Çukurova'nın erkenci kirazı Uzakdoğu'ya ihraç edilecek - ADANA

- Kiraz bahçesinden detay - Prof. Dr. Ali Küden'in açıklamasıÇukurova'nın erkenci kirazı Uzakdoğu'ya ihraç edilecek - Çukurova Üniversitesi öncülüğünde Adana 'nın düşük rakımlı, ovalık, sulanabilen ve bol güneş alan üç farklı arazisinde yetiştirilen erkenci kiraz, Uzakdoğu pazarındaki yerini almaya hazırlanıyor - ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Küden: - "Uzakdoğu pazarına girebilmemiz için kiraz yetiştirme potansiyelini ovaya yaymamız lazım"ADANA (AA) - İBRAHİM ERİKAN - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öncülüğünde Adana 'nın düşük rakımlı, ovalık, sulanabilen ve bol güneş alan arazilerinde yetiştirilen kiraz, Uzakdoğu pazarına satılacak.ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Küden, AA muhabirine, normalde serin ve yüksek rakımlı bölgelerde yetiştirilen kirazın, Çukurova gibi sıcak bir yörede meyve vermesi için çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yurt dışından getirilen türlerin, Çukurova'nın üç farklı bölgesinde dikimini yaparak hedeflenen kalitede kiraza ulaştıklarını ve ovalık arazide başarıya ulaştıklarını anlatan Küden, yeni türün çok kazançlı olduğunu ifade etti.
Küden, bazı çiftçilerle yürüttükleri iş birliğinin verimli sonuç alınmasındaki katkısına değinerek, "Şimdiye kadar yaptığımız çalışmaların çoğu yaylalara, geççi kiraza yönelikti. Geççi kiraz için yüksek rakıma çıkmak gerekiyor. Bin 500 metre ve üzerindeki bölgelerde de alanlar küçülüyor ve sulama imkanları kısıtlı oluyor. Bu nedenle kiraz üretimini ovaya yaymak daha yararlı oluyor." diye konuştu.
- "Kiraz yetiştirme potansiyelini ovaya yaymamız lazım"Kiraz ihracatında, dünya pazarında söz sahibi ülkelerin Uzakdoğu'ya erkenci kirazları ihraç ettiğini vurgulayan Küden, Türkiye'nin de bu tür pazarlara girebilmesi gerektiğini ifade etti.
Küden, özellikle Çin'in erkenci kiraz talebi bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:"Uzakdoğu pazarına girebilmemiz için kiraz yetiştirme potansiyelini ovaya yaymamız lazım. Çin Tarım Bakanlığı yetkilileriyle bizim yetkililerimiz anlaşma yaptılar. 2016'da yapılan anlaşmanın ardından 2017'de fazla kiraz yollayamadık. Yollayamamamızın nedeni de onların istediği gibi mayıs ayında ihraç edemememiz. Bizim burada yaptığımız çalışmalarla nisan sonu mayıs başında kiraz yetiştirmenin mümkün olduğunu ortaya koyduk. Bu arada kiraz yetiştiriciliğinin sıcak bölgelerdeki en büyük sorunu, soğuklama ve soğuk süresiydi. Bu yıl en ılık kışlardan bir tanesiydi, buna rağmen çeşitlerimizden gayet iyi sonuç aldık. 25 - 30 çeşit kiraz deniyoruz, bunların içerisinde iyi olanları ortaya çıkarıp yaygınlaştırma çalışması yapacağız." - "İhracata uygun irilik ve kaliteyi tutturduk"Küden, mayısın ilk haftasında yapılacak hasatta 8 bin tondan fazla rekolte beklendiğini ancak bunun yeterli olmadığını ve kısa zamanda çok daha yukarılara çıkılmasının hedeflendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:"Erken yetiştirilen kirazların fiyatları normal sezona göre her zaman yüksek oluyor. Burada en büyük sorun, ihracat için uygun olan meyve irilik ve kalitesi. Bu kaliteyi de zaten burada tutturuyoruz. Kaliteyi sağladıktan sonra ihracatta sıkıntı yaşanmıyor. Üretim artışı da kendiliğinden olacaktır. Sıcak bölgelerde meyve elde edebilmek için kimyasal yöntemler kullanılıyor ancak biz bunların hiçbirisini kullanmak istemiyoruz ve kullanmıyoruz. Esas olarak bu bölgeye soğuklama ihtiyacı az olan çeşitleri deniyoruz ki kimyasala gerek kalmasın. Buradaki kirazlar olgunlaştığında henüz daha bunu kurtlandıracak sinekler bölgede çıkmamış oluyor. Dolayısıyla herhangi bir ilaç da kullanmıyoruz."
Dünya Pazarı Kiraz Üretimi Muhabir İhracat Kışla 

19 Nisan 2018 Perşembe günü yayınlandı