'4. Uluslararası Anadolu Enerji Sempozyumu' - EDİRNE

"4. Uluslararası Anadolu Enerji Sempozyumu" - EDİRNE - Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve TÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yılmaz Çan'ın konuşması - Sempozyumdan detaylar."4. Uluslararası Anadolu Enerji Sempozyumu" - TÜ Rektörü Prof. Dr. Tabakoğlu: - "Hızla gelişen Türkiye'nin en önemli meselesi enerjidir. Kainat çok farklı çözüm yollarıyla bu enerji meselesini önümüzde hallediyorsa Türkiye de enerji meselesini çok farklı çözüm yollarıyla halletmeli. Enerji meselesini halleden Türkiye'nin dünya üzerindeki yeri de çok farklı olacaktır"EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, hızla gelişen Türkiye'nin en önemli meselesinin enerji olduğunu belirterek, "Kainat çok farklı çözüm yollarıyla bu enerji meselesini önümüzde hallediyorsa Türkiye de enerji meselesini çok farklı çözüm yollarıyla halletmeli. Enerji meselesini halleden Türkiye'nin dünya üzerindeki yeri de çok farklı olacaktır." dedi.
Tabakoğlu, Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen "4. Uluslararası Anadolu Enerji Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, tüm ülkelerin en önemli meselesinin enerji olduğunu söyledi.

Dünyada enerjiye yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Tabakoğlu, "Hızla gelişen Türkiye'nin en önemli meselesi enerjidir. Nasıl kainat çok farklı çözüm yollarıyla bu enerji meselesini önümüzde hallediyorsa Türkiye de enerji meselesini çok farklı çözüm yollarıyla halletmeli. Enerji meselesini halleden Türkiye'nin dünya üzerindeki yeri de çok farklı olacaktır." diye konuştu.
Enerji konusunda üniversitelere de görevler düştüğünü anlatan Tabakoğlu, şunları kaydetti:"Üniversitelere düşen görev de bu meseleleri tartışmak, kendi içerisinde çözüm yolu bulmak ve farklı açılımlar sağlamaktır. Sempozyumumuz buna öncülük etmektedir. Trakya Üniversitesi kendi bünyesinde enerji konusuna oldukça önem vermiş birtakım buluş niteliğinde çalışmalar yapmıştır. 'Güneş bacası' gibi, bunu hidrojen enerjisiyle nasıl birleştiririz gibi. Böyle çok farklı açılımları ortaya koyduk."Tabakoğlu, var olan beyin gücünü enerji alanındaki çalışmalarla harekete geçirdiklerini vurguladı. - "Enerji kaynakları giderek azalıyor"TÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yılmaz Çan da dünya nüfusunun gittikçe arttığını söyledi.

Birtakım sorunların da ön plana çıktığını aktaran Çan, "Mesela içilebilir temiz su, sağlıklı gıda ve enerji... Enerji kaynakları giderek azalıyor. Birinci enerji kaynakları giderek azalırken artık ikinci enerji kaynaklarına yöneliniyor. Enerji tasarrufu, enerji verimliliği gibi konular yüz yüze kaldığımız konulardır." ifadelerini kullandı.4. Uluslararası Anadolu Enerji Sempozyumu Başkanı ve TÜ Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Öztürk de sempozyumun geleneksel ve uluslararası bir boyut kazandığını belirtti.
Makine mühendisliğinin en önemli alanlarından birinin enerji olduğunu aktaran Öztürk, yurt içi ve yurt dışından sempozyuma katılan akademisyenlerin enerji çalışmalarına sunumlarıyla katkı sağlayacağını kaydetti.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniverisitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç da "Nükleer Güç Reaktörlerinin bugünü ve yarını" konulu sunum yaptı.Sempozyum, 20 Nisan'da sona erecek.
Yurt Dışı Beyin Gücü Uluslararası Harekete Geç Enerji Verimliliği 

18 Nisan 2018 Çarşamba günü yayınlandı