'Bursa siyahı'nda 'nöbetçi gümrükçü' talebi - BURSA

" Bursa siyahı"nda "nöbetçi gümrükçü" talebi - BURSA - İncir hasatından ve işlenmesinden detaylar - Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim'in açıklamaları " Bursa siyahı"nda "nöbetçi gümrükçü" talebi - Yurt dışında büyük bir beğeniyle tüketilen, İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren ve "Türk siyah inciri" markasıyla bilinen " Bursa siyahı"nın erken olgunlaşma dolayısıyla erken başlayan hasadı sürüyor - Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim: - "İklim şartları nedeniyle 15 - 20 günlük erken olum söz konusu. Kurban Bayramı'nda hava şartları nedeniyle ani bir olgunlaşma olacağını düşünüyoruz. Bundan dolayı bayram döneminde de ihracatın durmaması açısından gümrüklerde nöbetçi ekiplerin bulundurulması, bizler açısından iyi olacak"BURSA (AA) - İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, lezzeti, raf ömrü ve iri görünümüyle dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen " Bursa siyahı"nda bu yıl hasat erken başladı.
Aromatik ve benzersiz lezzetiyle özellikle Avrupa, Uzak Doğu ülkeleri ve Rusya'da ilgi gören " Bursa siyahı"nın her yıl 15 - 20 Ağustos'ta başlayan hasadına bu yıl, 1 Ağustos'ta girildi.Yurt dışında büyük bir beğeniyle tüketilen, İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren ve "Türk siyah inciri" markasıyla bilinen ürün, erken olgunlaşma dolayısıyla 7 Ağustos'ta yurt dışı pazarına sunuldu. - "İhracat sürecinde 7 günlük bir bekleme yaşandı"Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 26 mahallede, yaklaşık 22 bin dekar alanda Bursa siyahı üretimi yapıldığını söyledi.

Yıllık 35 - 36 bin ton civarında siyah incir elde edildiğini belirten Ekim, "İncirde 1 Ağustos gibi olgunlaşma olmasına rağmen ihracat, 7 Ağustos'ta başladı.
İhracat tarihinin açıklanmasında bir gecikme söz konusu oldu. Bu arada çiftçi, ihracat sürecinde 7 günlük bir bekleme yaşadı. İhracat olmaması sebebiyle ürün kaybı oldu." diye konuştu.
İncirin ihracat fiyatının 8 liradan başladığını aktaran Ekim, "Buna rağmen şu anda 2,5 - 3 lira civarlarında. Bu şartlar dolayısıyla çiftçi zor durumda. Çiftçinin ana girdisi olan mazot, gübre, zirai, ilaç fiyatlarında çok büyük artışlar yaşandı. Çiftçimizi zor bir sene bekliyor." ifadesini kullandı. - "15 - 20 günlük erken olum söz konusu"Ekim, hasadın yüzde 30'unun tamamlandığını dile getirerek, şunları kaydetti:"İklim şartları nedeniyle 15 - 20 günlük erken olum söz konusu. Kurban Bayramı'nda hava şartları nedeniyle ani bir olgunlaşma olacağını düşünüyoruz. Bundan dolayı bayram döneminde de ihracatın durmaması açısından gümrüklerde nöbetçi ekiplerin bulundurulması, bizler açısından iyi olacak. Yurt dışındaki alıcıların tatilde olması sebebiyle piyasaların düştüğünü biliyoruz. Bu olgunlaşma, çiftçiyi olumsuz etkiliyor. Ziraat odaları olarak depolama sürecini uzatabilecek çareler peşindeyiz. Soğuk zincirde raf ömrü 20 - 25 gün olan incirin ömrünü 45 - 50 güne çıkarabilirsek soğuk hava şartlarında daha kaliteli verimli bir ürün sezonu yaşayacağımızı düşünüyoruz."Bu yıl rekolte kaybı beklemediklerine dikkati çeken Ekim, "Aşağı yukarı 35 - 36 bin ton gibi bir rekoltemiz olur. Geçen yıl kilogram fiyatı 5 lira civarındaydı. 'Bu yıl iyi fiyatları yakalayabilir miyiz' çiftçinin endişesi, bu. Girdi fiyatlarının yüzde 40 - 50 artması çiftçiyi zorluyor." dedi.
Ekim, hasadın 15 Eylül'e kadar süreceğini, ürünün yaklaşık yüzde 80'inin ihracata gideceğini belirterek, kalan kısmının da iç piyasada satılacağını söyledi.


Muhabir Yurt Dışı İhracat Piyasalar Erimli 

16 Ağustos 2018 Perşembe günü yayınlandı