17 yaşındaki Mert 20 bin liralık ilacı bekliyor

Erhan Mert Zırhlı'nın konuşması
İstifa Akalan Muhabir Mobbing Göreme 

-Tekin Zırhlı'nın konuşması
-Türkan Zırhlı'nın konuşması
-Raporlara ait görüntü

( ANKARA -ÖZEL)-İşsiz baba çaresiz yetkililerin ilgisini bekliyor ANKARA

- Leber Herediter Optik Nöropati hastası Erhan Mert Zırhlı (17), doktorunun verdiği 20 bin liralık ilacı alamadıkları için muadili olarak verilen ama fayda sağlamadığını dile getirdiği ilacı kullanıyor. Erhan Mert Zırhlı, babası Tekin Zırhlı(45) ve annesi Türkan Zırhlı(43) yetkililerden destek bekliyor. Leber Herediter Optik Nöropati hastası Erhan Mert Zırhlı (17), doktorunun reçeteyle verdiği 20 bin liralık ilacı alamadıkları için muadili olarak verilen ama fayda sağlamadığını söylediği ilacı kullanıyor. Erhan Mert Zırhlı, babası Tekin Zırhlı ve annesi Türkan Zırhlı yetkililerden, 20 bin liralık ilaçla ilgili destek bekliyor. Sağlık Bakanı ve Cumhurbaşkanına seslendi İHA muhabirine hastalığını anlatan Mert Zırhlı, “Şu anda 17 yaşındayım. 13 yaşında Leber Herediter Optik Nöropati adında bir hastalığa yakalandım ve şu anda gözlerim az görüyor. Kitap okuyamıyorum, okulda tahtayı göremiyorum. Bundan dolayı devlet büyüklerime sesleniyorum, Raxone adında bir ilaç var, beni düzeltebilecek bir ilaç. Sağlık Bakanıma, Cumhurbaşkanıma sesleniyorum. Bana o ilacı almalarını istiyorum. Maddi durumumuz el vermiyor. Bana yardım ederlerse çok sevinirim. O sayede ilaç beni düzeltebilir” dedi.
Babası Tekin Zırhlı ise “Engelli çocuğumun ilaçlarını alamıyorum. İlaç daha önce SSK kapsamındaydı, çıkarıldı. İlaca 20 bin TL istiyorlar. Maddi gücüm olmadığı için ilacı alamıyorum. Daha önce kullandığımız ilaç SGK kapsamında olduğu için yüzde yirmisini ödeyerek alıyorduk. Şu anda maddi olarak sıkıntılı durumdayım. Devlet yetkililerinden bana yardım etmesini istiyorum. Doktoru bu ilacı beş yıl daha kullanmasını istiyor. Bu ilacı bir an önce kullanması gerekiyor. Daha önce kullandığımız ilaçtan fayda gördük. Gözlerine iyi geldi” şeklinde konuştu Şu anda işsiz olduğunu belirten baba Zırhlı, daha önce çalıştığı şirkette 10 yıl mobbing gördüğünü, zorla istifa ettirildiğini ve başka işlere de girmesine engel olunduğunu söyledi.

“Kendisi yüzde 98, muadili yüzde 3 etkili” Doktorun verdiği 20 bin liralık ilacı alamadıkları ve SGK’nın da ilaç masrafını karşılamadığı için muadili olan bir ilacı kullandıklarını ifade eden Baba Zırhlı, “Muadili yaklaşık 80-90 lira civarında. Kullandığımız ikinci ilaçtan fayda göremedik. Doktor diyor ki ‘muadil olan ilaç, hücre içerisinde yüzde üç giriyor ama esas olan ilaç, hücre içine yüzde 98 giriyor. Bu ilacı beş yıl daha kullanmalı.’ Daha etkili bir ilaç olduğu için bunu istiyoruz” dedi.
Esasen kullanması gereken ilacın Avrupa’dan geldiğini belirten baba Zırhlı, “Eczacılar Birliği diyor ki ‘bu ilaç bizim elimizde var, gelip alabilirsiniz ama fiyatı 20 bin TL. Bu ilacı 20 bin lira vererek alıp kullananlar var.’ Benim de param olmadığı için bu ilacı alamıyorum. Mağdur durumdayız, bir işim dahi yok” ifadesini kullandı Anne Türkan Zırhlı ise şunları kaydetti: “Oğlum 13 yaşında Leber Herediter Optik Nöropatisi hastalığına yakalandı. Daha önceleri bir şeyi yoktu. Ani görme kaybı ve çizgili kaslarında zayıflama ve güçsüzlük oluştu. Derslerinde de gayet başarılı bir çocuktu. Yine eski hayatına dönmesini istiyoruz. Bunun için de bu ilacı kullanması gerekiyor. Yardımlarını bekliyoruz. Doktorumuz bu ilacın, göz sinirlerine daha iyi etki edebileceğini, hücre içine daha iyi girdiğini söylüyor. Çizgili kaslarını da kuvvetlendireceği söylüyor. Onun için bu ilacı kullanmasını istiyoruz.”
27 Temmuz 2018 Cuma günü yayınlandı