TOBB ETÜ’den Christoph Leitl’e onursal doktora

Hisarcıklıoğlu’nun konuşması
Gümrük Birliği Küresel Ekonomi Müzakere İş Dünyası 2009 Yılı 

-Ödül töreni

( ANKARA ) ANKARA

- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Senatosu, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkanı Dr. Chistoph Leitl’e onursal doktora unvanı tevdi etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Senatosu, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkanı Chistoph Leitl’e onursal doktora unvanı verdi. Doktora unvanının verilmesi için düzenlenen törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bugün, Avrupa iş dünyasının çok önemli bir siması aramızda. Çok değerli dostum, Dr. Christoph Leitl ile EUROCHAMBRES şemsiyesi altında 2004 yılından beri birlikte çalışıyoruz. Dr. Leitl Avrupa iş dünyası ve Avrupa Oda sisteminin daima gündeminin en öne sıralarında yer almaktadır. Bugün TOBB ETÜ Fahri Doktora unvanı tevdi edeceğimiz, dostum Cristoph, gerçek bir Avrupalı, gerçek bir girişimci, Avrupa oda hareketine yürekten inanan azimli bir lider ve güvenilir bir arkadaştır” dedi.
TOBB’un EUROCHAMBRES’a 1966 yılında üye olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “TOBB, bu yıl 60‘ıncı yılını kutlayacak olan EUROCHAMBRES’a, kurulduğundan sekiz yıl sonra üye olmuştur. Bu, Türk iş dünyasının vizyonunu gösterir. Türkiye ekonomisinin Avrupa Ekonomisi ile bütünleşme vizyonunu vurgulamaktadır. 1966 yılında, Türk oda sistemi tarafından ortaya konulan bu vizyon, memnuniyetle belirtmem gerekir ki, bugün çok daha ileri düzeye taşınmıştır. Türkiye ekonomisi, Avrupa ekonomisi ile entegre olurken, Türk oda sistemi de Avrupa oda sistemi ile tümüyle bütünleşmiştir. Bu bütünleşme süreci, TOBB’un EUROCHAMBRES Yönetim Kurulu Üyeliği ile başlamış, bugünse, bütünleşmenin en ileri aşaması olan EUROCHAMBRES’ta Başkan Vekilliği görevini üstlenmiştir" ifadelerini kullandı. EUROCHAMBRES tarihinde bir ilk Dr. Leitl’in desteğiyle TOBB’un EUROCHAMBRES’e entegrasyon sürecinde, EUROCHAMBRES tarihinde bir ilk başarıldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “2009 yılında EUROCHAMBRES tarihinde bir ilk gerçekleşmiştir. Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkeden, yani Türkiye’den, TOBB Başkanı, EUROCHAMBRES Başkan Yardımcılığı görevine seçilmiştir. Bu başarıda, Türk oda sisteminin Avrupa oda sistemiyle bütünleşme çabası yanında, Avrupa oda sisteminin de Türk oda sistemini kendi bünyesinde kabul etme arzusunun önemli katkısı olmuştur” diye konuştu.
Türkiye ekonomisinin hayata geçirdiği reformlarla küresel ekonomik sisteme uyum sağladığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ekonomisi, ekonomik büyüklüğü ile dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer almaktadır. Bu nedenle de G-20 üyesi ülkeleri içindedir. Kuşkusuz bu ekonomik başarıda, Türkiye-AB ilişkilerinin çok önemli payı vardır. Türkiye’nin işleyen bir piyasa ekonomisi olmasında, AB bütünleşme çabaları belirleyici olmuştur. Aynı şekilde, gümrük birliği çabasıyla gerçekleşen reformlar da Türkiye’nin üretim gücüne ciddi katkı sağlamıştır. Türkiye, AB’nin ihracatında 4’üncü, ithalatında ise 5’inci büyük ortağıdır. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 45’ini AB ülkelerine gerçekleştirmektedir. İthalatının da yüzde 38’i AB’den yapılmaktadır. Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımlarda AB ülkelerinin payı yüzde 75 civarındadır." Hisarcıklıoğlu “Türkiye, AB ile iktisadi olarak ciddi bir bütünleşme başarmıştır. Bu başarıda, Gümrük Birliği belirleyici olmuştur. Şimdi, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu gündemdedir. Modernize edilecek gümrük birliğiyle, kapsam genişleyecektir. Tarım, hizmet ve kamu alımları gümrük birliği kapsamına dahil olacaktır. İkili ticari ihtilafların çözümü için işleyen bir mekanizma geliştirilecektir. Bu nedenle, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin genişletilmesi müzakerelerinin başlatılarak kısa sürede sonuçlandırılması, her iki taraf için de ciddi bir kazanç sağlayacaktır.” İş dünyası kuruluşları ve iş çevreleri olarak, bir iktisadi ilişkilerdeki başarının Türkiye’yi AB’ye daha da yakınlaştıracağına inandığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Çabalarımızı da bu yönde sürdürüyoruz. İş dünyamız ve oda sistemimizi AB ile bütünleşmeye hazırlıyoruz. Bu yönde, TOBB ve EUROCHAMBRES işbirliğinde, 2001 yılından beri önemli projeleri hayata geçirdik” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Senatosu’na, Dr. ChristophLeitl’a uygun gördükleri Fahri Doktora için teşekkür ederek, “Kıymetli dostum Christoph’u TOBB ETÜ’lü yapmış olmaktan da büyük bir onur duyuyorum” dedi.

17 Nisan 2018 Salı günü yayınlandı