Dolar Euro Güne Böyle Başladı (21.08.2013)

Fed belirsizliği ve ABD tahvil faizlerindeki tırmanış TL ' yi vurdu. Dolar 1.95 ' i, euro 2.6 lirayı aştı.Fed belirsizliği ve ABD tahvil faizlerindeki tırmanış TL ' yi vurdu. TL sepet bazında 2.28 ' le tarihi seviyeyi gördü. Dolar 1.95 ' i, euro 2.6 lirayı aştı.
Dolar ve Euro Türk Lirası Bankacılık 


Fed belirsizliği ve ABD tahvil faizlerindeki tırmanış piyasaları tedirgin etti. Dün, Türk Lirası (TL) sepet bazında 2.28 ' i geçerek tarihi en yüksek seviyesini gördü. Dolar/TL kuru 1.95 ' i geçerken, euro ise içerde 2.60 lirayı aştı.

Piyasalar, FED ' in eylül itibarıyla likiditeyi kısacağı beklentisi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişle haftaya kötü başladı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri son iki yılın en yüksek seviyesi olan 2.85 ' lere kadar yükselirken, euro dolar paritesi de tarihi en yüksek seviyelerine ulaştı. Dışardaki olumsuz hava iç dinamiklerle de birleşince dolar TL kuru 1.95 ' i, euro da 2.6 lirayı aştı. Hareketlilikte Fed belirsizliğinin yanı sıra PPK toplantısı da rol oynadı.

BIST % 2.55 DÜŞTÜ


BDDK düzenlemesinin bankalar üzerinde yarattığı baskının da etkisiyle BIST 100 endeksi dün yüzde 2.55 oranında gerileyerek 72.383 seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 3.48 oranında düşüşle satışlara öncülük etti. Bu arada yarın açıklanması beklenen Fed ' in temmuz ayı para politikası kuruluna ait tutanaklarının içeriğini de piyasa merakla bekliyor.

FAİZİN ÜST BANDINA 50-75 BAZ PUANLIK ARTIŞ BEKLENİYOR


Dünya genelinde faizlerdeki çıkışın ve dolardaki yükselişin bugün yapılacak MB Para Politikası Kurulu toplantısı açısından kritik öneme sahip olduğunun altını çizen piyasa çevreleri, MB ' nin faiz koridorunun üst bantında 50 ile 75 baz puanlık artış bekliyor. Uzmanlar sepet kurunun 2.20 ' yi geçmesinin yılılk enflasyon üzerinde yüzde 1 ' lik artışa neden olabileceğini belirterek MB ' nin dövizdeki son çıkış karşısında sessiz kalmayacağını tahmin ediyor.
21 Ağustos 2013 Çarşamba günü yayınlandı