Dünya Ekonomik Formu Bangkokta

Tayland'ın ilk kez ev sahipliği yaptığı Dünya Ekonomik Forumu (DEF), başkent Bangkok'ta 50 ülkeden 630'dan fazla katılımcının iştirakiyle başladı.Tayland Başbakan Yingluck yaptığı açılış konuşmasında konuşmada, ' Hem büyük zorlukların, hem de büyük fırsatların olduğu bir dönemden geçiyoruz. Euro bölgesinin problemlerinden, iklimsel değişikliklere, teknoloji gelişiminden, demokratik süreçlerin güçlendirilmesine değin önümüzde bir çok konu bulunuyor. Bu ortamda bölge ASEAN içinde büyüme merkezi olarak ortaya çıkıyor ' dedi.
Tayland Euro Küresel Ekonomi Bangkok 


Foruma, Endonezya, Laos, Tayland ve Vietnam'ın hükümet ve devlet başkanları ile 20 ülkeden üst düzey siyasetçi, 60'dan fazla uluslar arası şirketin CEO ve yöneticileri, iş dünyasının önde gelen 450 ismi, 33 genç küresel lider, 14 sosyal girişimci, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve akedemisyen katılıyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun konusu, Doğu Asya bölgesinin mevcut küresel konjonktür içinde karşılaştığı problemler ve sahip olduğu olduğu fırsatlar olacak.DEF Asya Bölümü Başkanı Sushant Palakurthi Rao yaptığı açıklamada, ' Bu yılki toplantı, ASEAN ülkelerinin, küresel ekonominin jeo-politik ve geo-ekonomik ayağı olarak büyük bir ilerleme geçirdiği dönemde, sadece Doğu Asya ülkelerinin değil, bölge dışından gelen liderlere de ilgili konuların tartışılması için sıradışı bir fırsat sunuyor ' dedi.

Rao, ' Forum, dünyada devasa bir ekonomik ve siyasi dönüşümün yaşandığı bir zamanda gerçekleştiriliyor. Bu yüzden bölgenin birbiriyle olan bağlantısını artırmak, beölgenin gelecekteki büyümesi açısından çok kritik bir öğe olacaktır ' yorumunda bulundu.Foruma katılan bölgel liderler arasında hiç kuşkusuz en çok dikkat çekene Burma'nın demokrasi lideri Aung San Suu Kyi oldu. Nobel Barış ödülü sahibi Kyi, 24 yıl aradan sonra yaptığı ilk yurt dışı gezisi çerçevesinde Dünya Ekonomik Forumu'nda bir konuşma yaptı.

Kyi, ' Ne istediğimiz bilmeliyiz. Bu yüzden DEF'in bu basit sloganını çok sevdim, 'dünya devletini daha iyi hale getirelim'. Biz sadece Burma'yı daha iyi bir yer haline getirmeye çalışıyoruz. Reform derken söylemek istediğim şey bu. Yoksa reform derken, sadece belli bir kesimin, grubun veya örgütün faydalanacağı reformlardan bahsetmiyoruz. Bu reformlar genel olarak tüm halkın durumu iyileştirecek reformlar olmalıdır. 2014'e kadar ulaşılacak hedef, belli bir oranda diğer ASEAN ülkelerine bağlı. Burma'nın başarılı bir ülke olmasını ne kadar istiyorsunuz bunu bilmek istiyoruz ' dedi.

DEF İdari Direktörü Borge Brende ise, ' Euro bölgesinde devam eden ekonomik çalkantıya, buna ilaveten ABD ve Çin'deki büyümenin yavaşlamasına rağmen, bölgenin büyüme hızının 2012'de yüzde 5'i aşması bekleniyor ' dedi.

1 Haziran 2012 Cuma günü yayınlandı