39 yıldır hiç izin kullanmayan zabıta

Zabıta komiseri Senayi Civan röportaj
Hastalık Belediye Başkanı Belediye Başkanlığı İşkenceler Zabıta 

-Detay

( MALATYA - ÖZEL) MALATYA

- Malatyalı zabıta komiseri Senayi Civan mesleğe olan aşkından dolayı 39 yıldır hiç izin kullanmadı. Mesleğe 1977 yılında adım atan ve 1980 darbesinde askeri emirle Hanımın Çiftliği ve Dilek beldelerinde bir süre belediye başkanlığı da yapan 64 yaşındaki Senayi Civan, 39 yıldır görev yaptığı zabıta teşkilatında bugüne kadar hiç izin kullanmadı. Malatya Toptancı Hali’nde görev yapan tecrübeli zabıta Senayi Civan, yoğun çalışma temposundan dolayı emekliliği düşünmeye vakit bulamamış. Yaptığı işi çok seven ve esnaf tarafından da çok sevilen Senayi Civan, işine olan bağlılığının sırrının sevgi olduğunu söyledi.

39 yıldır hiç izin kullanmadığını belirten Senayi Civan, “39 sene ben hiç izin kullanmadım. Tabi arada 5 - 10 gün hastalıktan dolayı izin kullandığım olmuştur. Ancak bunun dışında izin kullanmadım. Niye kullanayım. Ben işimi seviyorum, işini sevmeyen verimli olmaz. O yüzden önce sevgi lazım” dedi.
“İşlerini sevsinler” Tecrübeli zabıta Civan gençlere de tavsiyede bulunarak şunları söyledi: “Şimdi çalışan gençlere şunu derim, işlerini sevsinler. Amirlerine itaat etsinler. İtaatsiz bir yerde dirlik birlik hiç bir şey olmaz. Yetkili kişilerin atanma yapması lazım. Atanacak kişinin çok iyi bir araştırılması lazım. Sıradan insanları getirerek sen buranın müdürüsün, sen buranın idarecisin derse olmaz. Gerçi oda düzelir de ama ne yapalım düzelene kadar bir takım şeyler gider, kırgınlıklar olur. İnsanlarda kırıldıktan sonra kolay kolay düzelmiyor. Bizimde zamanında kırgınlıklarımızın olduğu zamanlar oldu idarecilerimizle. Bir idarecimle oldu böyle bir şey, sonra gelip bana sen haklısın dedi ve parasal zararımı cebinden ödedi.
” “Belediye Başkanı olarak atandınız dedi” 1980 darbesinden sonra askeri emirler belediye başkanlığı yaptığını ifade eden Civan, “1980 de ihtilal oldu. Tabi biz o zamanlar gençtik. Herkes kendinden korkuyordu, evimize gidemiyorduk. İhtilal olunca millet korktu, işe gelemedik. Netice itibari ile şu unutamadığım bir anımdır. Biz o zaman çevremizde sağcı olarak biliniyorduk. Bir gün böyle otururken ihtilalden birkaç gün sonra baktım bir yüzbaşı, bir astsubay iki asker direk müdürün odasına girdiler. Bana sizi götürmeye geldiler diye birisi söyledi.

Bende takdiri ilahi dedim biz bir şey yapmadık. Tabi ki o zaman korkuyoruz. Sonra dedim kaçalım mı ne yapalım geri vazgeçtim, takdiri ilahi dedim. 5 dakika sonra odacı geldi dedi ‘müdür seni çağırıyor’ sanki kalbime doğmuş. Neyse gittim müdür bey otur dedi oturmadım. Tabi o zaman saygı var nasıl müdürün yanına oturasın. O zaman ki memuriyet öyleydi, şimdiki gibi değil. Sonra bana komutanlar sizi almaya gelmişler dedi.
Hanımıçiftliğine Belediye Başkanı olarak atandınız dedi.
Tabi inanmıyorum ben böyle diyorlar, bizi alıp götürecekler. Tabi işkenceler falan korktuk. O günler gide bir daha gelmeye inşallah. Neyse rıza gösterdik kalktılar ama gözüm yine dışarıda, dedik ki ya bunlar yalan söylüyorsa. Neyse beni arabaya bindirdiler. Kışla Caddesine doğru gittik, Sivas caddesine döndük. Oradan da Battalgazi yoluna dönünce benim inanmam geldi. O zaman rahmetli İbrahim Şerefhanlı vardı, oranın belediye başkanı idi. O zaman biz orayı devraldık. Ondan sonra belli bir müddet orada kaldık. Sonra 2. bir kararla Dilek’e gittik. Üç buçuk sene de Dilekte kaldım. Mansup Belediye Başkanı olarak. Ondan sonra Kömür Tevziye naklen geçtim. O zaman ilimizde Kömür Tevzi vardı, birkaç sene orada çalıştık. Darbe döneminde Belediye Başkanlığı yaptık. Seçimlere bir iki ay kaldı ben bıraktım. Turgut Özal o zaman başa gelmişti ben bıraktım. Bu arada ben İl Özel İdareden Kömür Tevziye naklen geçmiştim. Birkaç sene çalıştıktan sonra kömür tevzi bitti, fes oldu” dedi.

25 Şubat 2018 Pazar günü yayınlandı