Toroslar’ın şifa kaynağı Andız pekmezi

Andız kozalaklarının toplanması
Kozalak Şeker Hastalığı Çalışan Kadın Sonbahar Yüksek Ateş 

-Kırılan andız kozalaklarının şırahanede bekletilmesi,
-Şıraların aktarılması,
-Bakır tavalarda andız pekmezinin kaynatılması
-Pekmez yapan Halil Erdoğan’ın pekmezi nasıl yaptığının anlatması
-Andız pekmezi yapan Fatma Duran ile röportaj,

( ANTALYA -ÖZEL) ANTALYA

- Antalya’nın Akseki ilçesinde Toros Dağlarında andız ağaçlarından toplanan kozalaklardan pekmez yapılıyor. Toroslar’daki andız ağaçlarının kozalaklarından elde edilen andız pekmezinin kilogramı 20 TL’ye satılıyor. Akseki’nin Toros dağlarından iğneli andız ağacından olgunlaşmış andız kozalaklarını toplayan aileler sonbahar döneminde topladıkları andız kozalaklarından pekmez üretip, geçimlerine katkı sağlıyorlar. Akseki’de eski yıllardan beri yaygın olarak üretilmekte olan Andız pekmezi geleneksel bir Türk gıda maddesidir. Fakat uzun yıllardan beri bu gıda maddesinin üretim tekniği pek fazla değişmemiştir. Üretim günümüze kadar açık tava yöntemine göre yüksek sıcaklıkta üretilmesi süregelmiştir. Akseki’nin Kuyucak mahallesinde pekmez yapan Halil Erdoğan, andız ağaçlarının kozalaklarını yaz ayında başlayıp, sonbahar dönemine kadar topladıklarını, imece yöntemiyle çalışan kadınların el birliğiyle kozalakları kırdıklarını ve kozalakları 2 gün süreyle ıslatıldığını söyledi.

Şıra hanede ıslanan kozalakların daha sonra tavalara aktararak tavaların altını yüksek ateşle ateşleyip, 15 saat kaynatılarak kıvamına gelince pekmez elde ettiklerini belirten Erdoğan, "Bu işin oldukça zahmetlidir. 4-5 kişi yardım ediyor. Yardımsız bu iş olmuyor dedi.
Yazın kozalakları topluyoruz, sonbahar aylarında ise pekmez yapımına başlıyoruz. Yılda yaklaşık 2 ton pekmez üretiyorum. Pazar sorunum yok. "Zahmetli bir iş" Uzun yıllardır pekmez üreten ve bu işin çok zahmetli olduğunu, 4-5 kişinin yardımıyla yapılabildiğini dile getiren Erdoğan, "Andız pekmezini yapmak üzüm pekmezinden daha zahmetli bir iştir. Yaklaşık 5 kilogram andız kozalağından 1 kilogram pekmez çıkarabiliyoruz. Yılda ise yaklaşık 2 ton pekmez üretiyorum" dedi.
"Tamamen doğal ve bir şifa kaynağı" Andız pekmezinin ham maddesi pekmezinin ham maddesinin Toros Dağlarında bin 500 - 2 bin metre rakımlı yerlerden topladıklarını anlatan Erdoğan, "Elde edilen pekmez tamamen doğaldır. , "İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Andız pekmezinin, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, şifa kaynağı." ifadelerini kullandı. Kuyucak Mahallesi’nde yıllardır pekmez yaparak aile bütçesine katkı sağlayan kadınlardan Fatma Duran, dağlarda ağaçlara tırmanarak topladıkları andız kozalaklarını, çuvallarla sırtlarında taşıdıklarını söyledi.

Günde 1 ya da 2 çuval andız kozalağı toplayabildiğini anlatan Duran, Andız kozalaklarını Toroslar Dağlarından topluyoruz. Andız ağaçlarına çıkıyoruz. Oldukça zahmetli ve zor bir iş. Daha sonra ağaçlardaki kozalakları çırparak diplerine indiriyoruz. Her gün dağlardan sırtımızda birer ikişer çuval andız kozalağı getiriyoruz. Kozalakları kırıp 2 gün suda beklettiklerini belirtti.
Duran, "Şırasını süzdükten sonra akşamdan hazırlayıp tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde kalkıp kızgın ateşe koyuyoruz. 15 saat kaynıyor. Bu çok zahmetli bir iş." dedi.
Duran, Yaklaşık 10 çuval andız kozalağından yaklaşık 150-160 kilo pekmez elde ettiklerini sözlerine ekledi.
27 Ekim 2018 Cumartesi günü yayınlandı