Türk gemi inşaatı sektörü dünyanın parlayan yıldızı - TEKİRDAĞ



: - GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Karahallı Özdemir ile röportajTürk gemi inşaatı sektörü dünyanın parlayan yıldızı - GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Karahallı Özdemir: - "Temel amacımız, gemi inşa sanayini son dönemde özellikle askeri gemilerle beraber, gerçekleştirdiği yüzde 70'e varan yerlilik oranını bir miktar daha artırabilmek ve bunu diğer ticari gemilere de yaygınlaştırabilmek." - "Türkiye'nin aslında tüm askeri gemi projelerinde kendini tüm dünyaya kanıtladığını düşünüyoruz ve önümüzün çok daha açık olacağını da değerlendiriyoruz''TEKİRDAĞ (AA) - Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Genel Sekreteri Mehtap Karahallı Özdemir, ''Temel amacımız, gemi inşa sanayini son dönemde özellikle askeri gemilerle beraber, gerçekleştirdiği yüzde 70'e varan yerlilik oranını bir miktar daha artırabilmek ve bunu diğer ticari gemilere de yaygınlaştırabilmek." dedi.
Özdemir, bazı temaslar ve toplantılar için geldiği Tekirdağ 'da AA muhabirine, Türkiye'deki tersanecilik sektörünün geldiği nokta ile GİSBİR'in amaçlarını anlattı. Deniz taşımacılığının ve gemi inşaatı sektörünün Türkiye için çok önemli olduğunu ifade eden Özdemir, bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğine işaret etti.Diğer türlere göre deniz taşımacılığının daha güvenli ve daha ucuz olduğunu belirten Özdemir, Türkiye'nin son dönemlerde her alanda olduğu gibi denizlerde de kendini göstermeye başladığını, özellikle gemi inşaasında dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmeyi başardıklarını belirtti.
''Deniz taşımacılığı tabi en önemli taşımacılık modlarından bir tanesi." diyen Özdemir, deniz taşımacılığının ayrıca enerji tüketimi açısından da daha verimli olduğuna dikkati çeterek, "Küresel iklim değişikliğinin de önem kazandığı bu dönemde gemi taşımacılığı ayrı bir önem kazanıyor. Deniz taşımacılığı bu anlamda hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek. Her geçen gün daha yenilikçi ve daha teknolojik gemiler söz konusu olacak. Bu hem gemi inşa sektörü için hem de yerli üretici için aslında yeni pazarlar, yeni ürünler ve biraz daha inovasyon anlamına geliyor'' değerlendirmesinde bulundu. - Yerlilik oranı arttırılacakDenizciliğin Türkiye'de her zaman gündemde bir yere sahip olduğunun altını çizen Özdemir, hem gemi inşa alanında hem de deniz işletmeciliği alanında sektörün bir bütün olarak çok iyi bir noktaya geleceğine inandıklarını aktardı.Özdemir, GİSBİR olarak hem sektörün gelişmesi hem de Türkiye'nin denizlerdeki hakimiyetinin artması için önemli çalışmalar yaptıklarını anlatarak, "Temel amacımız, gemi inşa sanayini son dönemde özellikle askeri gemilerle beraber, gerçekleştirdiği yüzde 70'e varan yerlilik oranını bir miktar daha artırabilmek ve bunu diğer ticari gemilere de yaygınlaştırabilmek. Bu anlamda tabi özellikle Tekirdağ ve Çorlu bölgesi yerli üreticilere çok ciddi potansiyel bir bölge. Hem pek çok üreticiye sahip olması, hem de bu üreticilerin aslında nitelikli ürünler üretiyor olması bizim sektörümüze önemli katkılar sağlayacaktır. diye konuştu, - MİLGEM ProjesiTürkiye'nin askeri gemi inşaatında da son dönemde kendini dünyaya kanıtladığını belirten Özdemir, "Türkiye'nin aslında tüm askeri gemi projelerinde kendini tüm dünyaya kanıtladığını düşünüyoruz ve önümüzün çok daha açık olacağını da değerlendiriyoruz''ifadelerini kullandı.Özdemir, Türkiye'deki tersanelerde istenilen bütün niteliklere sahip gemilerin üretilebildiğini ve bunlara askeri gemilerin de dahil olduğunun altını çizerek, uluslararası pazarda Türkiye'nin kendini kanıtladığını ve ciddi siparişlerin alındığını söyledi.

Askeri gemi inşasında güzel bir noktaya gelindiğini ifade eden Özdemir, ''Mİlli Gemi Projesi (MİLGEM) o kadar büyük bir başarıyla sonuçlandı ki devam eden bütün askeri gemiler Türkiye içerisinde yapıldı ve şu anda artık ihracatın da önü açıldı. Devletler arası anlaşmalarla şuan biz askeri gemileri dünyaya sunabilir durumdayız. Şu anda son olarak Türk donanmasının en büyük askeri gemisiyle ilgili olarak çalışmalar devam ediyor. Bu gemi yaklaşık 230 metre boyunda olacak.'' şeklinde konuştu.

İklim Değişikliği İnovasyon Toplantı Deniz Taşımacılığı Uluslararası 

21 Eylül 2018 Cuma günü yayınlandı