Semire Okyay Tandır Kültürünü Ekonomiye Kazandırdı

Hataylı kadın girişimci Semire Okyay, il genelinde yaygın olarak kullanılan tandır kültürünü iş fırsatına çevirdi. Halen Hatay genelindeki köylerde kullanılan tandırı şehir merkezinde dükkanına kuran Kadın girişimci 50 ekmek ile başladığı işinde bugün bin 500 ' den fazla tandır ekmeği üretiyor.
Antakya Suriye 


Hatay ' ın merkez ilçesi Antakya ' ya bağlı Harbiye beldesinde yaşayan Semire Okyay bakkal olarak çalışan eşinin Suriye olaylarının etkisiyle işlerinin bozulmasının ardından yeni bir iş olanağı aramaya başladı.

Yok olmaya yüz tutmuş bir kültürü canlandırmak için yola çıktığını ve yakaladığı fırsatı iyi şekilde değerlendirdiğini anlatan Okyay yıllar öncesinde ninelerinin ve annesinin yaptığı tandırı ilk etapta ellerinin yanmasına rağmen azimle öğrendiğini söyledi.

50 ekmekle başladığı işinde bugün bin 500 den fazla tandır ekmeği ürettiğini yerel satışın ötesinde İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illere de kargo aracılığıyla gönderdiğini kaydeden Okyay, eşinin cektiği maddi zorlukların kendisini tetiklediğini belirterek yok olmaya yüz tutmuş olan bir kültürü canlandırmak istedim,önceden annelerimiz, ninelerimiz yaparlardı bir farklılık oluşturmak istedim birilerine önderlik yaptık artık bir çok kadın da aynı işi yapmaya başladı,bu işi yapmaya karar verince araştırma yaptım ve mikro kredi ile o zaman tanıştım ilk etapta verilen 700 lira ile bir tandır aldım günlük kendi ekmek paramı çıkartırım diye düşündüm günde tek başıma 50 ekmek yaparak başladım daha sonra tekrar kredi alarak hamur yoğurma makinesi aldım sonra diğer tandırları aldım ve şuan 8 kadın yanımda çalışmaya başladı günlük 1500 ekmek üretmeye başladık ürettiğimiz ekmekleri kargo ile şehir dışına yolluyoruz ,ekmek haricinde farklı çeşitlerde yapıyoruz dedi.

Semire Okyay, buğday unuyla yapılan çok çeşit var hepsini yaptıklarını ve tandır ekmeğinin israfı engellediğini ifade ederek, “Çünkü bu ekmeğin hepsi yenir yenmese bile kolaylıkla saklanabilir bozulma ve küflenme olmaz buzlukta rahatlıkla saklanıp sonra ısıtılıp yenir o yüzden ekmek israfını büyük ölçüde engeller ' dedi.

Semire Okyay ' ın yanında çalışan kadın çalışanları ise bundan önce hiç bir yerde çalışmadıklarını belirterek, ' Semire hanımın teklifini kabul ettik. Çünkü annelerimizin yanında çocukluğumuzdan beri ekmek yaparız. Bu sayede evimize katkıda bulunuyoruz ' dediler.
11 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı