Tüketici Derneği’nden Bankaya Suç Duyurusu

Zonguldak Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Topaloğlu dosya masraflarını geri almak için giden vatandaştan makbuz parası adı altında 20 TL para isteyen bir banka hakkında adliye giderek Cumhuriyet Savcılığı ' na suç duyurusunda bulundu.
Cumhuriyet Tüketici Hakları Derneği Yargıtay Adliye Binası 


Kredi çektikleri bankadan dosya masraflarını geri almak için giden vatandaşlardan makbuz parası adı altında 20 TL para isteyen bir bankaya Zonguldak Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Topaloğlu adliye giderek Cumhuriyet Savcılığı ' na suç duyurusunda bulundu.

Yargıtay ' ın aldığı son 10 yılda kullanılan kredilerin dosya masraflarının geri alınabileceği haberleri üzerine vatandaşlar bankalara başvurmaya başladı. Fakat bazı bankalar geri iade işlemi için makbuzu olmayanlardan 20 TL para talebinde bulunulduğu iddia edilmişti. Konuyu yakından takip eden Zonguldak Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Topaloğlu makbuz parası isteyen banka hakkında adliyeye gelerek Zonguldak Cumhuriyet Savcılığı ' na suç duyurusunda bulundu.

Zonguldak Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Topaloğlu Zonguldak Adliye Binası önünde yaptığı açıklamada, “Bilindiği gibi Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, bankalardan çekilen kredilerden dosya masrafı adı altında alınan kesintilerin yasal olmadığını tüketicilerden faiz dışında herhangi bir ücret alınamayacağını hükme bağlamıştı. Diğer yandan tüketicilerin geriye dönük 10 yıllık bu dosya masraflarını talep etme hakkı vermişti. Ancak bu durumdan birçok banka rahatsız olmuş tüketicilerin hak aramaya yönelik çabalarını bir şekilde engellemek için birçok yönteme başvurmuşlardır. Dernek yönetim kurulumuz ilimizde banka şubeleriyle görüşmeler yaparak birçok bankayla olan sorunları çözüme kavuşturmuştur. Türkiye ' nin en büyük bankası olan ya da olduğunu iddia eden bir banka tüm çabalarımıza rağmen tüketicileri zora koşmaya, hak arama yollarını engellemeye çalışmaktadır. Daha da ötesi tüketicileri korkutarak bir daha kredi çekemezsiniz ya da bu işlerden bir şey çıkmaz gibi söylemlerle tüketicilere göz dağı vermektedirler. Şimdi de belge veririz ancak her dosya için 20 TL alırız diyerek zaten mağdur olan tüketicileri daha da mağdur duruma düşürmektedirler. Tüm banka şubeleri hiçbir ücret almadan vatandaşa bilgi belge verirken nasıl oluyor da Türkiye ' nin en büyük bankası böylesine bir tutum alıyor. Hükümete bağlı bu banka bu gücünü siyasi iktidardan mı? alıyor. Siyasi iktidara sesleniyoruz, bu bankaya gerekli talimatı verin tüketiciye gerekli evrakları vermelerini sağlayın. Zaten tüketiciye krediyi çekerken verilmesi zorunlu olan bu belgelerin tüketiciye para karşılığı verilmesi suçtur. Bu nedenle adı geçen banka hakkında suç duyurusunda bulunmak zorunlu olmuştur. İlgili banka bu uygulamalardan derhal vazgeçmelidir. Sorun çıkaran tüm bankalar ve yöneticileri hakkında yasal yollara başvuracağız. Ayrıca tüketicilerimizle birlikte demokratik tepkimizi ortaya koyacağız” dedi.
14 Eylül 2012 Cuma günü yayınlandı