbakır’da 8 aylıkken kalp yetmezliği teşhisi konulan 4 yaşındaki İrem Su Ekti, 3 yıldır kalp nakli olmayı bekliyor. Baba Savaş Ekti, kızının durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirterek, “Dakika dakika kontrol ediyoruz. Koşması yasak. Doktorlar ‘Kalp ritmi biraz daha düşerse değil hastane evden bile çıkartılırsa çocuk kaybedilir’ diyor. Çaresiziz, yardım bekliyoruz” dedi.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi’nde ikamet eden Savaş ve Fatma Ekti çiftinin kızı İrem Su’ya (4), 8 aylıkken kalp yetmezliği teşhisi konuldu. Koşması yasak olan ve organik ürünlerle beslenmesi gereken İrem Su’nun 3 yıl önce yüzde 30 olan kalp ritmi, 2 hafta önce yüzde 18’lere düştü. Baba Savaş Ekti, kızının kalbinin bitmiş durumda olduğunu ve ifade ederek, “Kızımda kalp yetmezliği ve kalp büyümesi var. Kızıma herhangi bir cihaz takılmıyor. Kalbi bitmiş diye anjiyo ya da pil takılmıyor. Kalbi sünger gibi olmuş. Yürüdüğü zaman, koştuğu zaman yüzünde ve elinde morarmalar oluyor. Nefessiz kalıyor” diye konuştu.
“Kalp nakli olması şart” İrem Su’nun kalp ritminin yüzde 30’un altında olduğu için nakil olmasının şart olduğunu, biraz daha düşmesi durumunda kaybedileceğini anlatan baba Ekti, “Kızımın durumunun gittikçe kötüye gittiğini söylüyorlar. Bir an önce nakil olması şart. İzmir’de dosya açılmış nakil için sırada bekliyoruz ama şuan umut yok. Kızımın da durumu gittikçe kötüye gidiyor. Çaresiziz, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Kalbi bitmiş tükenmiş durumda. Koşması yasak, enfeksiyondan korunması lazım, mikroptan korunması lazım. Kalabalık yerlerden uzak olması lazım. Dakika dakika kontrol ediyoruz. Özellikle enfeksiyondan koruyoruz. Kalbe vurursa durumu çok çok kötüye gider. Doktorlar kalp ritminin biraz daha düşmesi halinde değil hastaneye evden bile çıkarttığınız zaman çocuk kaybedilir diyor. Daha fazla düştüğünde nakil bile olursa bıçağın altında kalma riski yüzde 90 diyorlar. Kızımızın biran önce yurt dışında götürülüp nakil olmasını Cumhurbaşkanımdan, Başbakanımdan istiyoruz. Sonuçta ciğerimizdir. Maddi olarak da tam bakamıyoruz. Daha güzel beslenmesi lazım. Organik ürünler kullanmamız gerekiyor ama maddi durumumuz olmadığı için yerine getiremiyoruz. Gittikçe durumu kötüye gidiyor. Gözümün önünde eriyip gidiyor ve elimden gelen bir şey yok. Ameliyatın masrafını da tam olarak bilmiyorum ama yüksek miktarlarda. Türkiye’de kalp yok. 3 yıldan fazladır bekliyoruz ama yok ve kızımın da kalp ritimleri gittikçe kötüye gidiyor” ifadelerinde bulundu. “Gözümün önünde eriyip gidiyor” Çocuklarının gözlerinin önünde eriyip gittiğini dile getiren anne Fatma Ekti ise, şunları kaydetti: “Biran önce iyileşmesini istiyorum. Cumhurbaşkanımızdan, devletimizden yardım istiyoruz. Bir yere gittiğimiz zaman ‘Anne yoruluyorum, beni kucağına al’ diyor. İlaç verdiğimde, ‘Yeter. Sabahtandır ilaç veriyorsun bana’ diyor. Hastalığı ile ilgili kendi aramızda konuştuğumda ‘ben hasta değilim’ diyor. Artık her şeyi anlıyor. Yanında konuşamıyoruz.”
16 Ocak 2018 Salı günü yayınlandı