ABD'li sevgililere Antalya'dan kalpli bal kabağı reçeli - ANTALYA

- Kalp şeklinde bal kabağı - Yenigün Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Alpagot ile röportajABD'li sevgililere Antalya 'dan kalpli bal kabağı reçeli - Antalya 'nın 104 yıllık tatlıcısı Yenigün, müşterilerinin talebi üzerine 14 Şubat Sevgililer Günü'ne özel olarak hazırladığı, minik kalpler şeklinde kesilmiş bal kabaklarından yapılan 6 ton reçeli ABD'ye gönderdi - Yenigün Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Alpagot: - "Yapımı çok zahmetli olduğu için zaten büyük tonajlar yapamıyoruz. Kalp şeklinde kesmek hem uğraştırıyor hem de ürüne çok zayiat veriyor" - "ABD'de 'bal kabağım' bir sevgi sözcüğü. Sevgililer birbirlerini 'bal kabağım' diye seviyor. Bu nedenle ürün ABD'ye tam oturdu. Lezzet olarak da zaten çok beğeniyorlar"ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Antalya 'nın 104 yıllık tatlıcısı Yenigün, minik kalpler şeklinde kesilen bal kabaklarıyla hazırladığı 6 ton reçeli ABD'ye ihraç etti.Yenigün Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Alpagot, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kabak tatlısının Antalya 'nın geleneksel lezzetleri arasında bulunduğunu, bal kabağı reçelinin de ABD'nin en çok tercih ettiği reçellerden biri olduğunu söyledi.

ABD'de iş yaptıkları firmalara geçen yıl bal kabağını minik kalpler şeklinde keserek reçel yapmayı düşündüklerini söylediklerini anlatan Alpagot, "14 Şubat Sevgililer Günü'ne özel kalpli bal kabağı reçeli aklımıza geldi. Bu fikir ABD'lilerin de çok hoşuna gitti. Hatta kavanozların içi görünsün diye etiketleri de şeffaf yaptık. Bu şekilde sevk ettik. Beğenilince bu yıl da istediler." diye konuştu.
Bal kabağını minik kalpler şeklinde kesmenin oldukça zahmetli bir iş olduğunu anlatan Alpagot, şöyle devam etti:"Çok zahmetli bir iş ama bal kabaklarını biraz traşlayıp ondan sonra belli kalıplar yaparak kalp şeklinde kesmeyi başardık. Kalp formunu bozmayacak şekilde pişirdik. Pişirme süresi de oldukça zahmetli. Kabakların dağılmaması için kademeli olarak ve çok yavaş pişiriliyor. Buna rağmen dağılanlar temizleniyor. Bir bal kabağı reçelinin yapımı yaklaşık 20 günü buluyor fakat kavanozları açanlar için güzel bir sürpriz oluyor." - ABD'ye 6 ton kalpli reçel gönderildiGeçen yıl ürettikleri bal kabağı reçelinin tamamının ABD'ye satıldığını, ürünün çok beğenilmesi üzerine Türkiye için de ayrıca üretim yaptıklarını dile getiren Alpagot, bunların çeşitli noktalarda satışa sunulduğunu söyledi.

Alpagot, talep üzerine bazı oteller ve restoranlara da kalpli ürünlerin gönderildiğini ifade etti.
Bu yıl 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla ABD'ye yaklaşık 6 ton kalpli bal kabağı reçeli ihraç ettiklerini söyleyen Alpagot, "Çok zahmetli olduğu için zaten büyük tonajlar yapamıyoruz. Kalp şeklinde kesmek hem uğraştırıyor hem de ürüne çok zayiat veriyor. Sadece bu dönemdeki bal kabağı reçelleri satışımız kalp şeklinde oluyor." diye konuştu.
- "Bal kabağım" diye seviyorlarABD'lilerin ürünü çok beğendiklerini yineleyen Alpagot, "ABD'de 'bal kabağım' bir sevgi sözcüğü. Sevgililer birbirlerini 'bal kabağım' diye seviyor. Bu nedenle ürün ABD'ye tam oturdu. Lezzet olarak da zaten çok beğeniyorlar." dedi.
Yenigün olarak 40'ın üzerinde reçel çeşidi ürettiklerini belirten Alpagot, 14 Şubat döneminde kalp temalı, pembe renkler kullanılarak hediyelik ürünler hazırladıklarını da sözlerine ekledi.
Geleneksel Lezzet Kabak Tatlısı Muhabir Beğendik Tonaj 

13 Şubat 2018 Salı günü yayınlandı