'28 Şubat Sürecinde Yaşanan Mağduriyetler ve Çözüm Arayışları Çalıştayı' - ANKARA

"28 Şubat Sürecinde Yaşanan Mağduriyetler ve Çözüm Arayışları Çalıştayı" - ANKARA - Toplantıdan detaylar - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'un konuşması"28 Şubat Sürecinde Yaşanan Mağduriyetler ve Çözüm Arayışları Çalıştayı" - Kamu Başdenetçisi Malkoç: - "(28 Şubat mağdurlarının KDK'ye başvuruları) Bu başvuruları uzun zamadır inceliyoruz. Belli bir noktaya geldik. Ancak verilecek kararın mevcut mevzuat içerisinde iyi bir hukuki zemine oturması için kamuda bu konuda ilgililerle beraber bunun hukuki alt yapısını oluşturmamız gerekiyor"ANKARA (AA) - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 28 Şubat mağdurlarının Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvurularıyla ilgili, "Bu başvuruları uzun zamadır inceliyoruz. Belli bir noktaya geldik. Ancak verilecek kararın mevcut mevzuat içerisinde iyi bir hukuki zemine oturması için kamuda bu konuda ilgililerle beraber bunun hukuki alt yapısını oluşturmamız gerekiyor." dedi.
Malkoç, KDK'de düzenlenen "28 Şubat Sürecinde Yaşanan Mağduriyetler ve Çözüm Arayışları Çalıştayı"nda konuştu.
28 Şubat'ın üzerinden 20 yıldan fazla bir süre geçtiği halde olayın etkisinin hala sürdüğünü belirten Malkoç, bunun darbelerin demokrasi, hukuk ve insan hakları açısından ne kadar kötü bir şey olduğunun en somut göstergesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde milletin 15 Temmuz'da yeni bir darbe teşebbüsünü önlediğini anımsatan Malkoç, şunları söyledi:"Burada önemli olan toplumun ve halkımızın bu konuda anayasaya, hukuka, demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkması. 15 Temmuz bunu ve bundan sonra olacak olaylara karşı milletin en somut tepkisidir. 28 Şubat'ın bin yıl süreceği söylendi ancak millete karşı olan, halka karşı ve halkın inancına karşı olan hiçbir hareketin uzun ömürlü olmayacağı açıktır. Demokrasiye, hukuka ve insan haklarına karşı yapılan hiçbir teşebbüs uzun süremez. Zulüm, zulüm yapanlarla beraber sınırlı kalır." - "Bireysel haklardaki tahribatın tesirleri hala devam etmekte"Malkoç, milletin 28 Şubat ile gasbedilmek istenen haklarını bugün geri aldığını ancak mağduriyetlerin tümünün ortadan kalkmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:"Özellikle manevi alandaki tahribat ve bireysel haklardaki tahribatın tesirleri hala devam etmektedir. Sevindirici olan şey şu; Türkiye'de sivil toplum örgütleri, hak arayıcı ve hak savunucuları, siyasetçilerimiz bu noktada hakları elinden alınanlara karşı son derece iyi niyetli bir yaklaşım içerisindeler. Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Sayın Başbakanımıza, Meclis Başkanımıza ve bakanlıklarımıza kadar bu konuda iyi niyetli bir yaklaşım görülmektedir. Birçok hakların yerini bulduğu, sahiplerine iade edildiği görmekteyiz. Ancak haksız yapılan yargılanmalarla verilen kararların etkisi hala devam ediyor. Sevindirici olan şey şu; Adalet Bakanlığının bu konuda çalışma yapıyor olması. Sayın Cumhurbaşkanımızın değişik vesilelerle buna vurgu yapması. Bu çok önemlidir."KDK'ye 28 Şubat sürecinde mağdur olanların yaptıkları başvuruların bulunduğunu bildiren Malkoç, "Bu başvuruları uzun zamadır inceliyoruz, belli bir noktaya geldik. Ancak verilecek olan kararın mevcut mevzuat içerisinde iyi bir hukuki zemine oturması için kamuda bu konuda ilgililerle beraber bunun hukuki alt yapısını oluşturmamız gerekiyor. Çünkü, Kamu Denetçiliği Kurumunun vereceği kararın anayasaya, mevcut yasalara ve hakkaniyete uygun olması, haksızlıkları önlemesi gerekiyor. Bugünkü çalışmamız bununla ilgili olacak. Teknik ve hukuki bir çalışmadır. Katılan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum." dedi.
Türkiye'de hak aramanın önündeki engellerin kaldırıldığını vurgulayan Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun da birinci görevinin hak arama kültürünün yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

Çalıştay'a AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Leyla Şahin Usta, Devlet Personel Başkan Vekili Enes Polat, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Daire Başkanı Bekir Erdoğan, 28 Şubat Öğrenci Derneği üyeleri ve ilgililer katıldı.
Kamu Başdenetçisi Malkoç'un açılış konuşmasının ardından programa basına kapalı olarak devam edildi.
Hakkaniyet Uzun Ömür Anayasa Sivil Toplum Bakanlık 

Uzun Ömür Hakkında
Alanında uzman konuklarla sağlık ve hayata dair her şey bu programda konuşulacak... Kilo problemlerinden kalp hastalıklarına, hayatın zorluklarıyla başa çıkabilme yollarına ve birçok hastalığın teşhis ve tedavi yöntemlerini ekranlara getiriyor olacak…...
devamı
12 Mart 2018 Pazartesi günü yayınlandı