Türkiye’nin fidan çöğürünü İnegöl karşılıyor

fidanların sökülere araçlara yüklenmesi
Fabrika Doku Kültürü Laboratuvar Kooperatif Soğuk Hava Deposu 

-kadınların ayıklama yapması
-röportajlar
-genel göüntüler

( BURSA ) BURSA

- Türkiye’nin fidan ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Cerrah Mahallesi'nde hasat başladı.
Üretimin yüzde 20’sinin ihracata gittiği "çöğür"le üreticiler ülke ekonomisine yaklaşık 10 milyon lira girdi sağlıyor. Cerrah'ta kadın, çocuk demeden herkes fidan işinde çalışıyor. Yaklaşık 40 yıllık tecrübeye sahip olan Cerrahlı üreticiler, şu anda 20 milyon çöğür (tohumdan yetişmiş ve aşılanmamış anaç fidan) ve 700 bin civarında da fidan yetiştiriyor. Cerrah Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Bayram, “Geçmiş yıllarda 35-40 milyon civarında üretim yapıyorduk, ama doku kültürü laboratuvarları sektöre girince şu anda 20 milyon civarında çöğür üretimi yapıyoruz. Ayrıca 700 bin civarında da fidan üretiyoruz. Türkiye genelinde fidancılık sektörünün hammaddesi dediğimiz tohumdan ürettiğimiz çöğürün yüzde 70’ini biz karşılıyoruz. Armut, erik, şeftali, kayısı gibi birçok meyvenin fidan ve çöğürünü üretiyoruz. 2011 yılından bu zamana kadar da çöğürümüz sertifikalıdır” dedi.
Kooperatifin 2007 yılında kurulduğunu ve 65 ortakları olduğunu ifade eden Mehmet Bayram, “Bizler kooperatiflerin daha da güçlendirilmesini istiyoruz. Soğuk hava deposuna ihtiyacımız var. En büyük sıkıntımız bu. Bir an önce yapılmasını istiyoruz. Çünkü çöğürü söktükten sonra tekrar toprağa gömmek istemiyoruz. İşlendikten sonra soğuk hava deposuna koyacağız. Ayrıca satış sezonunu da bu şekilde uzatmış olacağız. Ekstra bir üç ay daha kazanmış olacağız ve üretim maliyeti bir nebze olsun düşmüş olacak” diye konuştu.
bu iş tamamen el emeğiyle oluyor Üretim sürecinin yaklaşık bir yıl sürdüğünü belirten Başkan Mehmet Bayram, “Tohum tedarikini kiraz zamanı geldiği zaman kiraz olarak yaparız. Erik zamanı geldiğinde erik olarak yaparız. Üretim yaklaşık 1,5-2 yıllık bir süreyi kapsıyor. Çöğür dediğimiz anaçlar ise bir yıllık bir üretim. Ekim-Kasım ayı gibi tohumlarımızı ekmeye başlarız ve Ocak ayında son bulur. Önümüzdeki yıl Kasım ayında da sökümler başlar. 1 yıllık süre içerisinde de çöğürlerin bakımı için istihdam sağlıyoruz. Bu bacasız bir fabrikadır. Bu iş tamamen el emeğiyle oluyor” dedi.
Fidan üreticisi Özgür Yerlikaya ise, “Her yıl 50-55 bin adet civarında ceviz fidanı üretiyorum. Bizim mahallemizde soğuk hava deposu olmadığından toprakla daha fazla uğraşıyoruz ve maliyetler yükseliyor. Yağmur yağdığında ürünü topraktan sökmekte zorlanıyoruz. Devletimizden mahallemize bir soğuk hava deposu yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
(SB-MŞ)
19 Aralık 2017 Salı günü yayınlandı