Kadın girişimci 20 ülkeye ihracat yapıyor - GAZİANTEP

- Perihan Çöçelli'nin Gaziantep 3. Organize Sanayi Bölgesinde kurduğu suni deri fabrikası - İşçilerin çalışması - Perihan Çöçelli'nin konuşması - Perihan Çöçelli'nin ürünleri göstermesiKadın girişimci 20 ülkeye ihracat yapıyor - Gaziantep 'te 10 yıl özel sektörde çalıştıktan sonra kendi firmasını kurarak suni deri üretmeye başlayan mühendis Perihan Çöçelli, Mısır'dan İran'a, Rusya'dan Almanya'ya kadar 20'nin üzerinde ülkeye suni deri ihraç ediyorGAZİANTEP (AA) - Gaziantep 'te 10 yıl özel sektörde mühendis olarak çalıştıktan sonra kendi firmasını kuran Perihan Çöçelli, Mısır, Rusya, İran, Romanya, Polonya, Almanya ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu 20'nin üzerinde ülkeye suni deri ihraç ediyor. Gaziantep 3. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasında ürettiği suni derilerle üretilen terlikleri dünyanın dört bir yanındaki insanların ayaklarını süsleyen Çöçelli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraşlı gurbetçi bir ailenin 5 çocuğundan biri olarak Almanya'da dünyaya geldiğini, fabrika işçisi olan babasının çocuklarının daha iyi şartlarda yaşamaları ve eğitim almaları için Türkiye'ye kesin dönüş yapması üzerine 14 yaşındayken Gaziantep 'e yerleştiklerini söyledi.

Liseyi Gaziantep 'te bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nü birincilikle tamamladığını ve iş hayatına atıldığını anlatan Çöçelli, "İnsanlar bence sevdiği işi yapmalı, başkalarının sevdiği işi değil. Mesleğimi çok sevdiğim için de çok başarılı oldum. Çünkü bu işi yapmak benim için büyük bir zevk. Çok çalışıyorum ama bu benim hiç zoruma gitmiyor. Bu benim işim değil aynı zamanda hobim." dedi.
Çöçelli, yaklaşık 10 yıl kentteki fabrikalarda çalıştığını ve yaşadığı çeşitli sorunlardan dolayı kendi işini kurmaya karar verdiğini dile getirerek, "İşi bıraktığımda dış ticaret üzerine çalışmak istedim. Ancak daha önce çalıştığım suni deri şirketinin kapanacağını öğrenince 'neden ben bu işi yapmamayım' dedim. Üretimi seviyordum. Ticaret yapıp 100 lira kazanacağıma üretim yapıp 20 lira kazanmayı tercih ettim. 2007 yılında kendi işimi kurdum. 11 yıldır da devam ediyorum." diye konuştu.
Küçük hedeflerle başladığı işinin "kaliteli üretimi" sayesinde giderek büyüdüğüne işaret eden Çöçelli, şunları kaydetti:"Şu anda yurt içinin yanı sıra pek çok ülkeye ihracat yapıyorum ama bir kere olsun müşteriye gidip, benim şu malım var demedim. Müşteri hep bizi buluyor. Benim malımı müşteriler satıyor, ben hiç pazarlama bilmem. Mısır, Cezayir, Tunus, Suriye, İran, Rusya, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Romanya, Ukrayna, Polonya, Almanya, İtalya gibi 20'nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyorum. Biz sadece terliklik suni deri üretiyoruz. Daha önce otomotiv sektörüne yönelik de üretim yapıyordum. Ama sonradan sadece terlik sektörüne üretim yapmaya karar verdim. Çünkü tek çalışıyorum. Her dalda üretim yapmaya gücüm yetmedi."Çöçelli, bugüne kadar hep terlik sektörüne yönelik üretim yaptıklarını ancak artık farklı sektörlere de adım atmaya karar verdiğini ifade ederek, İstanbul'da bir ofis açarak ayakkabı ve çanta sektörüne yönelik de üretim yapmayı hedeflediğini bildirdi.Makine parkuru ve teknik bilgilerinin buna uygun olduğuna değinen Çöçelli, "O sektöre de girip üretimimizin yüzde 10'unu daha üst segmentte ürünlere ayırmayı planlıyoruz. Çok üretim yapmak yerine verimli üretim yapmak istiyoruz. Ayakkabı ve çanta sektöründe de aranılan bir firma olmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Muhabir Özel Sektör Otomotiv Sektörü Gurbetçi Dış Ticaret 

4 Ekim 2018 Perşembe günü yayınlandı