'Kamuda çok fazla istihdam biçimi var' - AFYONKARAHİSAR

"Kamuda çok fazla istihdam biçimi var" - AFYONKARAHİSAR - Eğitim Bir - Sen ve Memur - Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'nın açıklamaları - Memur - Sen Genel Başkanı Yalçın: - "(Kamuda) Bu kadar istihdam biçimi bir keşmekeş oluşturuyor. Mevzuat açısından da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. O yüzden bunun birleştirilmesi ve işçi ile memur üzerinden konumlandırılması son derece önemli" - "Geri kalan istihdam biçimlerini ve aradaki 4/C’yi kaldırdığımız gibi, 4/B’nin de aradan kaldırılmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiğimiz süreçte bu konuların da tartışılması gerekiyor. Kamuda bu konudaki mevzuatın birleştirilmesine ihtiyaç var"AFYONKARAHİSAR (AA) - ARİF YAVUZ - Memur - Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Kamuda çok fazla istihdam biçimi var. Bu kadar istihdam biçimi bir keşmekeş oluşturuyor. Mevzuat açısından da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. O yüzden bunun birleştirilmesi ve işçi ile memur üzerinden konumlandırılması son derece önemli." dedi.
Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun, kamuda işçi ve memur olarak iki model üzerine yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Kamuda "4/A ve 4/D" şeklinde işçi ve memur seçeneğinin benimsenmesini arzuladıklarını dile getiren Yalçın, şöyle devam etti:"Kamuda çok fazla istihdam biçimi var. Bu kadar istihdam biçimi bir keşmekeş oluşturuyor. Mevzuat açısından da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. O yüzden bunun birleştirilmesi ve işçi ile memur üzerinden konumlandırılması son derece önemli. Geri kalan istihdam biçimlerini ve aradaki 4/C'yi kaldırdığımız gibi, 4/B'nin de aradan kaldırılmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiğimiz süreçte bu konuların da tartışılması gerekiyor. Kamuda bu konudaki mevzuatın birleştirilmesine ihtiyaç var." - İş güvencesine yönelik tartışmalarYalçın, 4/C'lilerin 4/B kadrosuna aktarıldığını ancak tartışmaların hala devam ettiğini vurguladı."4/B'nin içerisinde 4/C'den geçen 4/B'li ve 4/B'li şeklinde iki seçenek mi olacak?" şeklinde karşılığı henüz verilmemiş bir soru olduğuna dikkati çeken Yalçın, şunları kaydetti:"O yüzden bu tartışmaları bitirmenin yolu, kökten işçi ve memur (4/A ve 4/D) şekline geçmektir. 657 sayılı kanuna yönelik tartışmalarda bazen iş güvencesine yönelik cümleler kuruluyor. Bu da haklı olarak kamu görevlilerini tedirgin ediyor. Çünkü iş güvencesinin olmadığı yerde devletten de bahsedemezsiniz. Dolayısıyla her şey deforme olur. O yüzden iş güvencesine yönelik tartışmaların yürütülmemesi, kamuda verimlilik yönündeki çalışmaların artırılması gerekiyor. Bu da teşvik unsurlarını devreye koyarak olabilir. Tehdit mekanizmasını devreye koyarak olmaz. Yapılacak tek şey; konuyu ortak akla havale etmektir. Hükümetimizin gerekli adımı atacağı kanaatini taşıyoruz." - Öğretmenlere yönelik performans yönetmeliği taslağıYalçın, Öğretmen Performans Değerlendirme ve Aday Öğretmenlik İş ve İşlemleri Yönetmeliği Taslağı'na ilişkin değerlendirmelerini de kamuoyu ile paylaştıklarını anımsattı.Performans tartışması yapılırken, "öğretmeni velinin ve öğrencinin paspasına çevirmek, parmak sallayabileceği konuma çekmek, öğretmenlik mesleğini itibarsız hale getirmek" anlamına gelecek yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğine işaret eden Yalçın, "Yapılan işin oturulup yeniden tartışılması gerekiyor. Öğretmenlik mesleğine ilişkin bir adım atmak isteniliyorsa, öğretmenler motive edilmek isteniyorsa, verimlilik artırılmak isteniyorsa, kariyer boyutuyla konuyu ele almak ve buna ilişkin teşvik unsurlarını devreye koymak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
İş Güvencesi Öğretmenler Öğretmen Kamu Görevlileri Öğretmenlik 

6 Mart 2018 Salı günü yayınlandı