Kiraz tarlada 3 lira, markette 9 lira

Tokat Kemalpaşa Köyünde kiraz hasadı
Hastalık Market Kiraz Üretimi Yurt Dışı İhracat 

-Dallardan kiraz toplayan işçiler
-Kiraz bahçesi sahibi Döndü Şen, röp
-Kiraz toplayan kadınlarla röp

( TOKAT ) TOKAT

- Tokat'ta tarlada 3 liradan satılan kirazın markette 9 liradan satılması nedeniyle üretici emeğinin karşılığını alabilmek için ihracatın başlamasının bekliyor. Tokat merkeze bağlı Kemalpaşa köyü kiraz üretimi ile yurt genelinde önemli bir pazara sahi durumda. Parlak kırmızı rengi, iri tane yapısı ve uzun raf ömrüyle tercih edilen Kemalpaşa kirazı yurt içi pazarının yanı sıra yurt dışında da talep görüyor. Yüzde 90'a yakım kısmı meyvecilik yapan köyde erken kiraz hasadı yapılmaya başladı.
Cinsine göre tarlada 3-5 lira arasında satılan kiraz marketlerde 7.5 ile 9 lira arasında alıcı buluyor. Tarladaki fiyatın düşük olması nedeni ile çiftçiler başta Rusya olmak üzere Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine kiraz ihracatının başlamasını bekliyor. Kendilerine ait olan bahçede kiraz hasadı yapan Döndü Şen (54), tarlada kiraz fiyatlarının 5 liradan açıldığını, 2.5 - 3 liraya kadar düştüğünü belirterek, "Kirazımız çok güzel, kaliteli ama mazot, işçi parasını karşılayamıyoruz. Emeğimizin hakkını alamıyoruz. İhracatın başlamasını bekliyoruz. Kirazlarımız da hastalık, çatlak yok. İhracat başlarsa fiyatlar yükselir" dedi.
Kirazı ile ünlü Kemalpaşa'da yaklaşık 10 yıldır kiraz üretimi yaptıklarını işçi bulmakta da sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, "İşçi bulamıyoruz, bulduğumuz işçi kiraz toplamak zor olduğu için bir gün çalışıyor" diye konuştu.

14 Mayıs 2018 Pazartesi günü yayınlandı