THY Genel Müdürü Bilal Ekşi: '2003'ten buyana sadece 2016 da zarar ettik'

konferanstan görüntüler

( RİZE ) THY Genel Müdürü Bilal Ekşi: "2003'ten buyana sadece 2016 da zarar ettik" RİZE
Karlı Hava Milyar Dolar Darbe Girişimi Kabiliyet Öğrenciler 


- Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, 2003 yılından sonra sadece 15 Temmuz hain darbe girişiminin yaşandığı yıl olan 2016’da zarar ettiğini dile getirdi. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde "Türkiye'nin Gelişen Yüzü, THY" konulu konferansa katılan THY Genel Müdürü Bilal Ekşi burada öğrencilerle buluştu. RTEÜ Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Ekşi 2003 yılına kadar Türk Hava Yollarının iç hatlarda tek başına olduğunu dile getirerek "Diğer oyuncular da devreye girdiler. 65 uçağımız vardı. Şu anda dünyada en çok bilinen havayolu, en çok ülkeye uçan ve sürekli müşteri memnuniyeti açısından birinciliğe ulaşan bir havayolu unvanına elde ettik. Bu 2003 yılında başladı" ifadelerini kullandı. 'SADECE 2016'DA ZARAR ETTİK' THY'nin, 2003 yılına kadar zarar eden bir havayolu olduğunu ama sonrasında kara geçtiğini ve sadece hain darbe girişiminin yılı 2016’da zarar ettiğini ifade eden Ekşi, "2003 yılından 2018 yılının sonuna kadar bir yıl hariç sürekli kar eden bir Türk Hava Yolları var. Zarar ettiği yıl ise 15 Temmuz darbesi yılı. O yıl Türkiye'nin üzerine bir kumpas kurulmuştu. Türk Hava Yolları sadece 2016 yılında zarar etti. Onun dışında diğer yıllarda kar eden bir hava yolu oldu” dedi.
170 uçak yolda 2017 yılını verimli geçirdiklerini sözlerine ekleyen Ekşi, yolcu sayısında yüzde 10 yolcu büyüme olduğunu ifade ederek "Yaklaşık bir milyar dolar kar, yüzde 10 civarında yolcu sayısında büyüme olmuştu. 2018 yılında çok güzel bir yıl geçirdik. Bir milyar 200 bin dolar civarında kar ettik. 75,2 milyon yolcu taşıdık. Yolcu sayımızda yüzde 8-9 civarında artırdık. Filo sayımızı 330'a çıkardık. 2003 yılında ise 65'di. Uçak filosu açısından 5 kat büyüyen bir Türk Hava Yolları'ndan bahsediyoruz. Uçak filosunda dünyada 10'uncu büyük hava yoluyuz. 2018 yılında ilk defa yeni nesil geniş gövde uçağı sipariş ettik. 220 civarında uçak siparişi vermiştik. Bazıları geldi, 170 tane daha gelecek. Bunlar 2019 yılının Temmuz ayında gelecek. Biz daha uzak noktalara uçabilecek durumdayız. 2018 yılında biz hem yolcumuzu memnun ettik hem de karlı havayolu unvanımızı sürdürdük. 2019 yılında da başarılı bir yıl olmasını bekliyoruz" ifadelerini konuştu.
Tüm seferler 6 Nisan’dan sonra yeni havalimanından İstanbul'daki yeni havalimanının iki pist ve 5 tane paralel, bir tanede doğu-batı ekseninde olan pisti olduğunu hatırlatan Genel Müdür Ekşi, "Saatte 74 uçak iniş-kalkış kapasitesinden 200 iniş-kalkış kapasitesine ulaşacak bir havalimanından bahsediyoruz. Havalimanının bu kadar büyük yapılmasının amacı İstanbul'un son derece değerli olan aktarma kabiliyetini taçlandırmak içindir. Bu proje ile birlikte inşallah İstanbul Avrupa, Asya ve Afrika'nın ana aktarma merkezlerinden bir tanesi haline gelecek. İstanbul havalimanı ile sadece Türk Hava Yolları değil Türk Sivil Havacılığı da şaha kalkacaktır. 6 Nisan tarihinden itibaren bütün seferlerimiz oradan yapılmaya başlanacaktır. Türkiye hem tarihi geçmişiyle hem insanının DNA'sında bulunan misafirperverliğiyle hem de iş yapabilme gücüne sahip Türk müteşebbis ve çalışanı ile havacılıkta inşallah bugün geldiği rekorları da kırarak çok daha büyük yerlere gelecektir" şeklinde konuştu.
(HFD-
20 Mart 2019 Çarşamba günü yayınlandı