Tunceli’den Avrupa'ya kuru domates ihracatı

Domates toplayan kadınlar
Asad Yurt Dışı Gesi Allah Irak 

-Toplanan domatesleri taşıyan erkekler
-Rümeysa Küçük isimli işçinin konuşması
-Zara Yıldırım isimli işçinin konuşması
-Kurutulmak için güneşin altına bırakılmış domatesler
-Toplanan domatesleri traktörden boşaltan çalışanlar
-Kuruması için branda üzerine serilmiş domatesler
-Bülent Açıkgöz isimli işadamının konuşması
-Adil Kaya isimli çavuşun konuşması

( TUNCELİ ) - TUNCELİ

- Tunceli’de bir işadamının girişimleriyle ilk defa ticaret amaçlı üretilen yaklaşık 600 ton domatesin bir bölümü yaş olarak iç piyasaya satıldı, bir bölümü de Almanya başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesine ihraç edilmek üzere kurtulmaya başlandı. Mazgirt İlçesi’ne bağlı Akpazar Beldesi’nde her yıl buğday, arpa ve şekerpancarı üretimi yapan işadamı Bülent Açıkgöz, bu yıl 130 dönümlük tarlada domates yetiştirilmesini sağladı. Yaklaşık 600 ton domates hasadı yapan Açıkgöz, 500 tonunu yaş olarak iç piyasaya sattı, kalan kısmını ise kurutmaya bıraktı. Çoğunluğu kadın 70’den fazla kişiye de 3 ay süreyle istihdam sağlayan Açıkgöz, başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine satışını yapılması için anlaşmalarını yaptığı domateslerin kurutulması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. "Ezberi bozmak için alternatif ürün denedi, başarılı oldu” Beldede genellikle arpa, buğday ve şekerpancarı ekildiğini anımsatana işadamı Bülent Açıkgöz, “Bu yıl hem ezberi bozmak açısından hem de çiftçimize alternatif bir ürün üretmek için domates üretimine başladık. Buradaki amacımız bölgede arpa, buğday, şekerpancarının yanı sıra farklı ürünlerin de olabileceğini ispatlamaktı. Yaklaşık 130 dönüm üretim alanımız oldu. 500 ton yaş, 60-70 ton civarında da kuru domates üretimi gerçekleştirdik. Güzel sonuç aldık. Vatandaşa siz ne kadar mal üretirseniz üretin biz alım garantisi veriyoruz diyoruz” dedi.
"Kurutulduktan sonra yurt dışına gönderilecek" Yaklaşık 3 ay boyunca 70 ile 80 arası insana istihdam sağladıklarını da aktaran Açıkgöz, “Bizim topraklarımız pırıl pırıl. Havamız, suyumuz temiz. Tunceli’de de bu üretimin yapıldığını, böylesi güzelliğin olacağını ispatlamak açısından bu işe girdik. Ürettiğimiz domatesler önce kurutuluyor sonra bir firma aracılığıyla yurtdışına ihraç edilecek” diye konuştu.
Akpazar Bölgesi’nde 20 bin dönüm civarında sulanabilir arazinin mevcut olduğunu kaydeden Açıkgöz, bunun da kent üretiminin yaklaşık yüzde 30’una tekabül ettiğini kaydetti.
"Bölge insanı çalışıyor, hareket başladı" Bölgedeki üretimi arttırmak için başka ticari faaliyetler de gerçekleştirdiklerini anımsatan Açıkgöz, “Sertifikalı tohum üretimi yapıyoruz. Un üretimi yapıyoruz. 2002 yılında il özel idaresinden aldığımız tesiste ancak bin ton buğday, arpa üretimi oluyordu. Bizler çiftçiye tohum desteği ve değişik desteklerle bu üretimi yaklaşık 15 bin tona çıkardık. Bölge insanı şu an çalışıyor. Bir hareket başladı.
İnşallah güzel sonuçlar alacağız” şeklinde konuştu.
Domates toplama ve kurutma işinde çalışan ise aile ekonomilerine katkı sunuyor. Çalışanlardan Rümeysa Küçük, “İşimiz güzel. Allah razı olsun. Para kazanıyoruz" derken Zara Yıldırım ise; “Üç aydır bu bölgede çalışıyoruz. Bize ekmek veriyorlar. Allah razı olsun” diye konuştu.
Yaklaşık 3 aydır domates işinde çalıştığını anımsatan Adil Kaya'da, “İşveren arkadaşlardan memnunuz. İş iyi. Normalde aynı işi Ege’de de İzmir’de de yaptım. Hemen hemen burayla aynı” diye bilgi verdi. (ET-HİV-
17 Eylül 2019 Salı günü yayınlandı