BAKKA'dan 68 milyon liralık kalkınma desteği - ZONGULDAK

- BAKKA çalışanlarından detaylar - BAKKA Genel Sekreter Vekili Elif Acar ile röportaj - Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin laboratuvarından detaylarBAKKA'dan 68 milyon liralık kalkınma desteği - BAKKA, Zonguldak , Bartın ve Karabük illerine 9 yılda yaklaşık 68 milyon liralık kalkınma desteği verdi - BAKKA Genel Sekreter Vekili Elif Acar: - "Bugüne kadar yaklaşık 17 mali destek programı yürüttük ve bu program kapsamında da bölgemize yaklaşık 68 milyon liralık bir kaynak aktarımı sağlamış olduk. Bu kaynak aktarımıyla beraber bölgemizde başvuru sahiplerimizin eş finansmanıyla birlikte yaklaşık 147 milyonluk bir yatırım sağlanmış oldu"ZONGULDAK (AA) - GÖKHAN YILMAZ - Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreter Vekili Elif Acar, Zonguldak , Bartın ve Karabük illerine verilen desteklerin bugüne kadar 68 milyon liraya ulaştığını söyledi.

Zonguldak , Bartın ve Karabük illerine yönelik faaliyet gösteren BAKKA, mali, teknik ve güdümlü proje destekleriyle bölgenin kalkınmasına katkı sağlıyor.BAKKA Genel Sekreter Vekili Elif Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalkınma ajansı olarak birçok mali ve teknik desteğe kaynak aktardıklarını belirtti.
Kamu, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmeyi amaçladıklarını aktaran Acar, "Bölgesel, sosyal, ekonomik kalkınmayı ve bunun sürdürülebilir olmasını sağlamanın yanı sıra paydaşlarımız arasındaki iş birliği kültürünü geliştirerek proje, faaliyet ve uygulamalarına destek olmak, bunları izlemek ve bu kapsamda saha çalışmaları yapmak da hedeflerimiz arasında yer alıyor." diye konuştu.
Acar, Zonguldak , Bartın ve Karabük'te bütüncül bir kalkınmayı hedeflediklerini anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:"Kalkınma ajansı olarak hem mali hem de teknik destekler sunuyoruz. Bunun yanında da stratejik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Mali destekler kapsamında bugüne kadar yaklaşık 17 mali destek programı yürüttük ve bu program kapsamında da bölgemize yaklaşık 68 milyon liralık bir kaynak aktarımı sağlamış olduk. Bu kaynak aktarımıyla beraber bölgemizde başvuru sahiplerimizin eş finansmanıyla birlikte yaklaşık 147 milyonluk bir yatırım sağlanmış oldu. Biz bu kaynaklarımızı hem kar amacı güden kuruluşlarımıza, kobilerimize hem de kar amacı gütmeyen kuruluşlarımıza aktarıyoruz." - "Yaklaşık 17 milyon tutarında güdümlü proje desteği olacak"Kobiler kapsamında ileri teknolojilerle makine parkı yenileme, araştırma geliştirme, üretim kapasitesi arttırma, yeni pazarlar elde etme, insan kaynağı ve mühendislik alt yapısını geliştirerek kurumsal kapasite artışı sağlama, ihracat, marka tescil ve patent potansiyelini arttırma anlamında destek verdiklerini ifade eden Acar, "Kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlarımıza ise yöresel ürünlerin ticarileşmesini sağlamak, eğitim ve farkındalık oluşturmak, insan kaynağını geliştirmek, özellikle son yıllarda mesleki eğitim odağında çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Okullarımıza ve üniversitelerimize atölyeler kuruyoruz. Buralarda hem eğiticilerin hem de öğrencilerimizin uygulamalı eğitim almalarını sağlıyoruz." dedi.
Elif Acar, kalkınma ajansının bölgede en önemli hareketinin paydaşlar arasındaki iş birliğini sağlamak ve çalışmalarda katalizör görevi görmek olduğunu kaydederek, "Hazırladığımız bölge planlarımızda bölgenin sorunlarına dikkat çekiyoruz. 'Mevcut sorunları neler ve bunlar nasıl çözülebilir?' bunlara da stratejiler geliştiriyoruz. Bu bizim başucu kitabımız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın yönlendirmeleri, yönetim kurulumuzun onayıyla bu başucu kitabımıza uyarak mali, teknik desteklerimizi çıkıyoruz ve çalışma programlarımızı buna göre hazırlıyoruz. Daha önceden var olmayan paydaşlar arası iş birliği kültürünü geliştirmekte çok önemli bir yer tuttuğumuzu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.Şu ana kadar üç kentte de güdümlü projeleri önemli ölçüde tamamladıklarını dikkati çeken Acar, şöyle konuştu:" Zonguldak 'ta Devrek Baston Satış Merkezi Müzesi projemiz, Karabük ve Bartın'da da test ve inovasyon merkezi projelerimiz var. Bunlar da illerimiz için önemli bir proje olarak görülüyor. Önümüzdeki dönemde her üç ilimizde de yaklaşık 17 milyon tutarında güdümlü proje desteği olacak. Zonguldak 'ta Üzülmez Kültür Vadisi, Karabük'te üniversitenin başvuru sahibi olduğu teknoloji geliştirme bölgesi, Bartın'da da üniversitenin sahip olduğu engelsiz yaşam alanı projesi."
Mesleki Eğitim Farkındalık Sivil Toplum Mühendislik Öğrenciler 

17 Mayıs 2019 Cuma günü yayınlandı