Ramazan pidesine zam...6,70 TL'den 7,20 TL'ye yükseldi

Pidenin yapılışı
Yumurta Misyon Fırıncılar Odası Hırsız Fırıncılar 

-Fırın ve pidelerden detay
-Fırıncılar ile röportaj
-Vatandaşlar ile röportaj
-Tezgahlardan detay
-Genel görüntü

( SAMSUN -HD)- Fırıncılar ve vatandaşlar gramaj düşürülmesinden memnun değil SAMSUN

- Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, geçen sene 6,70 TL olan Ramazan pidesinin kilosunun yeni kararla birlikte 7,20 TL'ye çıktığını söyledi.

Fırıncılar ve vatandaşlar ise zammın gramaj düşüklüğü şeklinde uygulanmasına tepki gösterdi. Ramazan ayına kısa bir süre kala pide fiyatları da belirlenmeye başladı.
Bu sene alınan karar doğrultusunda pide fiyatlarını illerde bulunan fırıncılar odası değil, Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı belirliyor. Bu kapsamda Samsun Fırıncılar Odası’na gönderilen genelgede Ramazan pidesinin kilo fiyatının 6,70 TL’den, 7, 20 TL’ye yükseltildiği belirtildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Oda Başkanı Yılmaz Yiğit, zammı fiyatlara değil gramaj ayarlaması olarak değerlendirebileceklerini ifade etti.
Yiğit, “Geçen sene sade pidenin kilo bazındaki fiyatı 6,70 TL’ydi. Bundan sonraki fiyat belirlemelerindeki kontrol tamamen Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda olacak. Ekmek ve pide fiyatlarını merkezimiz belirleyecek, bakanlığın onayına sürecek. Buna göre de birliklere yazı gönderilecek ve fiyat belirlenecek. Yeni belirlenen fiyatlara göre bu sene pidelere maksimum yüzde 10'dan daha az bir oranda zam yapılacağını düşünüyoruz” dedi.
“Zammı fiyat bazlı değil, gramaj üzerinden uygulayacağız” Pideye yapılan zammın gramaj üzerinden uygulanacağının altını çizen Yiğit, şunları söyledi: “Geçen sene 300 gram sade pide 2 lira, yumurtalı da 2,5 liraydı. Kilo bazında 6,70 kuruşa tekabül ediyordu. Bu sene ise pidenin kilo fiyatı 7,20 kuruş olarak belirlendi. Bu artışı da muhtemelen geçen seneki fiyatları aynı tutarak gramaj anlamında bir değişime gideceğiz. Yani pideye maksimum yüzde 10’dan daha az bir zam yapmayı düşünüyoruz. Zammı, fiyatlara değil gramaja yansıtmayı düşünüyoruz. Ekmeklerde de artık fiyatlar komisyon kurarak belirleniyor. Komisyonda Esnaf Odaları Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve odamızdan oluşan 6 kişilik komisyon tarafından fiyatlar belirleniyor. Bu ay itibariyle de Samsun’da taban gramajı 200 gram olan ekmek satılmaya başlandı. Şu anda 200 gram ekmek 1 liradan satılmaya devam ediyor.” Samsun’da 15 yıldır fırıncılık yapan Ramazan Yavan, “Pideye zam yapılması kararı alındı. Bu zammın da pidenin küçültülmesi yoluyla uygulanacağını öğrendik. Pide zaten her sene küçülüyor. Pide küçüldükçe vatandaşlar fırıncılara tepki gösteriyor. Biz gramajın düşmesine karşıyız. 15 kuruş mu neyse zamımızı alalım ama pide küçülmesin. Gram düşünce hem bizim için de sıkıntı oluyor. Vatandaşlar küçük pide görünce fırıncıya ‘hırsız’ diyor. Tekli pideyi geçen sene de yapmıyorduk. Olmuyordu, 1 tıkım hamur kalıyordu. O yüzden çiftli pide yapmak zorunda kalıyorduk. Çiftli pide de vatandaşların bütçesini sıkıntıya sokuyor. Pide küçülünce fırıncılığın, ramazanın ve pidenin bir anlamı kalmıyor. Gramdan çaldıkça pide ufalıyor. Bu yüzden tekli pide öldü, şimdi küçülürse çiftli pide de ölecek” diye konuştu.
Gramın düşmemesi gerektiğinin altını çizen Ahmet Yavan, “Geçen sene de gramaj düşmüştü. Bu sene gramaj düşmezse daha iyi olur bence. Gram düşünce sıkıntı oluyor. Gram yükselsin gerekirse zam yapmasınlar. Bence zama gerek yok. Vatandaşa ne fiyat söylerlerse o fiyattan almak zorunda. Bence zam yapılacaksa fiyatlara yansısın. Gram düşüre düşüre pide ve ekmek küçücük kaldı. Ekmek de 250 gramdan 200 grama düştü. Ele avuca gelmiyor. Pide de aynı sıkıntıya düşeriz” Pidenin gramajının düşürülmesine vatandaşlar da tepki göstererek, gramajın düşürülmemesi gerektiğini, Ramazan’da doymak istediklerini dile getirdiler.
24 Nisan 2018 Salı günü yayınlandı