İHRACATIN PARLAYANLARI - Kocaeli'den 68 ülkeye reaktör ve transformatör ihracatı

- Sönmez Transformatör Sanayi AŞ'den detaylar - Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Sönmez'in röportajı - Kocaeli 'de 1976 yılında kurulan Sönmez Transformatör Sanayi AŞ, Amerika'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Asya'ya kadar farklı kıtalarda 68 ülkeye özel tip transformatör ve reaktör ihraç ediyor - Firma, atom altı parçacık fiziği konusunda bilimsel araştırmalar ve buluşlar yapan CERN'in onaylı tedarikçileri arasında yer alıyor - Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: - "Üretimimizin yüzde 85'ini ihraç ediyoruz. Bu yıl 15 - 20 milyon dolar civarında ihracat gerçekleşecek. Bu da bizi sanırım Türkiye'de en fazla ihracat yapan ilk bin firma arasına sokacaktır"KOCAELİ (AA) - ŞAHİN OKTAY - Kocaeli 'de ithal edilen transformatörlerin bakım ve onarımı amacıyla 1976 yılında kurulan Sönmez Transformatör Sanayi AŞ, Amerika'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Asya'ya kadar farklı kıtalarda 68 ülkeye özel tip transformatör ve reaktör satıyor.Gebze ilçesinde başlayan üretim faaliyetlerini, Dilovası'ndaki İMES Organize Sanayi Bölgesi'nde 20 bin metrekarelik kapalı alanda yaklaşık 90 çalışanla sürdüren şirket, atom altı parçacık fiziği konusunda bilimsel araştırma ve buluşlar yapan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN) onaylı tedarikçileri arasında yer alıyor.Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sönmez Trafo'nun 1976 yılında babası Süreyya Sönmez tarafından Türkiye'nin elektrifikasyonuna hizmet etmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

Türkiye'de o dönem elektriksiz köy kalmaması için yapılan çalışmalar kapsamında yılda 20 bin adet trafo ithal edildiğini anlatan Sönmez, şirketin, kurulumu yapılan dağıtım transformatörlerinin bakım ve onarımı amacıyla kurulduğunu, 1980 yılında bu ürünlerin imalatına başladıklarını bildirdi.Sönmez, 1998'de Türkiye'nin elektrifikasyonunun tamamlanmasıyla dağıtım transformatörü talebinin giderek azaldığını belirterek, "2000'li yıllarda sektörde arz fazlalığı başladı.
Biz de bu durumdan çıkmak için ihracata yöneldik. Bakışımızı dünyaya açtık, çeşitli fuarlara katıldık. Dağıtım transformatörlerinde de dış pazarda rekabetin yoğun olduğunu görünce misyonumuzu değiştirdik ve çeşitliliği artırmak üzere yeni bir yol izledik. Ar - Ge ve ürün çeşitliliği konusunda kendimizi geliştirerek özel tipte transformatörler yapmaya başladık." diye konuştu.
- "Yılda ortalama 750 transformatör üretiyoruz"Şu anda farklı sektörlere yönelik transformatörleri üretebilecek kabiliyete sahip olduklarını vurgulayan Sönmez, ilk ihracata 2002'de başladıklarını söyledi.

Yılda ortalama 750 transformatör ürettiklerini belirten Sönmez, şöyle devam etti:"Üretimimizin yüzde 85'ini ihraç ediyoruz. Bu yıl 15 - 20 milyon dolar civarında ihracat gerçekleşecek. Bu da bizi sanırım Türkiye'de en fazla ihracat yapan ilk bin firma arasına sokacaktır. Dünyada teknoloji, kalite isteyen tüm ülkeler bizim müşterimiz sınıfında. Dolayısıyla ABD'den başlayıp Avrupa'nın tüm ülkeleri, Uzakdoğu, Hindistan, hatta Japonya'ya ihracatımız gerçekleşiyor. Son bilgilere göre Amerika'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Asya'ya farklı kıtalarda 68 ülkeye ihracat yapıyoruz." - 40 milyon dolarlık hedefÜretimlere temmuzda taşındıkları 20 bin metrekarelik yeni fabrikalarında devam ettiklerini anlatan Sönmez, "Kapasite olarak da beklentimiz, geçen yıla göre iki kat daha fazla üretim. Bu üretim bizi ihracatta 40 milyon dolarlara taşıyacak. Şu anda hedeflerimiz ihracatı ve ürün çeşitliliğimizi sürdürülebilir şekilde ve Ar - Ge'ye dayalı artırmak. Bir ülkenin kalkınması için ihracat şart. İhracat için de katma değeri yüksek ürünler satmak lazım. Şu anda ürünlerimizin kilogram satış fiyatı minimum 10 dolar ve bu rakam 150 dolarlara kadar çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.Sönmez, ürün çeşitliliği ve kalitenin iyileştirilmesi için Ar - Ge'nin kendileri açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Ar - Ge ve inovasyon neticesinde yerli sermayeli ilk kuru tip transformatörü imal ettik. El değmeden döküm reçinesi hazırlayıp, dökümü yapabiliyoruz. İlk lokomotif transformatörünü imal ettik. Türkiye'de proton veya elektron hızlandırıcısı kullanacak magnet ve bobinleri üretiyoruz." dedi.
Sönmez, proton hızlandırıcı cihazlar için radyasyona dayanıklı mıknatıs bobini üreterek CERN'in onaylı tedarikçileri arasına girdiklerini söyledi.


Bilimsel Araştırma Kapalı Alan Radyasyon Proton Hızlandırıcı Kabiliyet 

22 Aralık 2017 Cuma günü yayınlandı