Türkiye-Macaristan İkinci Afrika İş Forumu

Detay
Küreselleşme Yeni Dünya Düzeni Milyar Dolar Medya Kuruluşları İş Dünyası 

-Konuşmalar

( İSTANBUL ) -- Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, "Afrika’daki deneyimlerimizi Macaristan ile paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz" İSTANBUL

- Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, "Macaristan’ın küresel açılım stratejisi kapsamında Afrika ile ilişkilerini geliştirmekte olduğunun farkındayız. Bu kapsamda başta tarım ve sağlık gibi sektörler olmak üzere bir çok önemli alanda Afrika’nın kalkınma sürecine destek olma amacıyla çeşitli faaliyetler düzenlendiğini de takip ediyoruz. Biz de Türkiye olarak Afrika’nın bu kalkınma serüvenin de önemli bir taraf olarak yerimizi aldık” dedi.
, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Péter Szijjrt, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Erhan Barutoğlu, HEPA Genel Müdürü Gabor Ligetfalvi, Türk ve Macar Eximbank Genel Müdürleri, Türkiye ve Macaristan iş dünyasının temsilcilerinin katılımıyla düzenlendi.
Forumun açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Türkiye ile Macaristan’ın arasındaki ekonomik ve kültürel bağlara işaret ederek, "Bu yola çıkarken Türkiye ve Macaristan gibi sağlam kültürel ve ekonomik bağlara sahip iki ülkenin güçlerini birleştiren bir yapıda ortak hareket etmesini amaçlamıştık. Bugün geldiğimiz noktada bu iş birliğinin iş dünyası temsilcileriyle birlikte somutlaşmaya başladığını görmek bizler için memnuniyet vericidir. Ancak bu seminerlerin sonucunda daha elle tutulur sonuçlar almak da bizlerin en büyük arzudur" dedi.
Bakan Yardımcısı Batur, "Macaristan’ın küresel açılım stratejisi kapsamında Afrika ile ilişkilerini geliştirmekte olduğunun farkındayız. Bu kapsamda başta tarım ve sağlık gibi sektörler olmak üzere bir çok önemli alanda Afrika’nın kalkınma sürecine destek olma amacıyla çeşitli faaliyetler düzenlendiğini de takip ediyoruz. Biz de Türkiye olarak Afrika’nın bu kalkınma serüvenin de önemli bir taraf olarak yerimizi aldık” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin 2003 yılında Afrika stratejisini yürürlüğe koyduğunda bölgedeki yoksulluğun önlenmesine katkı sağlamayı, kıtanın sürdürülebilir kalkınmasına ve küreselleşme sürecinde dünya ile bütünleşmesine destek olmayı temel hedef olarak belirlendiğini kaydeden Batur, "Bugün Afrika ülkeleri ile olan ticaretimize baktığımızda; adil bir ticaret ilkesi belirlediğimizi net olarak söyleyebiliriz. Ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirirken de sosyal ve kültürel anlamda sıcak ilişkiler kurarak ilerledik" dedi.
2018 yılında Afrika ile ticaret hacmi 23.8 milyar dolar Bakan Yardımcısı Batur, 2003 yılında Afrika kıtası ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacminin 2018 yılında 23.8 milyar dolara ulaştırıldığını da sözlerine ekleyerek, "Kıtadaki deneyimlerimizi Macaristan ile paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz. Beraber sağlıklı sürdürülebilir iş birliklerine imza atacağımıza inanıyoruz. Her iki tarafın da güçlü olduğu yanları ortaya koyarak ilk aşamada sağlık, bilgi iletişim teknolojileri, su ve atık yönetimi hizmetleri, inşaat ve mühendislik sektörleri gibi alanlarda iş birlikleri geliştirebileceğimizi ön görüyoruz" şeklinde konuştu.
"Birlikteliğin artarak devam ettiğini görmek istiyoruz" DEİK Başkanı Nail Olpak ise konuşmasında Türkiye ile Macaristan arasındaki birlikteliğe değinerek, "Bugün bu birlikteliğin artarak devam ettiğin sonuçlarını daha fazla görmek istediğimiz bir forumu değerlendireceğiz. Bankalar, medya kuruluşları, devlet kurumları ve iş dünyası örgütlerinin de içine aldığı inisiyatifler nasıl daha fazla birbirini tamamlayabilir bunları değerlendireceğiz" dedi.
Olpak, THY’nin Afrika’nın 55 noktasına uçmasının geliştirilen ilişkilerde önemli bir rol oynadığının altını çizerek, "THY’nin Afrika’da 37 ülkeye uçmuş olduğunu her iki ülkenin iş adamları açısından önemli kazanım olduğunu ifade etmek istiyorum. Türk müteahhitlik sektörünün bugüne kadar Afrika’da gerçekleştirdiği projelerin hızı, etkinliği ve kalitesinin karşılıklı çalışmalarımızda önümüzü açan bir süreç olduğu kanaatindeyim" diye konuştu.
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Péter Szijjrt ise dünyada yeni bir sistemin var olduğunu kaydederek, yeni dünya düzeninde müttefik olacakların güçlü olacağını söyledi.

Szijjrt, Macaristan’ın Türkiye’yi kendisine müttefik olarak gördüğünün altını çizerek, "Türkiye Macar siyasi liderler samimi bir şekilde görüşmektedirler. İki ülke arasında büyük bir güven oluşmuştur. Böyle olmasaydı geçen sene 3 milyar dolarlık ticaret hacmini geçemezdik. Yatırımlarıyla Macar ve Türk firmalar Afrikalıların ülkelerinden ayrılmayı arzu etmemesini sağlayabilirler" dedi.
Forum iki ülkenin iş dünyasının temsilcilerinin ikili görüşmeleriyle sürüyor. (ACÖ-E)
13 Şubat 2019 Çarşamba günü yayınlandı